2021. már 13.

Szárnyas fejvadász – 6. fejezet

írta: Filmszakértő
Szárnyas fejvadász – 6. fejezet

A forgatókönyv lassan elnyerte a végleges formáját, de a szereplők kiválasztása még nem zárult le teljes mértékben.

Fancher és Scott között még a forgatókönyv írása közben nyílt meg az újabb front a főszereplő, Deckard kiválasztása okán. Scott mindenáron a negyedik jelölését végre a Kramer, kontra Kramer főszerepével Oscarra váltó Dustin Hoffmant akarta megnyerni a szerepre. Elképzelése szerint, Dekard karaktere teljes mértékben a nyomozókról kialakult sztereotípiák antitézise kellett legyen. Ebben támogatta Deeley is, de az ő titkos favoritja Christopher Walken volt, akiről remélte ismét a filmje főszereplője lehet, de Scott Walkennél „nyugisabb” karakterben gondolkodott, így a producer körbe kérdezett a szakmában. A könyvet megkapta Tommy Lee Jones, Gene Hackman, (akkor még nem Sir) Sean Connery, Jack Nicholson, Paul Newman, Clint Eastwood, Arnold Schwarzenegger, Al Pacino, Burt Reynolds, Raul Julia és Martin Sheen is. Igazán azonban senki sem kapkodott utána két kézzel. Sheen volt az egyetlen, aki mutatott némi érdeklődést, de azzal küldte vissza a könyvet, hogy csak abban az esetben van benne, ha kb. egy évet hagyják pihenni előtte. Nem sokkal korábban fejezte be ugyanis az Apokalipszis most forgatását Brandóval, ami – érthetően – igencsak megviselte, ezért úgy érezte nincs a megfelelő állapotban egy új film elkezdéséhez.

Fancher ezzel szemben már a legelején, a Dickkel folytatott tárgyalásai alkalmával Robert Mitchumban gondolkodott, a sztorit is az ő fizimiskájához próbálta igazgatni. Hiába.

Hoffman először nem pontosan értette, miért őt akarják egy cyber-nyomozó megformálására, nem érezte magában a „macsó-karektert”, de kíváncsi volt a részletekre. Scott és Deeley New Yorkba repültek hozzá és meg voltak lepve, mennyire felkészülten várta őket. Igazi profi módjára ült le tárgyalni. Láthatóan beleásta magát a témába és több mindennek utána is olvasott. „Ültünk ott Dustinnal szemben, aki a karakter motivációitól a kriogenetikáig csapongott a gondolataival. Ez Ridley-t láthatóan nagyon lenyűgözte, de én azt hittem leesnek a füleim a sok okoskodástól” – emlékezett vissza Deeley. Az egyeztetés heteken keresztül zajlott, de Ridley kezdeti lelkesedése hamar alábbhagyott, amikor Hoffman egyre inkább a saját elképzeléseire próbálta változtatni Deckard karakterét. „Szerencsére Ridley önmagától jutott el addig, hogy lezárja a beszélgetéseket Dustinnal, de ha ő nem, akkor én tettem volna meg helyette. Egyre több apró részlet került középpontba, amelyekről parttalan okfejtésekbe keveredtek. Kezdett olyanná válni a helyzet, mintha egy végtelen óceánon sodródtunk volna céltalanul.” – írta Deeley 2009-ben megjelent emlékirataiban.

Mind a ketten csalódottan tértek vissza L.A.-be, amikor hirtelen a sztori két szálon futva indult el egy irányba.

Az egyik szál Fancher visszaemlékezéseiből vált ismertté, aki szerint Harrison Ford nevét Dekard szerepére akkori barátnője, Barbara Hersey hozta szóba először, de ő ezt elengedte a füle mellett, mivel számára Mitchum volt a tökéletes jelölt.

A másik szál a rendező felé vezet, akinek a nappalijában nem sokkal a New York-i kudarc után csörrent meg a telefon. „Helló öregfiú, Steven vagyok, mit csinálsz? Nincs kedved átugrani hozzánk a ködös Albionba belenézni a muszterekbe?” „Miért ne” – válaszolta egykedvűen Ridley. Úgy volt vele, egy kis „hazai” levegő nem árthat. Pontosítottak néhány dolgot és a rendező jelezte, szívesen vinné magával Deeleyt is, amire Steven lelkesen mondott igen, majd elköszöntek.

Egy újabb emlékezetes – bár, most mindenképpen pontosabb lenne jelzőként a klasszikus – filmalkotás, amelynek a végleges formájához így-vagy úgy, de hozzájárult Steven, a Spielberg. Drew Barrymoore keresztapukája, akit Gwyneth Palthrow csak Uncle Morty-ként emleget, akkoriban forgatta éppen Az elveszett frigyláda fosztogatóit és az első etapok után muszter-nézést (vágatlan, nyers film, filmrészlet) tartott néhány barátjával, köztük a film producerével, George Lucasszal, aki véglegesen derékba törte Harrison Ford famegmunkáló szakmunkásipari karrierjét. Scott alapvetően vegyes érzelmekkel fogadta el Spielberg invitálását. Egyrészt ekkor még nyomasztották a forgatókönyv véglegesítése körüli bizonytalanságok, plusz a kudarc Hoffmann-al. Másrészt meg úgy volt vele, hátha a remek társaságtól kap némi lendületet a filmmel való továbblépéshez.

Folyt. köv.

 

Ha tetszett/tetszik az írás ajánlom A keresztapa, vagy az azt készítő stúdió tulajdonosának Charlie Bluhdornnak, vagy Kevin Costner Waterworld - Vízivilág filmjének a sztoriját is.

Szólj hozzá

#bladerunner #filmszakerto #dudasviktor filmszakerto DudasViktor #szárnyasfejvadász