2022. aug 30.

Chris Rock nem lesz újra Oscar-díj házigazda!

írta: Filmszakértő
Chris Rock nem lesz újra Oscar-díj házigazda!

A hírhedt pofon után az Akadémia felkérte a 2023 díjátadó levezetésére, de a humorista ezt elutasította.

A négyszeres Emmy-díjas humorista továbbra is teltházas stand-up turnéjának legutóbbi Phoenix-i, arizonai állomásán beszélt arról a színpadon, hogy az Akadémia megkereste őt és felkérték a 2023-as, 95. Oscar-gála házigazdájának. Az Akadémia így szeretett volna elégtételi lehetőséget adni neki a Will Smith okozta inzultus miatt. Rock a 88. Oscar-díjátadón már volt házigazda – és igen emlékezetes poénokkal találta meg akkor (is) a Jada és Will kettőst a nyitóbeszédében, akik a ceremónia bojkottálására szólítottak fel, mivel abban az évben a király kategóriákban csak fehér jelöltek szerepeltek.

A Saturday Night Live sztárja azt is elmondta, hogy egy Super Bowl-reklám főszerepét is felajánlották neki az eset után, amit szintén elutasított, holott ezek a reklámok még az amerikai piacon is külön kategóriába tartoznak, mind az ismertség, mind honorárium tekintetében.

Rock az Oscar-gálára való visszatérést ahhoz hasonlította, mintha egy bűntény helyszínére térne vissza - számolt be róla az Arizona Republic. Az Arizona Financial Theatre színpadán a komikus úgy fogalmazott, hogy az Oscar-gálára visszatérni olyan lenne, mintha Nicole Brown Simpsont (O.J. Simpson néhai feleségét) arra kérnék, hogy „menjen vissza abba az étterembe”, ahol a meggyilkolásának éjszakáján otthagyta a szemüvegét.

„Sokkal nagyobb nálam - mondta Rock. – Nevada állam nem is engedélyezne egy verekedést köztem és Will Smith között”

Az Akadémia nem nyilatkozott az ügyben – ahogy nem is szokott, hasonló helyzetekben.

Emlékezhetünk viszont Will Packer, a 94. Oscar-gála producerének korábbi elbeszélésére, aki a Rockot ért támadást követően azonnal a színfalak mögött termett.

„Azt kérdeztem tőle: Tényleg megütött téged? Erre ő rám nézett, és azt válaszolta: Igen, épp most kaptam egy pofont Muhammad Alitól - és mindezt úgy, ahogy csak Chris tudja mondani. Azonnal viccelődött, de látszott rajta, hogy még mindig nagyon sokkos állapotban van.”

Packer már akkor kijelentette, hogy Rock „nem volt megtorló”, vagy „dühös”, és elutasította, hogy a történtek miatt rendőri intézkedés alá vonják Smith-t, aki így a közönség soraiban marad(hatot)t, és később átvette a legjobb színésznek járó díját a Richard királyért.

Smith-t a botrányt követően 10 évre eltiltották az Akadémia összes rendezvényén való részvételtől, az Oscarról is, bár jelölni továbbra is lehet. Smith a közelmúltban ugyan megosztott egy bocsánatkérő videót, amelyben "elfogadhatatlannak" nevezte viselkedését, és amelyről részletesen itt írtam, de nagyon úgy tűnik, hogy számára igen hosszú lesz az út visszatérni Hollywood élvonalába, már ha egyáltalán…

Rock először mindössze öt nappal az Oscar-díjátadó után a bostoni Wilburben kezdődött teltházas turnéjának első állomásán beszélt az „esetről” és bár a történtekkel minden alkalommal foglalkozik, nem szentel komoly jelentőséget neki az aktuális műsorában.

„Nem fogok hosszasan arról a szarságról beszélni, ami történt, szóval, ha azért jöttél, hogy azt hallgasd, akkor hiába ülsz itt. Van egy egész műsorom, amit még korábban írtam és sokkal fontosabb dolgokról szól, mint az a szarság – mondta legutóbb is Rock. – Igazából még nem dolgoztam fel a történteket. Majd valamikor beszélek erről a szarságról, de még nem most. Annyit viszont megígérhetek, komoly lesz, és vicces is.”

Én nagyon várom!

 

Photo credits: Blaine Ohigashi / A.M.P.A.S. - Kyusung Gong / A.M.P.A.S. - Aaron Poole / ©A.M.P.A.S. - Matt Petit / ©A.M.P.A.S. - Al Seib / A.M.P.A.S.

Szólj hozzá

botrány Oscar Oscar-díj Academy Awards #filmszakerto filmszakerto @filmszakerto #OscarsCheerMoment #OscarsFanFavorite