2021. feb 19.

Szárnyas fejvadász – 3. fejezet

írta: Filmszakértő
Szárnyas fejvadász – 3. fejezet

A nyolcadik utas: a Halál befejezése után Ridley Scott kijelentette: Egyhamar nem szeretne sci-fi filmet forgatni.

Philip K. Dick örült, hogy a jogok Fancher és Kelly birtokába kerültek, kifejezetten támogatta őket – már a maga eszközeivel. Egy interjúban például elmesélte, hogy Robert Jaffe forgatókönyve nagyon nem volt a kedvére való. „Az egész olyan volt, mint egy elfuserált vígjáték. Se füle, se farka nem volt sztorinak és érthetetlen, ostoba poénnak látszó mondatok voltak beleerőszakolva.”

De hiába élvezték Fancherék a szerző bizalmát, Deeley megnyerése közel sem bizonyult ennyire könnyűnek. Az elején még nagy mellénnyel próbálták döntésre bírni a producert, de ahogy telt az idő, egyre kínosabbnak tűntek a próbálkozásaik. Végül odáig jutott a sztori, hogy Michael Deeley producer nyolcszor (8x!) utasította el a projektet, mielőtt végül beleegyezett volna.

„Mit szépítsük, nem volt másik hét producer, akinél ott lett volna a könyv és Mike ezt tudta is – emlékezett vissza Fancher. – Sőt azt is tudta, hogy mi tudjuk, hogy ő tudja, hogy mi azt tudjuk, hogy ő ezt tudja! Végül is, azt hiszem a kitartásunk győzte meg, és talán az, hogy nem voltunk agresszíven rámenősek, inkább csak levakarhatatlanok.”

Deeley végül 1978 telén mondott igen, amikor A szarvasvadász már elkészült és úton volt a mozik felé. Korábbi vonakodásának a hátterében két alapvető ok húzódott. Egyrészt ő maga nehezen tudta elképzelni miként lehetne egy kiborgokról szóló, rengeteg okfejtést taglaló sztoriból „szórakoztató” filmet készíteni. Másrészt amikor a forgalmazókkal tárgyalt és „csak úgy” felvetette nekik következő filmterveként a kiborg-sztorit, szinte mindenki elzárkózott előle, lelkesedést senki sem mutatott. De érdekes mód, ahogy ő egyre többször beszélt a sztoriról, úgy vált számára is egyre érdekesebbé, és amikor a Vili bácsi második Oscar jelölését hozó film a mozikba került, úgy döntött mégis bele vág Fancherék filmjébe.

A forgalmazók álláspontja hirtelen gyökeres fordulatot vett, miután 1979. április 9-én este, a Dorothy Chandler Pavilion-ban John Wayne A szarvasvadászt olvasta fel A legjobb film kategória nyerteseként. Deeley minden filmtervére hirtelen sorba álltak a forgalmazók. De ahhoz, hogy egy filmet forgalmazni is lehessen, kell hozzá egy rendező, aki levezényli a projektet. De Deeley ebben nem mutatkozott szerencsésnek, holott három jelöltje is volt. Michael Apted (Gorillák a ködben), Adrian Lyne (Végzetes vonzerő) és Ridley Scott. Valójában egy negyedik jelölt, Bruce Beresford (Miss Daisy sofőrje) neve is ott szerepelt a listáján, de az ausztrál rendezőről hamar kiderült, nem lehet megnyerni a feladatra a távolságok miatt. Volt egy rövid időszak, amikor a producer célkeresztjében szereplő rendezőket majdnem kilőtte Robert Mulligan (Vértestvérek), mert a Universal úgy tervezte, beszáll a friss Oscar díjas producer mellé a projektbe és ők mindenáron Mulligant akarták. Az együttműködést az törte derékba, hogy a Universal és a rendező által átírt könyv „vidámabb”, a „közönség elvárásait jobban kiszolgáló” befejezést kapott, amely sem Deeley, sem Fancherék számára nem volt elfogadható. Scott – akit pont Deeley nevezett el a „A szakma legjobb látnokának” –, már a kezdetektől az első számú kiszemelt volt. Éppen befejezte A nyolcadik utas: a Halál forgatását, amivel a szakmát is és a közönséget is sokkolta. Érezték a sztorijukhoz Ridley vizuális zsenialitása kell, csakhogy akkor ő már Frank Herbert Dűne filmjének az előkészítésén dolgozott Dino DeLaurentiisszel, másrész kijelentette, egyhamar nem szeretne újabb sci-fit forgatni.

Ekkor minden jel arra mutatott, Ridley Scott sosem fogja megrendezni a Szárnyas fejvadászt!

Folyt. köv.

Ha tetszett/tetszik az írás javaslom A keresztapa, vagy az azt készítő stúdió tulajdonosának Charlie Bluhdornnak, vagy Kevin Costner Waterworld - Vízivilág filmjének a sztoriját is.

Szólj hozzá

#bladerunner #filmszakerto #dudasviktor filmszakerto DudasViktor #szárnyasfejvadász