2022. aug 03.

A Will Smith-Chris Rock-saga még nem zárult le

írta: Filmszakértő
A Will Smith-Chris Rock-saga még nem zárult le

Will Smith négy hónappal a hírhedt pofonja után megszólalt. Nehéz eldönteni, hogy miért.

Will Smith múlt héten közzétett a YouTube-csatornáján egy bocsánatkérő videót, amelyben, az Oscar-díjátadón közte és Chris Rock között történtekre próbál magyarázatokat adni.

Négy hónappal az események után!

Nem kapkodta el, az egyszer biztos!

Korábban voltak olyan találgatások, hogy Smith az ügyben egy ismert személyiséggel beszélgetve fog reagálni a Rock-pofon körüli bukásáról – legtöbben Oprah Winfrey-re voksoltak – de a közzétett videót látva nagyon úgy tűnik Smith-szel már csak fizetett PR-csapat áll szóba, mindenki más látványosan elfordult tőle.ws_03.jpgNézve a videót roppant kínosan éreztem magam. Minden egyes momentuma álságos és mesterkélt. Ez az 5 perc 44 másodperc tökéletes példája a Hwood-ot most meghatározó fősodornak, amely (algoritmusok? alapján) előre meghatározott, a legbiztonságosabbnak – értsd: a legnagyobb bevételt generálónak – vélt megoldást igyekszik minden helyzetre ráhúzni. A (korábbi) Will Smith-pénzcsinálógépezet nagyságához mérten a videó nagyon slendrián. Mintha a publicisták aprólékos kidolgozása előtt valaki önkényesen az első, a „főnöknek” megtekintésre küldött durva vágást tolta volna ki, amely nagyon messze van még a késznek mondható változattól.

Persze lehet a videót úgy is interpretálni, hogy igazán dicséretes Willtől, amiért végre a kamerák elé állt és nyilatkozott, mert a hallgatása már-már kezdett kínosan feltűnővé válni, de ezt az álláspontot én nagyon nem osztom.

Egy ennyire PR-szagú nyilatkozatot sokkal hamarabb is összehozhattak volna. Ezért igazán kár volt hónapokat várni.

Már a felütés is roppant kínos. Miközben a stáb előkészületének háttérzaját halljuk a következő szöveg jelenik meg:ws_01.jpg„Régen találkoztunk… Az elmúlt hónapokban rengeteget gondolkodtam és magamba szálltam. Sok jogos kérdést tettetek fel, amelyek megválaszolására szerettem volna időt szánni". (Az „It’s been a minute…” szószerinti fordításban kb. „Már egy perc telt el”, de itt slangben értelmezendő.)

Abból, hogy a videó elején nem maga Smith szólal meg, hanem egy – gondosan megtervezett – szöveg után ül be a kamerák elé és kezd beszélni, két dologra tudok következtetni. 1. Vagy ő maga egyáltalán nem gondolja úgy, hogy bocsánatot kell kérnie a történtek miatt, és a legszívesebben a háta közepére kívánja ezt a video és bocsánatkérés dolgot; Vagy; 2. még mindig nem sikerült teljesen megszabadulnia az Oscar-estén a gondolatait, tetteit irányító valamitől, amely a „rossz tanácsadó” volt. De nagyjából mind a kettő egyformán igaznak látszik.

Szerintem Bel-Air hercege, vagy J ügynök egyszerűen leült volna a kamera elé és elmondott volna egy frappáns szöveget, fejből, arról, amit a helyzet kapcsán gondol, vagy Hwood-i elvárások szerint most gondolnia kellene.

E helyett, mintha egy kezdő vlogger anyagát néznénk, a bevezető felirat mögé érkezve, Smith valójában nem tudja rávenni magát a bocsánatkérésre. Mindezt a PR-managementje teszi meg úgy-ahogy helyette, amelyhez csak az arcát adja – láthatóan nem túl őszintén. A felvétel részleteiről nem találtam infót, de feltételezem az anyag azért ennyire össze-vissza, mert a színészből ennyit lehetett kinyerni hozzá. Meglepően sok a baki az általa elmondottakban, olyan, mintha a saját anyanyelvét sem ismerné pontosan, ami igen árulkodó.

A PR-csapatra márpedig nem lehet panasz, úgy tűnik mindent megtettek a „sikerért”. A helyszín patentül berendezett. „A világ beteg, a szeretet a gyógymód” feliratú plakát a falon, a Will feje mögé rakott kerek lámpa olyan hatás ad, mintha glóriája lenne, miközben beszél, szóval a körítés rendben, csak a főhős van láthatóan teljesen szétcsúszva. Az egész videóban Will testbeszédéből és gesztusaiból azt olvashatjuk ki „ajh, csak legyek már túl ezen”, amit egy bocsánatkérés(nek szánt) üzenetnek soha nem szabadna sugároznia. Ráadásul a videó olyan furcsa formátumban van felépítve, mintha meg nem nevezett rajongók(?) kérdéseire válaszolna, és a legelső kérdést maga Smith olvassa fel hangosan. A kérdések mögé bújás is egy újabb technika, amely megakadályozza, az őszinteség felszínre kerülését.

