2020. okt 26.

Hurrikán Charlie

írta: Filmszakértő
Hurrikán Charlie

Charlie Bluhdorn a Gulf&Western néhai elnökének története, aki új alapokra helyezte a Hollywoodi filmgyártást!

A híres vagy hírhedt rendezők és színészek mellett ritkán esik szó a stúdiók vezetőiről, akikre többnyire csak hivatkozni szoktunk, mint a bársonyajtók mögött, a bőrfotelben szivarfüstbe burkolódzott értetlenkedő „főgonoszra”. A keresztapa kapcsán többször is előkerült Charlie Bluhdorn neve, aki szenvedélyes, kolerikus természetével, határozott elképzeléseivel a világ egyik meghatározó cégcsoportját, a Gulf & Western-t építette fel, és terjeszkedése nyomán a csődben lévő Paramount Studiót – többek között –, a Mezítláb a parkban, a Love Story és A keresztapa filmekkel sikergyárrá varázsolta. Az ő életének története is megér néhány fejezetet. Van olyan izgalmas, mint egy film!
1983. február 20-án, egy egyébként eseménytelen Hollywood-i napon, a Los Angeles Times 19. oldalán, a sport hírek alatt egy eldugott kis keretes újsághír adta hírül, hogy 56 éves korában elhunyt Charlie Bluhdorn, a Gulf & Western Corporation (G&W) alapítója és vezérigazgatója. A halál oka, a közlemény szerint, szívroham volt, amelyet a privát repülőgépe fedélzetén szenvedett el kedvenc helyéről, a Dominikai Köztársaságból hazatérve New York felé. A hír még megjegyezte, hogy az elhunyt egy osztrák háborús bevándorló volt, aki az 50-es évek közepén egy autóalkatrész gyártó cégbe való betársulását követően vált az egyik legnagyobb üzleti mogullá. A hír szemérmesen nem tett említést a cégcsoport érdekeltségeiről, így a Paramount Pictures nevű entitásról sem, mert ha mégis megtette volna, akkor néhány soros hír helyett több oldalon kellett volna sorolniuk a részleteket.
A Life magazin által csak „Az örült osztrák” ként említett Bluhdorn halála kapcsán, ahogy az üzleti sikerei kapcsán is, azonnal beindultak a találgatások.
Az egyik teória szerint a szívinfarktust egy beosztottjával folytatott heves vitája eredményezte – erről Al Ruddy is tudott volna „sztorizni” – de volt, aki biztosra vette nem is szívroham, hanem rák vitte el. Más bennfentesek azt állították, Bluhdorn a Dominikai birtokán hunyt el, és a személyzet már holtan csempészte fel a gépre, hogy a holttest hazaszállítása körüli procedurát elkerüljék. Ezt sokan úgy gondolták tovább, hogy a halála mögött A keresztapa premierjéig visszanyúló elszámolási vita húzódik az Olasz-Amerikai Civiljogi Szervezettel, akik megmérgezték és/vagy lelölevették a milliárdost.
Akárhogy is volt, egy olyan üzletember halálának körülményeit fedi homály, aki 56 éves korára több mint 150(!) sikeres céget irányított melyek tevékenysége az autóalkatrésztől a cukorgyáron, a papírzacskón, a női harisnyán, az építkezési anyagokon és a lakossági kölcsönök biztosításán át terjedt a Paramount Picturesig. Ez utóbbi Bluhdorn regnálása alatt, a csődből felépülve olyan filmeket adott a világnak, mint a Volt egyszer egy vadnyugat, Az olasz meló, Papírhold, Serpico, A nagy Gatsby, Maraton életre-halálra, Szombat esti láz, Grease, Átlagemberek, Airplane!, Az elveszett frigyláda fosztogatói, Ragtime, 48 óra, Flashdance vagy a Staying alive – és még sorolhatnánk!
De hogy tudott egy Bécsben született fiú 50 éves korára az USA 61. legnagyobb ipari konglomerátumának a vezetője lenni, úgy, hogy első fizetése 16 évesen még csak heti 15$ volt?
Szólj hozzá