2024. jan 06.

Vasárnap éjjel Golden Globe

írta: Filmszakértő
Vasárnap éjjel Golden Globe

Az utóbbi években több botrányt is megélt ceremóniával kezdetét veszi a 2024-es Hollywood-i díjszezon

gg2024.jpgMagam is többször kritikával illettem a GG-t, elsődlegesen nem is magát a díjátadót, hanem a mögötte álló szervezetet, a HFPA-t, amely meglátásaimmal nem voltam egyedül. Azt követően, hogy a szakma gyakorlatilag hátat fordított az eseménynek elkerülhetetlen volt a gyökeres változás, amely következtében a nyár folyamán több fontos bejelentés is érkezett a gyakran – szerintem tévesen – az „Oscar-előszobájának” is titulált rendezvény hátterére vonatkozóan.

2023. június 12-én jelentették be, hogy a Hollywood Foreign Press Association, a Golden Globe-ot alapító szervezet befejezi működését, a vagyona, a tulajdonában álló ingatlanok és a koronaékszerének számító GG-díjátadó a Dick Clark Productions és az Eldridge Industries társulás tulajdonába kerülnek, melyek a milliárdos üzletember-befektető Todd Boehly érdekeltségébe tartoznak. Az adás-vétel pénzügyi feltételei nem kerültek nyilvánosságra. Boehly, akinek a vagyonát a Forbes 6 milliárd dollárnál is magasabbra teszi, a sport világában alapozta meg sikereit. Jelenleg, különböző cégein keresztül ő a tulajdonosa az angol Chelsea, a francia RC Strasbourg futballkluboknak, valamint résztulajdona van a Los Angeles Dodgers és a Los Angeles Sparks baseball csapatokban, valamint Jack Nicholson kedvenc kosárcsapata, a Los Angeles Lakers 27%-os tulajdonjoga felett is rendelkezik – nem mellesleg az E-Sport egyik jelentős befektetője is. Mindezeken felül 2020-ban megszerezte a Billboard, a Rolling Stone, The Hollywood Reporter, a Variety és a Music World Business kiadványokat kiadó vállalatot is. Jelenleg, ha bárki filmet, zenét szeretne reklámozni, nehezen tudja megkerülni Boehly cégeit.toddboehly_family.jpg

Todd Boehly és családja

Az esemény jelenlegi tulajdonosai az Eldridge Industries holdingvállalat és a Dick Clark Productions, mely utóbbi már évek óta a gyakorlati lebonyolítója a díjátadónak – nem mellesleg 2017 óta Boehly érdekeltségébe tartozik, így adta magát az üzletember akvizíciója. Az újságírókat egy régi/új nonprofit szervezetet, a Golden Globe Foundation képviseli, amely az elmúlt 30 év során több mint 50 millió dollárt adományozott a szórakoztatóiparral kapcsolatos jótékonysági szervezeteknek. A Golden Globe-ot, mint márkát, egy for-profit szervezet viszi tovább, amely eddig is a szervezet bevételeinek majdnem 100%-át hozta a televíziós közvetítés jogain keresztül.

Meg kell jegyezni, hogy a HFPA még 2023 év elején nyilvánosságra hozta, hogy a 2024-es díjakról szavazó testületét 310, az Egyesült Államokon kívüli újságíró alkotja majd, magában foglalva szervezet korábbi 95 tagját is, akik között történt némi lemorzsolódás az új rendszer felállásakor.

Ami az idei ceremóniát illeti, visszakerült vasárnapra és a Beverly Hilton báltermébe, valamint a Variety külön közvetíti a vörös szőnyeges bevonulást, ha minden igaz ezen a linken. Magát a fő-showt az NBC-t váltva a CBS nézői követhetik majd élőben, valamint a Paramount+ előfizetői – ami, sajnálatosan, tudomásom szerint, a hazai előfizetők számára nem lesz elérhető.