Persze simán lehet, hogy Smith érzi magát sértve Rock kijelentése nyomán, és megbánást sosem fog tanúsítani a történtek kapcsán, de legalább színészi képességeivel élve eljátszhatta volna a bűnbánatot. De nagyon úgy tűnik nincs már a közelében senki, aki erre rá tudta volna venni őt. A videót megnézők között elenyészően kevesen lesznek, aki azt fogják gondolni, ez a fickó tényleg megbánta a tettét és őszintén sajnálja dolgot. A legjobb esetben is csak annyi lehet a következtetés, hogy ez az egykoron magasan jegyzett sikeres színész hamis megbánást színlelve a fogát csikorgatva próbál megtenni mindent annak érdekében, hogy mentse a karrierjéből, ami még menthető.

Attól tartok, nem fog neki sikerülni. Így biztosan nem.

A teljes szöveg kielemzésétől eltekintenék. Csupán egy momentumot emelnék ki a Smith által elmondottakból, ami arra vonatkozik, hogy a tettlegességét felesége idézte-e elő valamivel, vagy sem. A monológjában azt állítja, Jada nem mondott semmit, ami arra ösztönözte volna, hogy inzultálja Rockot.

„Olyan, mintha magamtól, a saját tapasztalataimból, a Chrisszel közös múltamból kiindulva döntöttem volna – mondja Smith. – Jada-nak semmi köze nem volt hozzá. Sajnálom, bébi. Szeretnék bocsánatot kérni a gyerekeimtől és a családomtól azért a felhajtásért, amit mindannyiunknak okoztam”.ws_06.jpgEzek alapján egyre inkább nekünk lesz igazunk, akik azt állítjuk: CR Oscar-színpadon elmondott poénját akkor és ott WS ordenáré módon túlreagálta.

 

Chris Rock eközben továbbra is járja Amerikát és teltházas előadásokon adja elő aktuális, Ego Death című műsorát, ahol természetesen minden este keményen odaszúr Smithnek. „Mindenki próbál kibxxxott áldozat lenni – mondja Rock. – Ha mindenki azt állítja, hogy áldozat, akkor senki sem fogja meghallani az igazi áldozatokat. Mint, amikor engem Suge Smith pofonvágott...” (A „Suge Smith” egy szóvicc, ami Suge Knight amerikai zenei producer, üzletemberre, a Nyugati-parti Death Row Record lemezkiadó alapítójára és korábbi vezérigazgatójára utal, aki a rapzene történetének egyik legellentmondásosabb alakjaként hírhedt volt agresszív viselkedéséről. Suge jelenleg 28 éves börtönbüntetését tölti egy comptoni hamburgerező előtt elgázolt férfi 2015-ös haláláért.)chris_rock.jpg„Bárki, aki azt mondja, hogy a szavak fájnak, még sosem kapott pofont" – viccelődik tovább műsorában Rock, a US Weekly szerint, valamint megerősítette, hogy ő nem tekint magára „áldozat”-ként. „Igen, fájt ez a szar attól az anyaszomorítótól. De leráztam magamról és másnap mentem dolgozni... Nem megyek kórházba egy szúnyogcsípés miatt”.

Noha az Oscart követően Rock azonnal beemelte műsorába a vele történteket, Smith videójára és a bocsánatkérésére egyáltalán nem reagál(t) a műsorában.

Láthatóan előnyére van a pofon hozta külön figyelem és köszöni jól van vele. Erről tanúskodik ez a Variety által készült kis videó is, ahol producere, jóbarátja Guy Oseary – egy igazi sikergyáros producer, aki többek között az Alkonyat-sorozatnak, valamint Madonna és a U2 koncertturnéinak is producere – yachtján szórakoznak Woody Harrelson és Matthew McConaughey társaságában. Hogy ott milyen hangulat lehet, bele se merek gondolni!

A Rock körüli felhajtás pedig most újabb szintet lépet, mivel az MTV Entertainment Studios bejelentette, hogy animációs változatban újragyártva műsorra tűzik a komikus életén alapuló Mindenki utálja Christ sorozatot. A munkálatokban maga Chris Rock is részt vesz, mint Executive producer. Meglepődnék, ha az új változat nem tenne meg mindent annak érdekében, hogy ahol csak lehet borsot törjön WS orra alá.

Szerintem a Rock vs. Smith szitu a videóval még nincs lezárva. Várható bőven fordulat a sztoriban és úgy tűnik a fejleményekből a pofont elszenvedő Rock jön ki jobban hosszútávon.

Lesz itt még újabb csattanó!

Aki esetleg még nem látta a teljes Will Smith interjút, ide kattintson.

ws-cr_slap.jpg

Szólj hozzá

botrány Oscar Oscar-díj Academy Awards #filmszakerto filmszakerto @filmszakerto #OscarsCheerMoment #OscarsFanFavorite @chrisrock