2023. már 02.

A 95. Oscar ételei

írta: Filmszakértő
A 95. Oscar ételei

Március 12-én éjjel kerülnek átadásra az Oscar-díjak. Az eseményt követő Kormányzói bál menüjének bejelentése minden évben nagyon különleges alkalom.

wolfgang_puck_food95_3.jpg

A világ legismertebb díjátadó-eseménye napjainkban már nem csak a filmeseket tartja izgalomban, hanem egyre fontosabb gasztronómia esemény is. A közönség érdeklődése nem csak azt kíséri figyelemmel, hogy majd mely sztárok távoznak kezükben Oscar-szoborral, hanem azt is, hogy a ceremóniát követő híres Governor's Ball – vagyis a hivatalos Oscar utáni parti, a Kormányzói bál – milyen kulináris élményekkel kényezteti majd a vendégeket.

A bálterem idei megjelenéséről az alábbi látványos díszlet vázlatok alapján kaphatunk képet.

A felszolgált ételek összeállításáért, már közel 30 éve, az osztrák származású Wolfgang Puck felel, aki – már nem csak – az Egyesült Államok meghatározó vendéglátóipari celebritása. Kreatív és innovatív ötleteinek köszönhetően tavaly a Budapesti Spago étterem főszakácsa, Szántó István mesterszakács volt a „különlegesség”, aki két ételt és két desszertet is kreálhatott a nagy eseményre, amelyen így első alkalommal szolgáltak fel magyar ételeket. Szántó séf úrral CINEmanna műsorom aktuális adásában beszélgetek a tavalyi Oscar-élményeiről és a Wolgang Puckkal való együttműködéséről.

Az idén a megtiszteltetés egy brit séfet, Elliott Grovert érte, aki a klasszikus angol konyha néhány receptjét gondolhatta újra az Oscar közönsége számára. A felszolgált ételek közös jellemzője, hogy nem a kiadós éttermi adagok mintájára készülnek. Alapvető követelmény a kis adagban is teljes élvezetet nyújtó könnyen fogyasztható tálalás, amely alkalmazkodik az állófogadás-szerű eseményhez.
Az egyik új fogás az átalakított fish and chips. Két vékony halcsík mellé hasábburgonya és egy kis borsópüré kerül, amit fagylalttölcsér alakú csomagolásban tálalnak.
Angol desszertként egyedi üvegedényekben szintén egy újra gondolt klasszikust szolgálnak fel: egy réteg gyümölcskocsonya, majd egy réteg puding és tejszín, a tetején pedig egy maraschino cseresznye.wolfgang_puck_food95_6.jpgA menü másik újragondolt fogása Puck mester híres csirkés pitéje. A töltelék receptjét úgy „hangolták újra”, hogy a felszolgálás előtt közvetlenül fekete szarvasgomba szeletekkel hintve nyeri el végleges formáját és ízvilágát.wolfgang_puck_food95_7.jpgTermészetesen az eseményre Wolfgang Puck is készített két különlegességet, amit most kóstolhatnak majd első alkalommal a vendégei. Az egyik étel egy ropogós tamarindmázas, ázsiai stílusú sült csirke, amit kókuszos pandan leveles gofrin tálalnak.wolfgang_puck_food95_1.jpgA másik finomság Ma Maison csirkesaláta, amit endívia levélre tálalva lehet fogyasztani.wolfgang_puck_food95_2.jpgA menüben szereplő makaróni és egy desszert receptjét lejjebb részletesen is megosztottam Mr. Puck jóvoltából. Lehet alkotni.

A teljes menüt a következő galériában lehet szemezgetni – a hazai főzőműsorok nézettsége alapján, úgy gondolom az eredeti változat sokkal beszédesebb, mint a fordításom lenne.

A kulináris élmény nem lenne teljes kísérő italok nélkül, ahol pezsgő fronton nem történt változás. Az idén is a – részben Brad Pitt résztulajdonában működő – Provence-i Château Miraval Fleur de Miraval rosé pezsgőjét fogják szervírozni, amely az Oscar-díjas színész fejlesztései nyomán készült.

