2024. ápr 13.

Elhunyt O.J. Simpson

írta: Filmszakértő
Elhunyt O.J. Simpson

Kevesen tudják, hogy a néhai amerikai football-sztár és „filmszínész” igazán jelentős hatással a TV-zés jelenére volt!  

oj_simpson1.jpgO.J. Simpson halála kapcsán a Csupasz pisztoly-széria Nordberg karaktere ugrik be mindenkinek elsőre – és persze rögtön utána a gyilkossági-ügye is. A képernyős karrierje már a rekordokat döntögető sport sikerei közben, az 1970-es években megkezdődött, mivel plakátokon és reklámfilmekben hirdettek vele/általa termékeket. A jóképű, kisportolt testalkatú O.J. korabeli felmérések szerint a harmadik legismertebb személy volt az USA lakosságának köreiben, és ennek köszönhetően is az első sportoló, aki például a híres Rolling Stone magazin címlapján szerepelt. Filmes karrierjéből a Pokoli torony, A Cassandra átjáró, a nálunk is egykoron népszerű Gyökerek-sorozat egy epizódjában való feltűnése, illetve a Földi űrutazás emelhető ki a Drebin nyomozó melletti három „kaland” mellett. Noha a Terminátor – A halálosztó címszerepére is sokáig versenyben volt, a színészi „nagyságát” jól foglalta össze a paródiafilmek rendezője, David Zucker, aki O.J. halálára nekrológként ezt írta róla: „Színészi játéka sokban hasonlított a gyilkosságaihoz: Megúszta, de senki sem hitt neki.”oj_simpson2.jpgO.J. filmsikereit is magasan túlszárnyaló második „karrierje” 1994. június 12-én kezdődött, amikor volt feleségét, Nicole Brown Simpsont meggyilkolva találták brentwoodi társasháza előtt egy fiatalember mellett, akit később Ronald Goldmanként azonosítottak. Simpsont azonnal lehetséges elkövetőként kezelték két kisgyermeke, Sydney és Justin édesanyjának és partnerének meggyilkolása ügyében. A néhai futballhős 1994. június 17-én egy barátja, Al Cowlings által vezetett fehér Ford Bronco terepjáróban egy hosszantartó ámkfutásba kezdett az őket üldöző rendőrségi autók elől. Az egész eseménysort helikopterről követték a hatóságok, amit élőben sugároztak főműsoridőben, képernyő elé ültetve az amerikai nézőket – aztán a képsorok a világ összes híradásában feltűntek.oj_simpson3.jpgA hatalmas nézettség a TV-társaságok vezetőit is meglepte, de szinte azonnal reagáltak. Felismerték: a rekord nézettség eléréséhez nem kell drága, épített díszletek között, aprólékosan sminkelt, jólöltöztetett és drága sztárokat felvonultatni, a forgatókönyvírókkal hosszas vitákon keresztül megharcolt tartalmakban, mert a „sztori az utcán hever”, csak közvetíteni kell és jól kitalálni hozzá a körítést! Az OJ-Bronco száguldás a valóságshow-k robbanásszerű fejlődését eredményezte, amelyek sokkal kevesebb színészre, íróra, költséges díszletre és egyéb gyártási elemekre támaszkodtak.

Az országúti üldözést követően a bíróságon zajló tárgyalás további nézettségi rekordokat döntött, ami szinte semmibe sem került a TV-társaságoknak és a hírműsorok struktúráját is új alapokra helyezte és megnyitotta a bulvár televíziózás korszakát. Az ítélethirdetést gyakorlatilag minden második amerikai nézte, ami a holdraszállás nézettségével vetekedő adat.

Ezt követően sokak fejében fordult meg, hogy a sztorit a végletekig kizsákmányolják. 2006-ban a Fox News Corporation felvett egy interjút O.J.-vel, az akkor – magyar fordításban is 2007-ben – megjelent „Ha én tettem volna” című könyve kapcsán, amelyben a bukott sztár hipotetikusan azt részletezte, hogyan gyilkolta volna meg volt feleségét, ha ő tette volna. A két áldozat családtagjai és ügyvédei mélységesen felháborítónak tartották az ügyet, és ebben a közvélemény támogatása is melléjük állt. A botrány odáig fajult, hogy végül a történtek miatt magának Ruper Murdoch-nak kellett nyilvánosan bocsánatot kérnie.american_crime_story.jpgHogy a Simpson gyilkosság mennyire globális jelenség az USA-ban (is) jól mutatja, a 2016-ban Ryan Murphy által életre hívott American Crime Story sorozat első évadának sikere, amely a fiatalabb közönséget is a képernyők elé tudta vonzani. A Cuba Gooding Jr. mint Simpson, az ügyet kivizsgáló Marcia Clark főügyészt megformáló Sarah Paulson főszereplésével készült első évad nyolc Emmy-díjat nyert, köztük a Legjobb limitált sorozatnak járót, valamint Paulson számára színészi díjat. Az ACS azóta már összesen 17 Emmy-t mondhat magáénak.is_oj_innocent.jpgSzintén említést érdemel még az ügy részleteit és társadalmi hatásait boncolgató Ezra Edelman által 2016-ban készített O.J.: Egy amerikai hős című dokumentumfilm is, amely számos díjat nyert, köztük a Legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat. De szintén komoly népszerűségnek örvendett a Martin Sheen jegyezte Is O.J. Innocent? The Missing Evidence hat részes minisorozat, amely a krimisorozatokból ismert fordulatok mintájára vette végig az eseményeket, megpróbálva bebizonyítani Simpson ártatlanságát, miközben a gyilkossági ügyet az elejétől a végéig újravizsgálta.

Ha színészileg nem is alkotott maradandót, a gyilkossági ügyeivel O.J. Simpson örökre megváltoztatta a televíziózást.edelman_waterlow.jpg

 Ezra Edelman és Caroline Waterlow O.J.: Egy amerikai hős alkotói

Szólj hozzá