2022. feb 23.

A 24 Oscar-kategóriából 8 nem élőben kerül átadásra az idén

írta: Filmszakértő
A 24 Oscar-kategóriából 8 nem élőben kerül átadásra az idén

A műsor felpörgetése és élvezetesebbé tétele indokolja a döntést a szervezők szerint.

92_bs_0055-p.jpgAz Akadémia vezetői körében is heves vitákat kiváltó döntés értelmében a március 27-i díjátadón a Legjobb vágás, a Legjobb rövid dokumentumfilm, a Legjobb rövid animációsfilm, a Legjobb hang, a Legjobb filmzene, a Legjobb rövidfilm, a Legjobb smink és hajformázás és Sipos Zsuzsanna jelölése kapcsán az általunk legjobban várt Legjobb látvány kategóriák díjait is egy órával korábban fogják átadni és szerkesztett formában fogják majd a nagy műsorba illeszteni.

Ezzel a döntéssel az Oscar-díj (is) megszűnik „Nagy élő” eseménynek lenni és elindul az előre felvett látványos show-k irányába.

Nem kétséges, hogy az előre felvett díjak is látványos módon kerülnek majd prezentálásra, de az a tény, hogy miközben az est legnagyobb sztárjai még a vörös szőnyeges pompát élvezik, addig a feltörekvő alkotók és a pompázatos sztárok tökéletes film-karaktereinek a létrehozói néhány fős TV-stábok előtt élik csak meg életük legnagyszerűbb szakmai sikerét. Teljesen más a dinamikája és a hangulata egy olyan elismerésnek, amikor a színpadon állva a világgal és a szakma elitjével nézhetsz szembe a kamera lencséje helyett. Persze az Oscar, amit átadnak, az ugyanolyan, de az érzés, ami vele jár az mégsem.

Az Akadémia döntése részben érthető, már 2018 augusztusában szó volt erről, de akkor elvetették – például a Tony-díj is meghozta már ezt az áldozatot –, de mivel a tavalyi meglehetősen rosszul sikerült Oscar-díjátadó a valaha volt legalacsonyabb nézettséget produkálta, a döntést nem lehetett tovább halogatni. A nyomás az Oscar-díj sugárzási jogait 2028-ig birtokló abc-tévétársaság felől érkezett, akik komoly anyagi áldozatokat vállalnak a közvetítés lebonyolításával, de a „tartalomba” csak kevéssé tudtak beleszólni – eddig. A hat fő kategória nyilvánvaló prioritást élvez, és az is nyilvánvaló, hogy a döntés komoly feszültségeket szült az Akadémia tagozatai között. Mindezek feloldására azt a megoldás hozták, hogy a nyolc előre átadásra kerülő kategória évenként változik majd, ahogy erről már korábban is lehetett hallani. Csak érdekességként, amikor A bombák földjén felül kerekedett az Avataron, a nézők kétharmada már nem várta meg Kathryn Bigelow köszönőbeszédét, hanem elkapcsolt.

Az esemény lebonyolítása kapcsán kiadott nyilatkozatában David Rubin, az Akadémia elnöke hangsúlyozta: „MINDEN kategória jelöltjei képernyőre kerülnek és MINDEN kategória díjazottjainak köszönő beszéde a közvetítés része lesz. Minden díjazott és filmkészítő művész megkapja a megérdemelt «Oscar-pillanatot» a Dolby Színház színpadán.”

Az elnök még hozzá tette, hogy az Akadémia minden egyes szekciója és díjkategóriája nélkülözhetetlen a filmek sikeréhez és létfontosságú az iparág számra. Komoly kihívás a szervezők számára az egyensúly megtalálása egy izgalmas és ésszerű ceremónia létrehozására anélkül, hogy feláldoznák az eddigi hagyományokat.

A magam részéről nyitott vagyok az újításokkal szemben, ha ezért cserébe végre egy élvezetes, pörgő és emlékezetes díjátadót kapunk majd.

Lesznek ismét házigazdák, a közönség szavazatai is megjelennek két kategóriában és úgy tűnik a változásokat nem csak a helyszínek és az nézőtér átalakítása terén tartják fontosnak.

Lássuk meg!

94o_teaser-art.jpg

Szólj hozzá

Academy Awards #filmszakerto @filmszakerto #OscarsCheerMoment #OscarsFanFavorite