2023. sze 08.

14 új filmes projektet jelentett be a Mattel játékgyártó a Barbie siker nyomdokain

írta: Filmszakértő
14 új filmes projektet jelentett be a Mattel játékgyártó a Barbie siker nyomdokain

Ynon Kreiz, a Mattel első embere, szeptember 7-én, San Franciscóban, a Goldman Sachs Communacopia and Technology konferenciáján vázolta fel a játékgyártó elkövetkező terveit.

A Barbie-film világrengető sikere „mintaként” szolgált a Mattel számára, amely nyomdokain elindulva 14(!) további élőszereplős filmet fejlesztenek, és más, vertikális területeken is terjeszkedni fognak.

„Amit a Barbie-film körül láthattak, az szerintünk egy sablon, egy esettanulmány, egy lehetőség arra, hogy valóban megértsük, milyen értékkel és vonzerővel bírnak a márkáink, milyen kulturális visszhangjuk van, és ami fontos, hogy képesek vagyunk ezeket a projekteket kreatív és kereskedelmi szempontból is sikeresen megvalósítani.” – mondta a vezérigazgató.ynon_kreiz_mattel.jpg„Nem állítjuk, hogy a tervezett projektek ugyanolyan nagy sikerek lesznek, mint a Barbie, de ugyanazt a megközelítést, ugyanazt a lehetőséget és ugyanazt a módszertant fogjuk alkalmazni a fejlesztésük során, mint amelyek a Barbie sikeréhez vezettek minket.” Kreiz 2018-as kinevezése óta kiemelten fontos irányként kezeli a Mattel birtokában lévő márkák megfilmesítését. A Barbiemánia igazolta, és – szerintem – minden tekintetben felül is múlta az elképzelései(ke)t.

Irányítása alatt a cég új lendületet vett. 2021-ben a Mattel nettó árbevétele 19%-kal, működési eredménye pedig 95%-kal nőtt az előző évhez képest - ez a Mattel legnagyobb éves növekedési üteme az elmúlt évtizedben. Vezérigazgatóként Kreiz és a Mattel olyan ESG-célokat tűzött ki, mint a 100%-ban újrahasznosítható műanyag anyagok elérése minden termékben és csomagolásban, a műanyag csomagolás 25%-os csökkentése termékenként 2030-ig, valamint a 100%-os béregyenlőség fenntartása világszerte. Respect!

A konferencián a cég pénzügyi igazgatója, Anthony DiSilvestro társaságában Kreiz a következő fontosabb projekteket vázolta fel:

  • J.J. Abrams irányításával készülő Hot Wheels filmet,
  • a Skydance Media egisze alatt induló Matchbox filmet, forgatókönyvíró/fejlesztő az a David Coggeshall, aki vezető íróként jegyzi a Veszélyes szerelem-sorozatot,
  • a Matt Mason őrnagy filmet, Tom Hanks főszereplésével,
  • a Lena Dunham által fejlesztett Polly Pocket filmet Lily Collins főszereplésével,
  • a Daniel Kaluuya-val készülő Barney-t
  • Vin Diesel égisze alatt készülő Rock 'Em Sock 'Em Robots filmet

A tervek között szerepel még a Thomas, a gőzmozdony és barátai, valamint az UNO-kártyajáték alapjain nyugvó történet is.

A játékgyártó cég, amely egyre nagyobb televíziós kínálattal is rendelkezik, a filmes projektekben csak névadóként és executive producerként kíván részt venni a jövőbeni partnerségek során is, nem céljuk önálló filmgyártó divízió létrehozása.

„A cég profitrészesedése a film sikerével együtt skálázódik – emelte ki DiSilvestro. – A vállalat 2023-ban a közvetlen filmes részvétel és a kapcsolódó játékok és fogyasztási cikkek értékesítése kapcsán több, mint 125 millió dolláros bruttó bevételre számít. Emellett 2024-ben és azt követően is folyamatos nyereségre számítunk.”

Az ovatosságuk részben érthető. Noha jelenleg hatalmas hasznot húznak a Barbie-film sikeréből, amely a 2023-as év legjobban jövedelmező filmje lett közel 1,4 milliárd dolláros bevételt hozva világszerte, a célközönségük „fogyasztási szokásai” jelentősen megváltoztak. Az egyre nagyobb mértékben terjedő okoseszközökön elérhető játékok jelentősen visszavetik a gyerekek érdeklődését a játéktárgyak iránt. A Mattel viszonteladó partnerek megemelkedett készletszintekkel és a játékokra fordított kiadások csökkenésével küzdenek szerte a világon. DiSilvestro hozzátette, hogy szerinte a vállalat most jobb helyzetben van a készletszintek tekintetében, ahogy az ünnepi szezon felé halad.

Kis karácsony, nagy karácsony! Barbie ül a fenyőágon! :-)

A felvázolt hat film közül vajon melyik fogja akár csak megközelíteni is a Barbie sikerét?barbie03.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá

mattel Barbie Barbiemovie Barbiemania