2024. ápr 07.

A sorozatok sikerkovácsai - 2. rész

írta: Filmszakértő
A sorozatok sikerkovácsai - 2. rész

ted_lasso_emmy.jpg

Folytatom a szabadidőnk képernyők előtti élvezetes eltöltéséért komoly erőfeszítéseket tevő producerek, írók, showrunnerek felsorolását, rövid bemutatását. Aki lemaradt az első részről, annak érdemes ide kattintania.

 

Mike Flanaganmike_flanagan.jpgAzt gondolnánk, hogy egy akkora cég, mint a Netflix senkiért sem hullajt könnyeket, ha elhagyja, de valószínűleg kevés olyan keserű pirulát volt/lesz kénytelen lenyelni, mint amit Flanagan távozása okozott. A horrorrajongó az utóbbi években több emlékezetes sikert szállított a streamernél – A Hill-ház szellemétől kezdve Az Usher-ház bukásáig. Flanagan iszonytató rémületek sorát szülő elméje a jövőben az Amazon számára hozza majd az egyre növekvő számú horror rajongó előfizetőt, miután befejezte Stephen King A Chuck élete című művének játékfilmes adaptációját Tom Hiddleston és Mark Hamill főszereplésével.

Dan Fogelman és John Hoffmanfogelman_hoffman.jpgA Gyilkos a házban sorozatot jegyző Fogelman, mint producer és Hoffman, mint showrunner, a Hulu legnézettebb eredeti vígjátékát hozták össze, a legújabb évadban már Meryl Streep és Paul Rudd társaságával kiegészülve. Hoffman a negyedik évad mellett egy Siegfried & Roy sorozatot is fejleszt, míg Fogelman bele kezdett a Rólunk szól haverjával, Sterling K. Brownnal is egy nagyszabású reunion-projektbe, amit Paradise City néven emlegetnek.

Vince Gilligan és Peter Gouldgilligan_gould.jpgA Breaking Bad előzménysorozata, a Better Call Saul befejezésével 2022-ben 14 éves útjukat lezárva Gilligan és Gould az Emmy-díjátadón kísérletet tettek egy utolsó győzelmi körre Bob Odenkirk vezetésével, de ismét szobor nélkül voltak kénytelenek távozni.  A Saul, a vitathatatlan rajongói sikerek mellé az 53 jelöléséből egyet sem tudott díjra váltani, amely igencsak negatív rekord gyanús. Bob Odenkirk a Critics Choice Awards-ot behúzta ugyan a Dráma sorozatban nyújtott legjobb férfi alakítással, de ennél azért ő is többre számított. Az új évben Gilligan már az Apple TV+ számára készít elő egy dráma sorozatot, főszerepben Rhea Seehornnal, amelyből első körben két évadot terveznek.

Scott M. Gimple és David Zabelgimple_zabel.jpgGreg Nicotero, Scott M. Gimple, Norman Redus és David Zabel

Bár a The Walking Dead eredeti változata 11 évad után 2022-ben véget ért, az AMC aligha áll készen arra, hogy elváljon kedvenc zombijaitól. Gimple, a képregényadaptáció gondnoka sikeresen összehozta 2023-ban a Dead City és a Zabel által készített Daryl Dixon spinoffokat – ez utóbbi európai helyszíneken játszódik –, melyek kedvező kritikákat hoztak a franchise számára. A tét idénre azonban még nagyobb lesz, amikor az eredeti sorozat sztárjai, Andrew Lincoln és Danai Gurira visszatérnek a The Ones Who Live című minisorozatban.

Donald Glover és Janine Nabersglover_nabels.jpgNabers, a Watchmen slágergyárosa Gloverrel állt össze az Amazon Rajzás című sorozatához, amely csavart egyet az unalmas sorozatgyilkos formátumon, és az év legjobb kritikáit és legszenvedélyesebb online poénjait hozta. Továbbá három Emmy-jelölést is, köztük az írói munkáért járót mindkét producernek. Glover, aki elköszönt az FX nagyszabású Atlanta című projektjétől, februárban már a Mr. & Mrs. Smith sorozattal lépett a színre Maya Erskine oldalán. Folytatják a közös munkát is az érvényben lévő Amazon-szerződésükön keresztül, miközben Glover még egy Star Wars-film, a Lando megírására is elkéreckedett a konkurenciához.