Tavaly a Coppola család borai szerepeltek a kínálatban, melyeket idén a Robert Luxemburgi herceg tulajdonában álló Clarendelle borászat termékei váltanak és az általuk palackozott Quintus és a Haut-Brion lesz az este exkluzív vörös- és fehérbora. Nem mellesleg egész évben az ő boraikat lehet majd fogyasztani az Akadémia Múzeumában is.clarendelle.jpg

A koktélokat az idén is Charles Joly „Mixológus” kreálja melyek alapját ezúttal is a Don Julio tequilák szolgáltatják. A koktélok receptúrájáért a galériát érdemes megnyitni.

Jó étvágyat, kellemes fogyasztást – de mindent csak mértékkel!

 

Cacio e Pepe makaróni
Recept Wolfgang Puck jóvoltábólcacio_e_pepe.jpgEgy adagra az összetevők:
8 oz (kb 0,22 kg) Cavatelli tészta
2 evőkanál só
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
1 ¼ csésze teljes tej
¼ csésze reszelt Vermont-i érlelt fehér Cheddar
1 evőkanál parmezán
¼ teáskanál rózsaszín bors, pirítva és őrölve
½ teáskanál fekete bors, pirítva és őrölve
¼ teáskanál zöldbors, pirítva és őrölve

Elkészítés:

  • Forralj fel 2-3 liter vizet egy fazékban. Adj a vízhez 2 evőkanálnyi sót, majd a tésztát. Főzd körülbelül 8 percig, vagy al dente-re, majd szűrd le.
  • Egy nehéz aljú edényben olvaszd meg a vajat, majd keverd bele a lisztet csomómentesen és két percig alacsony hőfokon keverd; vigyázz nehogy megbarnuljon.
  • Add hozzá a tejet és keverd tovább, amíg a tej besűrűsödik, krémes állagúvá válik. Akkor jó, ha bevonja a kanál hátulját.
  • Add hozzá a fehér cheddart, kevergetve, hogy beleolvadjon a tejbe. Ha ez megtörtént add hozzá az őrölt rózsaszín és fekete borsot.
  • Végül keverjük hozzá tésztát és tálalás előtt szórjuk rá a parmezánt és ízlés szerint hintsük meg a színes borsokkal.

 

Csokoládés bark
Recept Wolfgang Puck Catering jóvoltábólchocholate_bark.jpg16 adagra az összetevők:
1 font (kb 0,45 kg) étcsokoládé (64-70 százalékos kakaótartalommal), durvára aprítva.
1/4 csésze pörkölt pekándió félbevágva
1/4 csésze durvára vágott pörkölt makadámiadió
1/4 csésze pörkölt, héjas pisztáciadió
1/4 csésze pörkölt héjas napraforgómag
1/4 csésze aszalt cseresznye
1/4 csésze apróra vágott aszalt sárgabarack

Elkészítés:

  1. Ha nyers, hámozott dióval kezdünk, tegyük őket egy rétegben egy tepsibe, és kb 6 percig pirítsuk meg őket aranyszínűre előmelegített 350 fokos sütőben; majd a sütőből kivéve hagyjuk lehűlni szobahőmérsékletűre.
  2. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Tedd az apróra tört csokoládét egy mikrohullámú sütőre alkalmas tálba, majd közepes fokozaton 20 másodpercig mikrózd. Keverd meg a csokoládét egy gumispatulával, és ha nem olvadt meg egyenletesen, ismét mikrózd 20 másodpercig. Csak addig folytasd, amíg a csokoládé sima nem lesz!
  3. Az olvasztott csokoládét gyorsan kend el a sütőlapon egyforma vastagságban. (Nem baj, ha a szétterített csokoládé szélei nem egyenesek, úgyis szét fogod törni). Azonnal szórd rá a diókat és a gyümölcsöket egyenletesen a még olvadt csokoládéra. Az egyes darabokat akár finoman bele is nyomhatod a csokiba.
  4. Hagyjuk a csokoládét szilárdra dermedni, kb. 20 percig szobahőmérsékleten.
  5. Ha megdermedt törd a csokoládét durva tálalódarabokra, és tálalásig tartsd hűvös helyen, lefedett tárolóedényben.

 A 95. Oscar-díjátadó - magyar idő szerint március 12-ről 13-ra virradó éjszaka kerül megrendezésre a Los Angeles-i Hollywood Highland Centerben található Dolby Theaterben.

© A.M.P.A.S., © Wolfgang Puck Catering, © Diageo Americas, New York, NY., © Clarendelle and Domaine Clarence Dillon

Szólj hozzá

Oscar Oscar-díj Academy Awards Spago WolfgangPuck