2021. már 19.

Szárnyas fejvadász – 7. fejezet

írta: Filmszakértő
Szárnyas fejvadász – 7. fejezet

A francba, pont ilyen kalapot akartam Dekardnak! - bosszankodott Scott.

blade_runner33.jpg

Spielbergék a London észak-nyugati határainál található Borehamwood stúdióiban forgatták saját, de leginkább Lucas ötletein alapuló James Bond sztorijuk belső jeleneteit, amely tulajdonképpen egy közös, Hawaii tengerpartján történt hosszú hétvégét kitöltő homokvár építés következménye – mint az közismert. (George és Steven a Csillagok háborúja bemutatójának hétvégéjén, mivel nem voltak biztosak a sikerében, a bukástól tartva Hawaiira „menekültek”. Az eredményeket várva, köröm rágás helyett homok-vár építéssel ütötték el az időt. Indiana Jones karaktere, és a kalandjai, a homokozásuk közben született. Ezt a szokásukat azóta is tartva, minden filmjük premier-hétvégéjén Hawaiira utaznak babonából!) Scott és Deeley a zord idő ellenére meleg fogadtatásban részesült, bár az időjárás csak a producert zavarta némileg, a rendező számára a párás, ködös idő kifejezetten otthonos hangulatot árasztott. A vetítőben a csekély számú illusztris meghívottat az alkotók részéről Steven és George fogadta, a vagány régész megformálója a szállásán maradt. Scott és Michael nem sok információval rendelkezett a filmről, kb annyit tudtak, hogy Spielberg és Lucas nagy reményeket táplálnak a dolog iránt így amikor elsötétült a vetítő tényleg úgy ültek ott, mint egyszerű néző a moziban. Alig szaladt le egy perc első az tekercsből, amikor varázsütés szerűen egymásra néztek a félhomályban. Mind a ketten azonnal tudták: megtalálták Dekard megformálóját Harrison Ford személyében. Deeley memoárjaiból tudjuk, hogy a vetítés után azonnal Fordhoz hajtottak, hogy beszéljenek vele. Ford, aki már épp indulóban volt a forgatásra a „klasszik” Indy jelmezében fogadta a párost, akikkel ott helyben egymás tenyerébe is csaptak. A dolog igen könnyen ment.

„Úton voltunk vissza a taxival, amikor Ridley egyszer csak kifakad: «A francba, pont ilyen kalapot akartam Dekardnak.» Sose bánd – mondtam neki. A kalapot elbuktad, de találtál egy tökéletes karaktert a filmed főszerepére.” Ridley szótlanul, a szája sarkában elégedett mosollyal nézte tovább a mellettük elsuhanó tájat.

Roy Batty szerepére Rutger Hauer kiválasztása is igen érdekes módon történt. A holland származású színészt Katy Haber, Deeley jobbkeze (Production Executive) ajánlotta a producer figyelmébe, aki továbbadta ezt a rendezőnek. Scottnak tetszett az ötlet. Ideálisnak vélte Hauer kék szemeit, a testalkatát, ami pont olyan volt, mintha Frankenstein laboratóriumában tervezték volna. Megnézte a Török gyümölcs, a Forró verejték és a Futás az életért filmekben, de ezek már csupán csak megerősítették a döntésében. Kérte Katy-t, szervezzen le egy találkozót, hogy szerződtetni tudja a színészt. Hauer viszont úgy volt vele, ha már szinte biztosra mehet – a rá jellemző módon – miért ne tréfálhatná meg a rendezőt, akivel személyesen korábban még sosem találkozott? A megbeszélésre egy vastag keretű, zöld napszemüvegben, feszülő rózsaszín szaténnadrágban, piros vastagtalpú cipőben és egy fehér alapon egy róka fejet ábrázoló pólóban érkezett. Az összhatás olyan volt, hogy Elton John térden állva könyörgött volna a receptért. „Amikor belejtett a megbeszélésre én is meglepődtem– mesélte egyszer Haber –, de Ridley teljesen kiakadt. Levegő után kapkodott, amit Rutger rögtön le is vett és még inkább rájátszott a helyzetre. A zavart kézfogást követően Ridley elcsukló hangon elnézést kért tőle, kihívott a tárgyaló elé, majd nekem esett. «Kit hoztál a nyakamra? Ez egy istenverte köcsög!» mondta a fogai között sziszegve. Jaj, Ridley ne legyél már ennyire előítéletes, - vágtam neki vissza - nem látod, hogy csak vicc az egész? Alig tudtam lenyugtatni és visszaterelni a tárgyalóba, ahol persze Hauer fülig érő vigyorral várt minket. Ezt a találkozást sokáig emlegettük jókat nevetve.”

blade_runner64.jpg

Leon Kowalski szerepére a rendező Frank McRae-t (48 óra) szerette volna, de úgy volt vele, pár színészt azért még megnéz. Ahogy érkeztek a jelöltek, a titkárnője folyamatosan kiment eléjük és fogadta őket. Minden simán ment, amikor egyszer arra lett figyelmes, hogy a titkárnője falfehérré válva, rémülten jött vissza a szobába. A kérdésre, hogy mi történt, mi a baj, a titkárnő csak annyit felelt. „Egy nagyon bizarr alak van itt, és azt mondja ő Brion James, színész és a meghallgatásra érkezett, de nem hiszem, hogy be kellene jönnie.” Riddleynek több sem kellett. Ha a titkárnőjére ilyen hatással van James, akkor nem is kérdés: ő lesz a tökéletes Kowalski.

Folyt. köv.

 

Ha tetszett/tetszik az írás ajánlom A keresztapa, vagy az azt készítő stúdió tulajdonosának Charlie Bluhdornnak, vagy Kevin Costner Waterworld - Vízivilág filmjének a sztoriját is.

Szólj hozzá

#bladerunner #filmszakerto #dudasviktor filmszakerto DudasViktor #szárnyasfejvadász