gg_szobor.jpg

Az új korszakot új házigazdával kezdik meg, a komikus Jo Koy személyében, aki a bejelentését követően azt nyilatkozta: „A pályafutásom során sok színpadra léphettem már fel a világ számos pontján, de ez a mostani különleges lesz. Nagyon izgatott vagyok, hogy idén én lehetek a Golden Globe házigazdája. Ez az a pillanat, amikor büszkévé tehetem a filippínó családomat.” A Joseph Glenn Herbert néven született színész, szerző igen termékeny és nagyon népszerű komikus, aki több sikeres stadion turnét tudhat már magáénak. A 2018-as Live From Seatle című előadása még a Billboard lemez eladási listájára is felkerült.

jo_koy.jpgJo Koy

A dcp hathatós közreműködésének köszönhetően a vasárnap esti esemény már nem számít tabunak a sztárok többségének, így az előzetes visszajelzések alapján arra lehet számítani, hogy Amanda Seyfried, America Ferrera, Andra Day, Angela Bassett, Annette Bening, Ben Affleck, Daniel Kaluuya, Don Cheadle, Dua Lipa, Elizabeth Banks, Florence Pugh, Hailee Steinfeld, Hunter Schafer, Issa Rae, Jared Leto, Jodie Foster, Kate Beckinsale, Keri Russell, Kevin Costner, Mark Hamill, Matt Damon, Michelle Yeoh, Naomi Watts, Oprah Winfrey, Orlando Bloom, Simu Liu, Utkarsh Ambudkar és Will Ferrell is jókat derülnek majd a helyszínen Jo Koy poénjain. Hogy a megbocsájtás nem teljeskörű az abból is látszik, hogy a két Életműdíjat, a Cecil B. DeMille-díjat és a Carol Burnett-díjat idén nem adják át, de a jövőben várhatóan majd újra visszatérnek. De az is újdonság, hogy a 25 versenykategória jelöltjeinek a száma a korábbi ötről hatra emelkedet, amely több jelölsében érdekelt sztár megjelenését eredményezheti.

Az új érával két új kategória is bemutatkozik. Golden Globe-ot vehet majd át a Legjobb televíziós stand-up comedy előadója, valamint a Filmes kasszasikerért is szobor jár majd. Ez utóbbit a legnagyobb bevételt hozó és/vagy a legtöbb nézőt vonzó, művészileg is kiemelkedő teljesítményt nyújtó kasszasikerek közül viheti haza – vélhetően a Barbie. Az Oscar már tett hasonló díjra kísérletet, amit gyorsan el is vetettek, de az új GG vezetés ettől remél némi nézettség növekedést, ami az utóbbi időben az ő esetükben is jelentős csökkenést szenvedett el. A nézők figyelmére szükségük is lehet lévén holnap este Miami Dolphins – Buffalo Bills NFL meccs is lesz, ami komoly konkurenciát jelenthet. A legjobb Stand-up kategóriát kifejezetten jó döntésnek gondolom, látva, milyen hatalmas sikereket érnek el a műfaj képviselői. A kategóriában szereplő hat jelölt – Amy Schumer, Sarah Silverman, Wanda Sykes, Ricky Gervais, Trevor Noah, Chris Rock – műsorát látva, nem könnyű a döntést meghozni a majdani díjazottról.

A Barbie és az Utódlás 9-9, az Oppenheimer 8, A mackó 5 jelöléssel dominálhatják az eseményt, amely vélhetően az új szavazóknak köszönhetően „szakmaibb” eredményeket fog produkálni mint, amit a korábbi években láthattunk.

Hogy a GG-nek sikerül-e visszanyernie korábbi népszerűségét most még kérdéses. Elég mélyről indulnak vissza a csúcs felé. Ha a „műsor” kellően szórakoztató lesz és a díjak is „jó helyekre” kerülnek talán még nem reménytelen a visszaút. De látva, hogy a Critics Choice mennyivel pontosabban jelzi előre az Oscar-t – a CCA díjairól, melyekről most már én is szavazom, majd a jövő héten írok részletesen – és a SAG-AFTRA díjátadóját pedig ismét közvetíti majd a Netflix február 24-én az egész világon, egyre erősebb konkurenciával kell szembenéznie a díjátadónak.

gg_2022_2_2.jpg

Szólj hozzá