2024. jan 14.

29. Critics Choice Awards

írta: Filmszakértő
29. Critics Choice Awards

Amióta filmes újságírással foglalkozom azóta figyelem a CCA eseményeit, de az idei lesz az első alkalom, hogy a végeredményben már az én szavazataim is szerepelni fognak.

fairmont_plaza_indoor.jpgA Critics' Choice Association (CCA) Észak-Amerika legnagyobb film- és TV-kritikusait tömörítő szervezete által létrehozott díjátadó a szezon azon kevés ceremóniáknak egyike, melyen a filmes és televíziós alkotásokat egyaránt díjazzák. Ami még, vagy leginkább megkülönbözteti a többi eseménytől, az a hangulata! A résztvevők minden évben a legközvetlenebbnek és legoldottabbnak említik. Erre hozom példának, az egyik kedvenc jelenetem, amikor még Broadcast Film Critics Association néven került átadásra 2003-ban a díj és a Legjobb színész kategóriában Daniel Day-Lewis, Jack Nicholson és Robin Williams voltak jelöltek. Salma Hayek lépett a színpadra a díjat átadni, ami ezután következett, az egy utánozhatatlan fejezet a díjszezonok történelmében!Az oldott hangulatra az idén is lehet számítani, mert például az idei vacsora menüben a Cold Stone Barbie fantázianevű fagylaltkülönlegessége is szerepel, amelynek a fejlesztésében maga Greta Gerwig is részt vett és most egy különleges kiegészítővel kerül majd az asztalokra. Előre várom mennyi fotó és mém fog keringeni majd a közösségi médiában a fagyi kapcsán.

Az idén már 29.-ik alkalommal megrendezett ceremónia házigazdája ismét Chelsea Handler lesz, és élőben közvetítik majd a Santa Monica-i repülőtér Barker Hangárjából – hogy miként követhető és hogy miért a Hangárban lesz ismét az esemény, arról lentebb jönnek a részletek. 

A Critics Choice Association (CCA), 1995-ben jött létre Broadcast Film Critics Association (BFCA) (televíziós, rádiós és online kritikusok szövetsége) néven. A Joey Berlin és Rod Lurie alapította szervezet tagsága film- és televíziós kritikusokat foglal magában és az Egyesült Államok és Kanada legnagyobb filmkritikus-szervezete. Az első díjátadó ünnepség idején még mindössze 44 tagból állt, ám ez a létszám azóta 600-fölé emelkedett, amihez hozzájárult, hogy 2019-ben egyesült a Broadcast Television Journalists Association-nel, és most már van International Brunch ága is, melynek az elmúlt év végén magam is tagja lettem.

Megalakulása óta minden évben kiosztásra kerülnek a Critics' Choice Awards díjai, melyekkel filmek (a Critics' Choice Movie Awards és a Critics' Choice Super Awards díjakkal), televíziós műsorok (a Critics' Choice Real TV Awards, a Critics' Choice Super Awards és a Critics' Choice Television Awards díjakkal) és dokumentumfilmek (a Critics' Choice Documentary Awards díjakkal) kerülnek elismerése. A filmes és a televíziós díjakat 2016-ig külön eseményeken adták át, amikor is összeolvadt a két ceremónia egyetlen háromórás gálává, ami rendszerint a díjszezon második hétvégéjén kerül megrendezésre.

A szövetség emellett kiválasztja a hónap filmjét, és az év folyamán más filmeket is ajánl, a havi szavazáson az egyes filmek által kapott összesített pontszámok alapján. 2018 óta az egyesület szervezi a Celebration of Cinema and Television (A film és a televízió ünnepe) elnevezésű díjátadó ünnepségsorozatot, amellyel az afroamerikai, a latin-amerikai, az ázsiai és a csendes-óceáni szigeteki amerikaiaknak adnak elismerést a film- és televíziós iparágban.

