2022. feb 13.

Impresszum :-)

írta: Filmszakértő
Impresszum :-)

Dudás Viktor

#filmszakértő, újságíró, filmmanager, kapcsolatépítő

dudas_v_fblog_2.jpgDudás Viktor szakmai karrierjét 1997-ben a MAX magazin magyar kiadásának alapító szerkesztő-rovatvezetőjeként kezdte, ahol 1999-től megbízott főszerkesztőként dolgozott. A VOX mozimagazinhoz 2001-ben került vezetőszerkesztőként, majd 2003-tól 2011 decemberéig a lap főszerkesztője volt. A magazin az irányítása alatt vált piacvezetővé, miközben életre hívták az első magyar független szakmai filmdíjat is, VOXCar-díj néven, amely az első olyan magyar filmes díjátadó volt, amelyet televízió közvetített.

Főszerkesztő, lap- és brand-manager munkájával párhuzamosan 2004-től a magyar filmek nemzetközi piacra segítésével kezdett foglalkozni, amit 2012-ben a Magyar Nemzeti Filmalap munkatársaként végzett tovább. Közreműködésével a magyar állami filmvagyon elemei több mint 20 év szünet után ismét hivatalosan megjelentek a nemzetközi filmkereskedelmi piacon.

2013-tól 2017 végéig az MTVA Kereskedelmi és Vagyongazdálkodási Igazgatóságán volt főtanácsadó, ahol akvizíciós tevékenység mellett az NMHH Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott alkotások piacra segítésével foglalkozott. Jelenleg részt vesz a Nemzeti Filmintézet gyártásában készült televíziós és dokumentumfilm tartalmak kiválogatásában mind a külföldi és belföldi forgalmazás, mind pedig a fesztiválokon történő részvétel szempontjából.

Kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszere révén magyar média tartalmak világpiacra juttatásával jelenleg is foglalkozik, illetve hazai alkotók nemzetközi projektekben való részvételét menedzseli. Kiemelt partnere a Terra Mater Factual Studios és a Hooded Crow Pictures.

@filmszakerto tevékenységei mellett a több Európai városban is világzenei előadókat menedzselő Babel Arts Management nemzetközi koordinációs igazgatója; és a NarRator Records ügyvezetője.

Egy rövid ideig a Sony Music Entertainment Kft. munkatársa volt, mint promóciós manager.
2001-ben közreműködött a független Twelvetones Records hanglemezkadó megalakításában. Az általuk felfedezett és képviselt előadók mindegyike büszkélkedhet aranylemezzel. (Emil.RuleZ!, Rémember!, Kistehén.)

Zenei elhivatottsága, kapcsolatrendszere és #filmszakerto tapasztalatai felhasználásával 2019-ben Budapest Jammin’ címmel dokumentumfilmet rendezett, amely hazánk fővárosának pezsgő és színes jamsession-jeinek világába kalauzolja el a nézőket.  A Budapest Jammin’ az első zenei témájú, sorrendben az ötödik dokumentumfilm, amit rendezőként jegyez.

Szakmai karrierjében a rádió, a rádiózás is szinte végig jelen volt. 2004-2008 között az ország akkor vezető kereskedelmi rádiójában, a Danubius rádióban minden héten jelentkezett a filmvilág híreivel. (Sokan a mai napig így ismerik, mint Viktor Dudikoff, a Danubius rádió Mozi-nindzsája :-) ). Majd 2007-2009 között a Radio Café Filmtabletta című műsorának volt műsorvezetője. 2012-ben a Lánchíd Rádió filmes műsorában is közreműködött.

2022 szeptemberében a Manna FM-en indította el CINEmanna című műsorát, ahol a hazai filmélet kiválóságaival folytatott beszélgetéseit péntek esténként élvezhetik a hallgatók.

@filmszakértő minőségében rendszeresen kérik ki véleményét filmekről, filmszakmai kérdésekről a média minden területén. A filmszerető közönség az következő fórumokon találkozhat rendszeresen a véleményeivel: TV2 Tények/Tények+, TV2 Mokka, M5 Libretto, M5 História, Duna TV Almárium, M1, M2-Én vagyok itt, RTL Klub Reggeli, HírTV, ATV, Manna FM, MR1, MR2, Jazzy Rádió, Klasszik Rádió, Info Rádió, Retro Rádió, Mandiner, Blikk stb.).

Kilenc alkalommal volt eddig a magyarországi Oscar-díj közvetítések szakkommentátora - több csatornán is - , valamint ilyen minőségben közreműködött több MTV Video Music és MTV Movie Awards díjátadó közvetítésében is.

Gyakorta találkozhatnak vele a filmszeretők közönségtalálkozók moderátoraként és filmes események ceremóniamestereként is.

A fentiek mellett zenei produkciókban is vállal szerepet. Kisgyermek kora óta dobol, több sikeres előadóval és zenekarral dolgozott már együtt.

Szólj hozzá

#filmszakerto @filmszakerto #tv2 @tv2official #librettó #jazzyrádió #klasszikrádió @manna fm #rtlreggeli @rtlreggeli