Akiva Goldsman, Alex Kurtzman és Jenny Lumetgoldsman_kurtzman_lumet.jpgA Star Trek-sorozatok sosem fognak kimenni a divatból. Vannak évadok és szériák, amelyek halványabban teljesítenek, de a rajongók ettől még kitartanak. A Picard három évad után elvitorlázott a naplementébe, Discovery ötödik, utolsó évada is erre a sorsra jut május végéig, de már készül a Michelle Yeoh főszereplésével a 31-es szakasz, a közelgő Starfleet Academy-sorozat, valamint Lumet és Goldsman Különös új világok-sorozata. Ezeken felül még további öt másik ST sorozatot és projektet is lehetne mondani, úgyhogy aggodalomra semmi ok.

Alfred Gough és Miles Millaralfred_gough_miles_millar_1.jpgA két régi írótárs (Smallville, Into the Badlands) neve mellé nem is kellene mást írni csak annyit: Wednesday. Ebből minden tini tudja, mit köszönhet az uraknak. Az Addams Family újragondolása, főszerepben Jenna Ortegával, gyorsan megdöntötte a Stranger Things korábbi rekordját és a minden idők legnézettebb angol nyelvű Netflix eredeti sorozata lett - egy időre. Érthető, hogy az Emmy-jelölt sikersorozat második évadának leggyorsabban megvalósítható változatán dolgoznak, és időközben besegítettek Ortega szeptemberben érkező Beetlejuice 2 filmjének írásába is. A távlati tervek között pedig az is szerepel, hogy Wednesday egy többsorozatos univerzummá fejlődik a Netflix (bevételnövekedése) számára.

Katori Hallkatori_hall_1.jpgA Pulitzer-díjas drámaíró Hall a Starzon futó P-Valley című sorozata saját színpadi darabjára épülve mutatja meg miként pusztított a járvány az amerikai Dél fekete közösségeiben. Hogy mindez nem volt hiábavaló törekvés a részéről jól mutatja, hogy a második évad nézettsége 23 százalékkal nőtt az elsőhöz képest és átlagosan 10 millió kattintást ért el. A sztriptíztáncos sorozatnak ez segített a túlélésben, amely most már a harmadik évadára készülhet, miközben a Starz a sztrájk alatt négy másik sorozattal koránt sem volt ilyen nagylelkű. (Elkaszálta őket.)

Jenny Hanjenny_han.jpgHan sikeresen adaptálta A nyár, amikor megszépültem könyvét az Amazon sikersorozatává. A második évad a Top10-ben van a platformon, és ezzel is magyarázható, hogy a streamingszolgáltató mostanában agresszívan nyit a sorozat közönsége felé. Vicces módon Han könyvből film-sorozattá alakított A fiúknak, akiket valaha szerettem sikerei a Netflixnél is beindították a romantikus komédiák gyártását. A trendteremtő azonban nem elégszik meg azzal, hogy megduplázza az új zászlóshajó sorozatának nézettségét; az e-kereskedelmi és médiaóriással kötött átfogó megállapodása részeként spinoffokat is tervez.

Noah Hawleynoah_hawley.jpgAz évek során 55 Emmy-jelölést elnyert Fargo antológia, megkerülhetetlen figurává tette Hawley-t, aki még 2018-ban vehette át a legrangosabb TV-s elismerést. A november 21-én elstartolt ötödik évad, olyan új sztárokkal csábít már, mint Juno Temple, Jennifer Jason Leigh és Lamorne Morris. Hawley szerint a sorozatban bőven van még lehetőség, amit szeretne ki is használni, de az idei évet Bangkokban kezdte, ahol többszöri csúszás után végre folytatódik az Alien-franchise forgatása.

Rian Johnson, Natasha Lyonne, Lilla és Nora Zuckermanjohnson_lyonne_nora-lilla-zuckerman.jpgA Peacock ügyesen tartotta a téteket és nyerte meg a licitháborút Johnson Columbo hadnagy nyomozásain alapuló új sorozatáért. A Poker Face 2023-ban a streamingszolgáltató legnézettebb eredeti sorozataként mutatkozott be négy fontos Emmy-jelölést is szerezve. A Natsha Lyonne számára kitalált történetben, ahol ő maga főszereplő, író és egy epizód rendezője is, fontos szerepet töltenek még be a Zuckerman testvérek, Lilla és Nora, akik szintén vezető írók és showrunnerek. Az NBCUniversal fejesei annyira elégedettek voltak a csapat munkájával, hogy szinte azonnal megrendelték a második évadot, amelynek már valószínűleg a pontos bemutató dátumát is tudnánk, ha a sztrájk nem szólt volna közbe.