Az „Oscar-előszobája” szoktuk gyakorta hallani a GG-kapcsán, holott ez a titulus inkább a CCA-re igaz! A The Hollywood Reporter által készített összehasonlító elemzés szerint a Critics' Choice Awards győzteseit figyelve érdemes az Oscar-díj nyerteseire fogadni, mert, a szervezetünk 73% -ban mondja meg pontosan kik lesznek a díjszezon legnagyobb nyertesei. A legnagyobb átfedés a királykategóriákban, a Legjobb film, a Legjobb rendező, a Legjobb színész/színésznő és a Legjobb női mellékszereplő/színésznő kategóriákban tapasztalható. 2010 és 2021 között, aki a Legjobb színésznőnek járó Critics' Choice-díjat kapta az az Oscar-díjnak is örülhetett!

barker-hangar-2.webp

Az előző három évhez hasonlóan a filmes és televíziós jelölések külön-külön kerültek bejelentésre. 2023. december 5-én a televíziós, december 13-án pedig a filmes jelöltek névsora került nyilvánosságra.

A díjátadó a nemrég felújított törzshelyünknek számító Fairmont Century Plaza Hotelben – lett volna. A nagy múltú hotel tavaly a felújítását követően a mi díjátadónkkal nyitotta meg hivatalosan a kapuit, de sajnos az idei ceremóniát mégsem tudjuk a csodás bálteremében megtartani, hanem egy korábbi helyszínünkre, a Santa Monica-i Barker Hangarba kellett átvinni. A helyszínváltoztatás oka: 2024 is a sztrájk éve (lehet Hollywoodban.) A szervezők döntésének a hátterében ugyan is az áll, hogy a Fairmont egyike annak a több mint 50 dél-kaliforniai szállodának, amelyek jelenleg a Unite Here Local 11 helyi szervezetével munkaügyi vitában állnak. „Sajnáljuk, hogy a munkaügyi vita miatt a 29. Critics Choice Awards show-t nem tudjuk megrendezni a Fairmont Century Plazában, ahol az elmúlt két évben nagy sikert aratott. - mondta Joey Berlin, a CCA alapító vezetője – De örülünk, hogy visszatérhetünk a Santa Monica-i Barker Hangárba, ahol a show szintén nagy sikert aratott az évek során.”

Az eseményt az USA-ban The CW platformon lehet élőben követni, de itthonról érdemes a Critisc Choice Facebook oldalára kattintani, ahol már éjféltől vörös szőnyeges közvetítést majd élő feed-den keresztül lehet követni magát az eseményt az előzetes hírek szerint.

A filmek mezőnyében a Barbie vezet rekordszámú, 18 jelöléssel, köztük a Legjobb film, valamint Margot Robbie, Ryan Gosling és America Ferrera révén a színészi kategóriákban is dominál. Ferrera például biztosan nem fog üres kézzel távozni, mert ő veheti majd át a SeeHer-díjat is, amellyel „olyan nőt díjaznak, aki kiáll a nemek közötti egyenlőségért, hitelesen ábrázol karaktereket, szembeszáll a sztereotípiákkal és feszegeti a határokat”. Az elismerést, stílszerűen Margot Robbie fogja átadni kolléganőjének.

A nagy esélyesek közé tartozik a friss Golden Globe-győztes Christopher Nolan Oppenheimer és Yorgos Lanthimos Szegény párák című filmjei, melyek egyenként 13 jelölést kaptak, míg a Megfojtott virágok 12 jelöléssel követi őket.

A televíziós jelöltek között nálunk The Morning Show viszi a prímet hat jelöléssel, majd az Utódlás következik csupán egy jelöléssel lemaradva. The Morning Show érdekelt a Legjobb drámasorozat kategóriában, valamint Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Billy Crudup, Nicole Beharie és Karen Pittman révén a színészi kategóriákban. Az Utódlást követően A mackó, az Abbott Általános iskola és a Balhé a sorozatok következnek egyenként négy-négy jelöléssel.

