2021. feb 26.

Szárnyas fejvadász – 4. fejezet

írta: Filmszakértő
Szárnyas fejvadász – 4. fejezet

Scottnak tetszett a könyv, de nem érezte eléggé személyesnek. Összeszedte az elképzeléseit és április elején nekilendült, hogy Fancherrel közösen a saját elképzeléseit is belevigye a sztoriba.

 

1980 rosszul indult a Scott család számára. A három testvér – Frank, Ridley és Tony – közül a legidősebb, Frank hirtelen életét vesztette bőrrák következtében. Ridley és Tony számára komoly törést okozott bátyjuk elvesztése. Ridley-t teljesen lesújtotta a dolog, úgy érezte, valamivel azonnal el kell foglalnia magát, aktívan dolgoznia kell, hogy a gyászt fel tudja dolgozni. A Dűne közel egy éve tartó és lassan haladó előkészületei nem kötötték le eléggé, így felhívta Deeley-t és újra elkérte tőle a Dick adaptáció forgatókönyvét, melynek a sztorija ott motoszkált a gondolataiban. „Amikor felhívtam rögtön éreztem Deeley hangjából, hogy számára ez volt a most vagy soha momentum – emlékezett később vissza Scott. – Majd amikor a könyvet újra átolvastam, ami sokat fejlődött amióta utoljára nálam járt, én is úgy éreztem, kivételes munka lesz. Egyedülálló lehetőség egy izgalmas történetet elmesélni fantasztikus látványvilág-adta keretek között.” Ridley szerződésén az aláíráskor az 1980 február 21.-i dátum szerepelt. A forgatókönyv fedlapján ekkor a rejtélyes Dangerous Days cím szerepelt, a készülő film levezénylésére pedig egy Filmways Pictures nevű céggel állapodott meg Deeley, akik bár korábban csak B-kategóriás filmekkel voltak jelen a piacon, most mindenre megesküdtek, hogy ezzel a filmmel akarnak belépni az A-ligába és bármire hajlandóak érte. A producernek eleinte imponált a lelkesedésük, de később kiderül, nem a legideálisabb partnereket választotta a filmje elkészítéséhez.

blade_runner01.jpg

Annak ellenére, hogy Scottnak tetszett a könyv, nem érezte eléggé személyesnek. Összeszedte az elképzeléseit és április elején nekilendült, hogy Fancherrel közösen a saját elképzeléseit is belevigye a sztoriba. Fancher annyira komplexnek és kikezdhetetlennek érezte a saját könyvét, hogy úgy volt vele, a rendezővel csupán néhány apróságot fognak megvitatni és pár nap alatt végeznek is. A pár nap 8 hónap hosszúságú munkafolyamat lett, amelyre Fancher így emlékezett vissza. „Ridley gondolatai olyanok, mint egy szörnyű vírus. Elbújik és folyamatosan növekszik, terjeszkedik benned, és teljesen átformál olyanná, amilyennek ő szeretné!” Amikor egy zseniális vizualitással megáldott filmes látnok – aki nem mellesleg remek festő is, Scott – és egy, az eredeti sztori mellett roppant mód elkötelezett és menthetetlenül romantikus idealista elsőfilmes forgatókönyvíró – Fancher – kezdenek el beszélgetni egy disztópikus sztoriról, ott könnyelműség a súrlódásmentességre fogadni. Fancer egy érzelemgazdag, szívhez szóló, de elgondolkodtató filmet akart, míg Scott egy sci-fi thrillert. Előbbi azt hitte, a pozíciója megingathatatlan, lévén résztulajdonos és producer is volt a filmben, míg utóbbi biztosra vette, ha valaki, akkor ő az, aki nélkülözhetetlen a projektben. Kettőjük vitája odáig fajult végül, hogy Deeleynek kellett közbelépnie. „Azt mondtam Hamptonnak, hogyha ennyire makacskodik és továbbra is erőlteti a romantikus szálat, és a parttalan okfejtéseket, akkor annak az lesz vége, hogy Ridley megunja a vacakolást, feláll, ahogy a Dűnével is megtette, és ő örökre búcsút mondhat a filmjének. Úgy véltem, annyira eltökélt, hogyha a kudarc szellemével fenyegetem, jobban hajlik majd a kompromisszumra. De tévedtem. Nem tudta elfogadni, hogy Ridley zsenialitásával és grandiózus vízióival szemben nem tudott releváns érveket felhozni. De még én sem. Ezután még makacsabb lett és még nehezebb lett vele együtt dolgozni. Tudtam, Ridley türelme is egyre fogytán, ezért úgy döntöttem vegyünk be a projektbe még egy forgatókönyvírót, aki egy kicsit mediátorként lép fel a két elképzelés között.”

Folyt. köv.

 

Ha tetszett/tetszik az írás javaslom A keresztapa, vagy az azt készítő stúdió tulajdonosának Charlie Bluhdornnak, vagy Kevin Costner Waterworld - Vízivilág filmjének a sztoriját is.

Szólj hozzá

#bladerunner #filmszakerto #dudasviktor filmszakerto DudasViktor #szárnyasfejvadász