Mindy Kalingmindy_kaling.jpg2023 nyarán ugyan véget ért a Netflixen nagyot menő Én még sosem… című Lang Fisherrel közösen készített sorozata, de az amerikai A hivatal sikerében jelentős szerepet vállaló Kaling – hat jelölést mondhat magáénak – további sikerek felé száguld. Színésznőként is kap felkéréseket, elég csak a Morning show karakterére gondolni, de íróként is beszállt a Doktor szöszi harmadik részébe és egy új, kosárlabdás sorozatot is fejleszt Kate Hudson főszereplésével.

George Kaygeorge-kay.webpAz író-producerek többsége igyekszik elköteleződni egy messziről is jól látható összegért egy adott platfom felé, de az Egyesült Királyságban élő Kay szinte sportot űz abból, hogy minél több szolgáltató főhadiszállásán sarkig tárják az ajtókat előtte, ha éppen arra jár. Az ITV Studios számára készült négy részes Litvinenko sorozat írója a több országban is az első helyen szereplő Lupin epizódok utolsó adagját például a Netflixre szállította. Az Apple TV+ fejesei közben azért hálálkodhatnak neki, mert Idris Elba karrierjébe lehelt új életet Az eltérített járat nyolc részes sorozattal, amelynek már a folytatása is szóba került. Azt már végképp nehéz befogni, hogyan volt még ideje tavaly Michael Bilton könyvét A hosszú árnyék címen hét igen jó epizódba adaptálni? Filmográfiájából úgy tűnik, mintha jelenleg pihenne, de nála ezt nem lehet biztosra venni, simán lehet, hogy még az idén előrukkol egyszerre négy siker produkcióval is.

Michele Fazekas és Eric Kripke  michele-fazekas-eric-kripke.webpA Kripke által jegyzett A Fiúk vitathatatlanul az Amazon egyik különlegesen vonzó produkciója. A harmadik évad nézettsége meghaladta az 1 milliárd percet a Nielsen szerint. Fazekas a Carter ügynök, a Kevin, a minden6ó és A lány sorozatokkal alapozott, hogy aztán közösen a V generációval a kamaszkor változásait szuperképességeken keresztül megélő fiatalok nézettségi listavezetést érő tömegét ültessék le az Amazon képernyői elé, több mint 100 országban, ahol a szolgáltató elérhető. A mindent felperzselő/vérrel beborító kezdést követően azonnal be is rendelték tőlük a második évadot, miközben Kripke továbbra is felügyeli az egyre növekvő A Fiúk franchise-t, beleértve az animációs mellékágat is, Fazekas eközben Georgina & David Tennant főszereplésével egy különleges sztorira bukkanó és ezáltal veszélybe kerülő újságíróról fejleszt történetfolyamot Hide címen.

Bill Lawrence és Jason Sudeikisintro-1680202334.webpLesz még Ted Lasso? Ha engem kérdeznek: Biztos! A Warner Bros. Discovery – ahol Lawrencenek igen komoly kreditjei vannak, elég csak a Direkt terápia sorozatra gondolni – még nem nyilatkozott, mikor láthatjuk majd a 13 Emmy-díjjal jutalmazott sorozat újabb epizódjait, de látva, hogy amióta Lionel Messi az USA-ba szerződött micsoda népszerűségnövekedést ért el ott is a labdarúgás – jelenleg már a 10. legnézetteb bajnokság a világon –, nehéz azt gondolni, Ted végleg hátat fordít az AFC Richmondnak, meg mindenkinek és szögre akasztja a stoplist. Sudeikis a maga részéről – most még – kitart amellett, hogy a történet kifutott, nincs benne több, de ennél komolyabb kijelentéseket is láttunk már az ellenkezőjére fordulni, ha a zöldhasúak elkezdenek beszélni. Lawrence eközben a kétszeres Emmy-díjas Jemie Lee-vel is új projektbe kezdett, valamint Vince Vaughn főszereplésével is készíti a Carl Hiaasen író Bad Monkey című művének alapjaira épülőt, miközben harmadik projektje Tommy Johnagin komikus főszereplésével készül, egy a nevettető karriert a családalapításért feladó fickóról.

A teljesség igénye nélkül az itt felsoroltak azok, akik a legmenőbb neveknek mondhatók a sorozatok terén, per pillanat, mert természetesen a lista szinte évszakonként változik, hiszen a sorozatok csak jönnek, jönnek és jönnek, mi pedig élvezettel fogyasztjuk őket!

Szólj hozzá