2023. dec 27.

Új fesztiváligazgató érkezik a Berlinale élére.

írta: Filmszakértő
Új fesztiváligazgató érkezik a Berlinale élére.

Miután augusztusban a fesztivál bejelentette, visszatérnek az egy igazgatós modellre nem meglepő a bejelentés.

tricia_tuttle3.jpgTricia Tuttle, a BFI London Filmfesztivál (LFF) korábbi fesztiváligazgatóját nevezték ki a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál igazgatójának a 2025-ös évadtól.

A Berlinale anyavállalata, a Kulturveranstaltungen des Bundes in Berlin GmbH (KBB) felügyelőbizottsága még augusztusban jelentette be, hogy 2025-től visszatér az egyrendezős modellhez. A bejelentést követően egy héttel Carlo Chatrian művészeti igazgató bejelentette lemondását, mondván, „a feltételek már nem állnak fenn ahhoz, hogy művészeti igazgatóként folytassam”. Chatrian azt remélte egyedül (is) megkapja a lehetőséget a fesztivált irányítására, ami végül nem következett be. A dominó effektust Mariëtte Rissenbeek ügyvezető igazgató indította el még májusban, amikor bejelentette, hogy a 2024-es fesztivál után lemond tisztségéről. Mariëtte Rissenbeek a German Film ügyvezetői székéből, míg Carlo Chatrian a Locarnói Filmfesztivál igazgatói székéből érkezett a Berlinale élére 2020-ban a fesztivált 17 éven keresztül dirigáló Dieter Kosslick helyére és azóta tandemben irányítottak.

Tuttle, aki hivatalosan 2024. április 1-jén kezdi meg a munkát, 2022-ig öt alkalommal irányította a legnagyobb angliai filmfesztivált, és jelenleg a brit Nemzeti Film- és Televíziós Iskola fikciós filmrendezői szakának vezetője.

A Berlinale igazgatói posztjára az Oscar-díjas Edward Berger, Sara Fazilat színésznő, Anne Leppin, a Német Filmakadémia ügyvezető igazgatója, Roman Paul producer, Florian Graf, a berlini szenátusi kancellária vezetője és Claudia Roth kulturális és médiaügyi államtitkár javasolta.

A kinevezését bejelentő közleményben kiemelik, „Tricia Tuttle 25 évnyi filmes és filmfesztiválos tapasztalatot hoz magával. Vezetése alatt a BFI London Filmfesztivál nem csak a nézőszámot növelte, hanem nemzetközi szinten is egyre ismertebbé és jelentősebbé vált. Kreatív stratégiákat dolgozott ki a digitalizáció kihívásaira, és színesebbé, sokszínűbbé és elérhetőbbé tette a fesztivált.”

A döntéshozókat a Berlinale jövőbeni művészeti perspektíváiról, a modern, csapatközpontú fesztiválirányításról, a fiatal tehetségek fenntartható támogatásáról és a kortárs szponzorációs modellekről szóló világos elképzeléseivel győzte meg.tricia_tuttle2.jpg

Photo: Tim Whitby/BFI

A frissen kinevezett igazgató nyilatkozatában hangsúlyozta: „A Berlinalén évek óta részt veszek, mint szakember, és nagyon nagyra értékelem. A Berlinale vezető szerepet tölt be az A-listás filmfesztiválok között - barátságos és befogadó, és a filmek lélegzetelállító sokszínűségével teli. Ez egy olyan fesztivál, amely a mozit a legélénkebb, varázslatos művészeti formaként mutatja be, amely képes megváltoztatni azt, ahogyan a világot látjuk és ahogyan megértjük egymást. Micsoda hatalmas izgalom és kiváltság ez a lehetőség, hogy vezethetem ezt a fontos fesztivált.”

Rissenbeek-Chatrian páros művészi-, és a fesztivál egyéb területén hozott döntéseit sokan bírálták. Azt magam sem tartottam jó ötletnek, hogy a színészi kategóriákat, az esélyegyenlőségre hivatkozva gyakorlatilag megfelezték és a korábban létezett női és férfi elismeréseke eltörölve csak Legjobb fő- és mellékszerep kategóriákban adtak át díjakat. Kíváncsian várom Tuttle milyen döntésekkel igyekszik majd visszaállítani a fesztivál némileg megkopott dicsőségét.

A 74. Berlinale egyébként 2024. február 15. és 25. között zajlik majd. A nagyjátékfilmes zsűri elnöke az Oscar-díjas Lupita Nyong'o lesz. A versenyprogram bejelentésére pedig január első két hetében lehet majd számítani.

lupita-nyong-o_berlinale.jpg

Photo: Nick Barose

Szólj hozzá