2023. feb 14.

A 95. Oscar-díj jelöltek "családi fotója"

írta: Filmszakértő
A 95. Oscar-díj jelöltek "családi fotója"

Az Akadémia ebédjén 182 jelölt vett részt - soha ennyien nem voltak jelen korábban!

jeloltek_oscar2023.jpgA Los Angelesi Beverly Hilton Hotelben megtartották a 95. Oscar-díj jelöltjeinek hivatalos ebédjét. A hagyományos ceremónián több mint 200 vendég vett részt, akik közül 182-en voltak jelöltek – ennyien még sosem gyűltek össze az eseményen korábban! A fotón elfoglalt helyekre Devon Franklin, a kormányzótanács tagja szólította ki a résztvevőket. A legtöbbet Jamie Lee Curtis állt, mivel a névsor vele kezdődött, míg utolsónak Guillermo del Toro neve hangzott el.
A fotóról sajnálatosan hiányzik Ana de Armas, Andrea Riseborough, Barry Keoghan, James Cameron, Rihanna, Lady Gaga és David Byrne.

Az eseményen a legnagyobb figyelem állítólag Tom Cruise-t kísérte, aki az idén a Legjobb film kategóriában érdekelt producerként a Top Gun: Maverick kapcsán, Christopher McQuarrie, David Ellison és Jerry Bruckheimer társaságában. Tom, ha nem jelölt, akkor inkább távol marad az Oscarról. Legutóbb 23 éve a Magnólia című film kapcsán a Legjobb férfi mellékszereplő kategóriában volt érdekelt. Az volt a harmadik és eleddig utolsó színészi jelölése.

A nevek elhangzásakor a teremben felhangzó taps alapján lehet már bizonyos következtetéseket levonni arról, hogy a szakma miként vélekedik a jelöltekről. A színészek közül a leghangosabb ovációt Ke Huy Quan, Austin Butler és Brendan Fraser kapta, míg az alkotók közül Guillermo del Toro, valamint a Legjobb film kategóriában jelölt Women Talking kétszeres Oscar-díjas producere Dede Gardner nevének elhangzásakor lehetett hallani. A "Családi fotó" a hivatalos kampány egyik fontos eleme, mivel a jelöltek mögött álló promóciós gépezet most indul majd be igazán, mivel a végső szavazás 2023. március 2-7-ig zajlik majd, hogy a március 12-i ceremóniára már minden név a megfelelő borítékba kerülhessen.

Az Akadémia képviselői ilyenkor a díjátadó menetével kapcsolatos fontos instrukciókat is közölnek a jelenlévőkkel. Yang elnökasszony beszéde elején kitért a tavaly történt megmagyarázhatatlan csattanóra, az „elkövető” nevét ki nem ejtve, és reményét fejezte ki, hogy hasonló soha többet nem fog történni az Oscar színpadán. A további részletek mellett külön kihangsúlyozta: „A köszönő beszédénél mindenki tartsa be a 45 másodperces hosszúságot – majd hozzá tette. – Együtt kell működniük velünk, az élő közvetítés sikeres lebonyolítása érdekében. Lefordítva: legyenek rövidek, kedvesek és lényegre törőek, kérem.”

Majd – magyarországi idő szerint – március 13-án hajnalban kiderül kinek sikerül beleférnie a 45 másodperces keretbe.

És. Annyi helyre dobtál már Like-ot a neten, miért pont a Filmszakértő oldalt hagynád ki?

Aki a névsorolvasást szeretné teljes egészében megnézni itt megteheti. :-)

 

© 2022 Academy of Motion Picture Arts and Sciences
Dana Pleasant / ©A.M.P.A.S.,  Mark Von Holden / ©A.M.P.A.S. Nick Agro / ©A.M.P.A.S., Michael Yada / ©A.M.P.A.S.

Szólj hozzá

Oscar Oscar-díj Elvis Academy Awards #filmszakerto filmszakerto @filmszakerto TomCruise TopGunMaverick TopGun The Banshees of Inisherin Aszigetszellemei ElvisTheMovie AustinButler ColinFarrell