A 94. Oscar-díj átadó hivatalos ételei
Éhezni és szárazan a sarokban búslakodni biztosan nem fog senki ezúttal sem!
Az Oscar-díj átadót követő Governors Ball, amit hivatalosan az Akadémia kormányzói adnak az ünnepeltek tiszteletére, legalább annyira fontos esemény a kulináris élvezeteket kedvelők számára, mint a film kedvelők számára maga a díjátadó. Új ételkülönlegességek, stílusirányzatok indulnak útra az esemény ételei nyomán, amelyek megalkotásáért immár 28. (!) alkalommal Wolfgang Puck sztárszakács felel. Aki az osztrák származású konyhamester ételeire és ízvilágára kíváncsi az a Budapesti Matild Palace-ban található Spago éttermében belekóstolhat miben is lehet része a Hollywood-i sztárvilágnak.
Az díjátadó hagyományaihoz tartozik, hogy előtte két nappal a közönségnek is bemutatják mit esznek és isznak a sztárok, így lehet nyálcsorgatva irigykedni, vagy aki elég bátorságot érez magában, akár el is készítheti az étkeket.
Az idei menü is több újdonságot tartalmaz, mert mint ahogy Puck fogalmaz: „Minden évben keressük a módját annak, hogy az ételek újak, frissek és szórakoztatóak maradjanak. Az Oscar-gála egy olyan esemény, ahol az étel, a divat, a kultúra, a mozi és a zene találkozik.”
Az idei évben az ételek „szórakoztatóvá tételében” Puck mellé szegődik a Bronx-i illetőségű, 2012-ben öt fiatal szakács által életre hívott Ghetto Gastro formáció, akik sajátságos street-food ötletekkel és afroamerikai ízvilággal fűszerezik majd az estét.
„A Ghetto Gastro-nál van egy mondásunk: «WE ONLY LAYER FLAVORS» (W.O.L.F.) /Csak ízeket rétegzünk, ami angolul a farkas rövidítést adja ki/ - ezért úgy érezzük, hogy a nagyszerű Wolfgang Puckkal együttműködve egy olyan Oscar-gálát hozhatunk létre, amelyhez hasonlót még korábban senki sem tapasztalt.” – mondja Jon Gray a Ghetto Gastro társalapítója.
Az afroamerikai ízeknél számunkra sokkal fontosabb, hogy a menü megalkotásában első alkalommal magyar közreműködőként Szántó István, a budapesti Spago vezető séfje is részt vehetett, így Hwood csillagai megismerkedhetnek a csirkepaprikás, a vadas, a Somlói galuska és az Eszterházy-torta ízvilágával is. A kiváló magyar séf az alapanyagokat a Santa Monica-i piacról szerezte be, de fűszerpaprikát itthonról vitte magával a tökéletes ízélmény eléréséhez. (Meg tudom érteni. Amikor a Los Angeles-i barátaimnak főztem pörköltet az ott beszerzett alapanyagokból, sajnos nem pont olyan volt az íz, amilyen itthon lett volna.)
A kép bal szélén Szántó István mesterszakács...
... és a magyar fogások a bemutatón. Az Eszterházy-torta, a Somlói galuska, a vadas és jobbra a fehér tálakban Puck mester elengedhetetlen Chicken pot pie-a.
A több, mint 30 étel- és kb. ugyanennyi desszert-különlegesség között olyan fogásokat találhatunk még, mint a Puck alkotta Kobe marhahús szelet, Cacio e pepe farfalle homárral, vegán kung pao karfiol, kacsa pastrami magos Lavosh keksszel és rebarbarakompóttal (gluténmentes). A Ghetto Gastro olyan ételeket tesz az asztalokra, mint a védjegyüknek számító gofri sültcsirkével és fűszeres szósszal, kukoricakenyér kaviárral és rákkal, valamint ropogós kókuszos rizs borsóval és banánnal. Természetesen Puck saját füstölt lazaca és az Oscar-védjegyének számító Chicken pot pie sem fog hiányozni. Az ételek fele ez alkalommal is vegetáriánus vagy vegán!
A kulináris élményeket szolgáltatók!
A partyn az italok kicsit hagyományosabbak lesznek – bár ez is viszonyítási alap kérdése.
Aki már a vörös szőnyegen szeretne koccintani, az a tálcákról a Pierre Peters pezsgőház és a Perrin család által kreált Champagne Fleur de Miraval-t emelheti le. A rosé pezsgőt az teszi különlegessé, hogy a megalkotásában Brad Pitt működött közre aktívan a nagymúltú gyártókkal. (Brangelina társtulajdonosok a borházban és az itt felszolgált pezsgőből egy üveg ára 340$ ≈ 115 ezer Ft) A Chardonnay és Pinot Noir összetevőkből álló italkülönlegesség itt felszolgált évjáratából mindössze 20.000 palackot készítettek. Aki a vörös szőnyegen elmulasztotta az a gála alatt és a kormányzói bálon még koccinthat vele.
A vacsora italkínálatához hagyományosan Francis Ford Coppola borászata is hozzájárul, amely két különleges, csak a gálán fogyasztható (kereskedelmi forgalomba nem kerülő) borral kedveskedik az ünneplőknek.
Akik az rövid italokat és koktélokat kedvelik, azok a válogatott Don Julio Tequila alapokra ülő különleges koktélokat emelhetik a szájukhoz.
Éhezni és szárazan a sarokban búslakodni biztosan nem fog senki ezúttal sem!
A teljes menü alant.
credit: Richard Harbaugh / ©A.M.P.A.S. ; Al Seib / ©A.M.P.A.S.