2024. ápr 27.

Új verseny szekciót jelentett be Cannes

írta: Filmszakértő
Új verseny szekciót jelentett be Cannes

Az Immersive Competition a MI előtt tárja ki a fesztivál kapuját.

cannes_immersive.jpgA Cannes-i Nemzetközi Fesztivál új versenyszekciót hirdetett, Immersive Competition néven, mely ezentúl minden évben része lesz a hivatalos programnak. A fordításban „magával ragadó” elnevezésű kategóriában olyan alkotások szállhatnak versenybe, melyek elsősorban a film, mint médium fejlődését vizsgálják és ezáltal párhuzamot vonnak a virtuális valóság, a virtuális produkció, a mozi és a kollektív történetmesélés között. Röviden a Mesterséges Inteligencia és a 3D megjelenítő eszközökkel létrehozott és elmesélt történetek számára nyitja meg a lehetőséget. Versenyszekcióba nyolc alkotás került, melyek között található kollektív, helyalapú virtuális valóság és kevert valóság élményeket kínáló, valamint architektuális vetítés és holografikus kivetítés technikát alkalmazó „filmek”. Az előzsűri által válogatott alkotások, a fesztivál hivatalos ismertetője szerint, „a vizuális történetmesélés új korszakának élvonalát mutatják be, megkérdőjelezik a konvenciókat, felkarolják az új technológiákat, és mindenekelőtt ünneplik az új és a régi művészi értékeket.”

A szekció előzménye 2017-re nyúlik vissza, amikor a 70. fesztiválon Alejandro González Iñárritu Carne y Arena produkciójával jelentkezett, amely igen komoly visszhangot kapott és még az Akadémia is külön Special Achievement Award elismeréssel illette. A technológia dinamikus fejlődésnek köszönhetően egyre több művész kezdett alkotni ezen eszközökkel, így az idén Cannes is elérkezettnek látta, hogy felkarolja az alkotókat. A kiválasztott műveket a fesztivál látogatói és a Film Market akkreditált résztvevői május 15. és 24. között tekinthetik meg három helyszínen, összesen 1300 m2-es kiállítás formájában. Az érdeklődőknek a Cineumba, a La Boccai multiplex moziba (Cannes St.Tropez felöli oldalán található), valamint a Georges Méliès Campusba kell ellátogatniuk. A versenyszekción felül további hat különleges alkotást is bemutatnak.

Az elkövetkező időkben szerintem egyre komolyabb figyelmet kapó szekcióban most induló művek fontosságát jelzi, hogy az itt szereplő produkciók közreműködői között olyan világsztárok neveivel találkozhatunk, mint Jessica Chastain, Cate Blanchett, Colin Farrell, Lambert Wilson vagy a Bridgerton sztárja Charithra Chandran.

Az első galériában a nyolc versenyprodukció, majd egy újabban a hat versenyen kívüli található a képaláírásokban az alkotókkal. Nekem már a fotók alapján is extrán felkeltették az érdeklődésem a produkciók.
A jövő a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválra is megérkezett.

 

A Immerssive szekció díjait is a május 23-i záróünnepségen adják majd át.

Szólj hozzá