A kollégákat a Barbenheimer jelenség is igencsak megérintette mivel a kulturális jelenség összesen 31 jelölést kapott. Ennek (is) köszönhetően a stúdiók között a filmes mezőnyben a Warner Bros. vezet 25 jelöléssel, míg a televíziós kategóriában a HBO/Max szerepel a névsor elején 23 jelöléssel.chelsea_handler.jpgAz est házigazdája ismét Chelsea Handler lesz, aki már tavaly is remek hangulatot teremtett. „Nagyon boldog és izgatott vagyok, hogy idén is a Critics Choice Awards házigazdája lehetek, hiszen a tavalyi volt az egyik legszórakoztatóbb este, amit valaha is átéltem. Nincs nagyobb jutalom, mint színészeket kifigurázni, majd utána berúgni velük. Ez igazi megtiszteltetés! – nyilatkozta Handler a bejelentését követően. A dolog pikantériája, hogy a múlt hét végén a Golden Globe házigazdájaként nagyon beégett Jo Koy és Chelsea egy pár voltak, alig egy éve szakítottak, így nyilván most Chelsea még sziporkázóbbra veszi majd a showt és biztosra veszem, hogy néhány megjegyzéssel oda fog szúrni volt párjának. Chelsea egyébként is a Hwood-i körökben sokkal ismertebb és elismertebb mint Koy, akinek a megítélésén a GG produkciója nem mondhatjuk, hogy sokat javított volna, sőt.

Az est másik előre tudható díja a Career Achievement Awards, amit az idén Harrison Fordnak adományoz a szervezet, amit a színpadon a nevünkben James Mangold rendező fog felvezetni és átnyújtani.

A tavalyi elismerést Billy Crystal kapta, akit Jimmy Kimmel laudált így: 

A boldog tulajdonos pedig így vett át:Visszatérve Han Solóra, az Apple TV+ Direkt terápia sorozatában nyújtott alakításáért a Legjobb vígjátéki mellékszereplő jelöltjei között is szerepel és így még az is előfordulhat, hogy egyszerre két díjjal is távozhat majd. A 81 éves Ford szerencsénkre igen elfoglalt. Helen Mirren oldalán láthatjuk az 1923 című spin-off sorozatban, február 13-án érkezik a hazai mozikba a Marvel Moziverzum Amerika Kapitány: Szép új világ-fejezetében Thaddeus "Thunderbolt" Ross szerepében és még 2025 nyarán is látjuk majd ebben a karakterben egy újabb szuperhős moziban, a Thunderboltsban.

Az elmúlt egy évben már kapott hasonló elismerést Mr.Ford. Májusban a Cannes-i filmfesztiválon Indiana Jones és a sors tárcsája premierjén az életművéért járó Arany Pálma átvételekor érzékenyült el. De hasonló kitüntetést volt számára a korábban elnyert a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia, BAFTA, Albert R. Broccoli Britannia-díja, az Amerikai Filmintézet életműdíja, a tiszteletbeli César-díj és az amerikai Színházi Tulajdonosok Nemzeti Szövetsége által 1994-ben az Évszázad Box Office Star-ja díja is.

És hogy kik fognak tapsolni Harrison Fordnak az újabb elismeréshez? A résztvevők – nem teljes – listája a következő: Abigail Spencer, Angela Bassett, Anthony Ramos, Ashley Madekwe, Awkwafina, Bella Ramsey, Brendan Fraser, Carla Gugino, Daniel Levy, David Duchovny, David Oyelowo, Donald Faison, Gael García Bernal, Giacomo Gianniotti, Jason Segel, Jenny Slate, Jessica Williams, John Krasinski, Jon Cryer, Kaley Cuoco, Ke Huy Quan, Mandy Moore, Meg Ryan, Natasha Lyonne, Nicholas Braun, Oprah Winfrey, Phil Dunster, Ramy Youssef, Sandra Oh és Vanessa Morgan.

A Critics Choice Awards show producere a Bob Bain Prods. és a Berlin Entertainment lesz. A díjátadó szponzorai között szerepel a Verizon, a Delta Air Lines, a Fiji Water, a Cold Stone Creamery, a Milagro Tequila, a Champagne Collet, a d'Arenberg és a Maison L'Envoyé borok.

A Díjátadó részleteit a Facebook oldalamon is lehet majd velem követni! 

Szólj hozzá