2021. már 31.

A 93. Oscar-díj átadó új helyszínnel bővül

írta: Filmszakértő
A 93. Oscar-díj átadó új helyszínnel bővül

Az Oscar, a hagyományos Dolby Theater mellett az idén a Los Angelesi főpályaudvarra is „begördül”!

 

A 93. díjátadó eseményeinek bejelentésekor az egyik legérdekesebb fejlemény az volt, hogy a műsor két helyszínről, a Dolby Theaterből és a Los Angeles Union Station-ből fog jelentkezni. Az est három producere, Steven Soderbergh, Stacey Sher és Jesse Collins úgy tervezik, hogy az előbbiben a színpadi események, az utóbbiban a megfelelő távolságtartás kialakítása céljából a jelöltek és kísérőik kapnak majd helyet. A jelenlegi állás szerint.

Az 1939-ben átadott épületet a vasúti szolgáltatás megszilárdítása céljából építették a város eredeti kínai negyedének romjain, 11 millió dollárból – ami a mai áron számolva kb. 1.2 milliárd $. A város népszerű turistalátványossága azóta is a legnagyobb vasúti utasszállító terminál az Egyesült Államok nyugati részén. Többen is úgy hivatkoznak rá, mint „az utolsóra” a klasszikus értelemben vett nagy vasútállomások között. (Szerintem az újjá épített LAX már nagyobb, de nem mértem le, amikor legutóbb arra jártam �) Az épületet John&Donald Parkinson – apa és fia – tervezték több különböző stílust felhasználva. A főépület szerintem kívülről jobban hasonlít egy modern katedrálisra, mint egy pályaudvarra. 30 méteres tornya már messziről magára vonja a tekintetet, majd az épületbe lépve a 12 méteres hatalmas ablakai egyedi hangulatot kölcsönöznek belsőtereinek a – majdnem állandó – Los Angeles-i napsütésben. Aki arra jár, akár egy hosszabb kirándulást is tarthat az épületben és környékén, ahol a számos egyedi építészeti megoldás megcsodálása mellett végig követhetjük az egykori Kínai negyed határvonalát jelző vörös téglasort, vagy a vágányok alatti alagúton átsétálhatunk az Ehrenkrantz & Eckstut által tervezett Patsaouras Transit Plaza-ba , amely a régió buszforgalmának jelentős központja. A környék gyakorlatilag sosem alszik. Bármelyik napszakban találni itt valami érdekeset, koncertet, kiállítást, színházi eseményt, vagy ha ha mást nem, egy forgatást. A helyszín maga nem újkeletű a filmesek számára. Mérete és patinája miatt igazi kedvencnek számít.

Következzen néhány film - a teljesség igénye nélkül -, amelyben feltűnik az emblematikus helyszín.

A Szárnyas fejvadász (1982) – Ridley Scott Los Angeles-i disztópiájában a rendőrség központi épületének belső terét adta.

A lény (1995) – Natasha Henstridge karaktere kalauz „jelmezben” érkezik meg az Angyalok városába.

Pearl Harbor – Égi háború (2001) Michael Bay filmjében a nagy elköszönések helyszíneként szinte kihagyhatatlan volt.

Mi lenne ha? (2001) – Ha szemünknek nem is feltétlenül, a forgatási naplóknak hihetünk. A pályaudvar csarnoka itt is egy filmstúdiót alakított Jim Carey főszereplése mellett.

Kapj el, ha tudsz (2002) – Spielberg klasszikusában a Miami Mutual Bank épületeként szerepelt, abban a jelenetben, amikor Leonardo DiCaprio karaktere emlékezetesen elcsábítja az Elizabeth Banks által játszott banki pénztárost.

Charie angyalai: Teljes gázzal (2003) – A film főgonoszára, Demi Moore-ra sok mindenért lehettünk irigyek ebben a filmben. Aki a pazar lakását irigyelte, az valójában a főpályaudvar épülete után sóvárgott, amit mesterien varázsoltak át az igényeihez a díszletesek.

Vágta (2003) – A valós történeten alapuló filmben önmagát játszotta a helyszín. Charles Howard (Jeff Bridges) karatere itt mond beszédet New Yorkba indulásakor, de a valóságban a pályaudvart csak egy évvel az idézett beszéd után adták át a közönségnek, így az valójában nem ott és úgy hangzott el.

A sötét lovag: Felemelkedés (2012) – Az épület ódon falai Christopher Nolant is megihlették, aki – eddigi – utolsó Batman filmjében Dr.Crane bírósági tárgyalótermének vette kölcsön az épületet.

Gengszterosztag (2013) – A harmincas évek gengszterromantikáját megidéző filmben Mickey Cohen (Sean Penn) főhadiszállásaként alakított emlékezeteset.

Áve, Cézár! (2016) – a Coen testvérek, Hwood hőskorát dicsőítő mozijában a pályaudvar a film egyik központi helyszínét a Capitol Stúdiót alakította. A hely szellemisége sokkal jobban passzolt a filmhez, mint napjaink sokkal jobban felszerelt stúdiói.

 

A filmek mellett a sorozatok is gyakorta használják a helyszínt.

Alias – egy pályaudvar mindig is kedvelt „búvóhelye” volt a kémeknek.

A SHIELD ügynökei – a pilot epizódban nem csak az LA Union Station, hanem a Patsaouras Transit Plaza is főszerepet kapott.

Aki szeretne belekukkantani az épület pezsgő, mindig változatos hangulatába, annak javaslom a hivatalos honlapra itt kattintani. Érdemes. A menü pontok alatt az épület egyes területeinek a lehetséges bérléséről is tájékozódhatunk.

 

Ha tetszett/tetszik az írás ajánlom A keresztapa, vagy az azt készítő stúdió tulajdonosának Charlie Bluhdornnak, vagy Kevin Costner Waterworld - Vízivilág filmjének a sztoriját is. De a Szárnyas fejvadász létrejöttének története is tanulságos olvasnivaló.

Szólj hozzá

Oscar Oscar-díj Academy Awards #filmszakerto #dudasviktor filmszakerto DudasViktor