2024. jan 07.

A Golden Globe legmegdöbbentőbb / legemlékezetesebb pillanatai

írta: Filmszakértő
A Golden Globe legmegdöbbentőbb / legemlékezetesebb pillanatai

A Hwood-i díjszezon nyitóeseménye sosem volt mentes a botrányos, kínos, vicces pillanatoktól. Íme néhány a múltból.

A Will Smith eset óta, ha bármilyen tengerentúli díjátadó szóba kerül, rendszeresen kérdést kapok arról, „Lesz valami botrány, szted?”, mintha ez kötelező tartozék lenne, vagy csak azért érdekelne minket az esemény, mert a botrányra vagyunk kíváncsiak.gg_statuets_2023_1.jpgA Golden Globe-díjkiosztó mindig is lazább hangulatú rendezvénynek számított, mint az Oscar, lévén a műsor előtt/alatt felszolgált vacsora és a mindig nyitott bár bőven ad lehetőséget a feszültséget/izgalmat/lámpalázat oldó „megoldások” vételezésére. Ennek hatásai gyakorta meg is látszanak a részvevőkön. Az évek során a Beverly Hilton báltermének falai láttak őszinte kitárulkozásokat, botrányos beszólásokat, politikai szónoklatokat, de még rosszul időzített mosdószünetet is. A hamarosan kezdődő show kapcsán íme néhány emlékezetes pillanat a GG történetéből. jennifer_coolidge2.jpgJennifer Coolidge mindenki kedvence, ez nem is kérdés. Amikor tavaly A Fehér Lótuszért átvehette a díjat, a sorozatot készítő, Mike Whitehoz intézett köszönetében külön kiemelte, azért hálás White-nak, mert „A szomszédaim köszönnek, meg néha dumcsizunk is meg ilyenek, de egyetlen buliba sem hívtak meg. És most, mindenki meghív. Mindenki!”. michelle-williams.jpgNem újdonság, hogy hírességek gyakran politikai kinyilatkoztatásokat is tesznek díjátvevő beszédük alkalmával. Igen emlékezetesre sikerült Michelle Williams beszéde is, amikor Fosse/Verdon sorozatban nyújtott alakításáért átvette a glóbuszt. „Amikor ezt valaki kezébe adod, elismered a színészként hozott döntéseit. Pillanatról pillanatra, jelenetről jelenetre, napról napra. De elismered azokat a döntéseket is, amelyeket emberként hoz. A képzést, amin keresztülment, a rengeteg munkaórát, amit beleölt. Hálás vagyok a döntéseim elismeréséért, és hálás vagyok azért is, hogy olyan pillanatban éltem a társadalmunkban, amikor a választás létezik, mert nőként és lányként olyan dolgok is történhetnek a testünkkel, amiket nem mi választottunk” – mondta Williams hatalmas óvációval kísérve. Majd arra emlékeztette a nőket, „szavazzanak a saját érdekükben. A férfiak évek óta ezt teszik, és ezért néz ki a világ olyannyira úgy, mint ők!”. 

Sandra Oh, műsorvezető társa Andy Samberg oldalán a 2019-es gálán viccelődött az akkor nagyot menő Kőgazdag ázsiaiak film kapcsán az ázsiai karakterek „fehérre mosásáról” Hollywoodban. „Ez az első ázsiai-amerikai főszereplővel készült stúdiófilm a Páncélba zárt szellem és az Aloha óta” - mondta. Az utalás a Cameron Crowe rendezte 2015-ös Aloha című filmre volt erősebb, amelyben Emma Stone egy részben hawaii, részben kínai nőre írt szerepet játszott. A vicc nem volt igazán találó, mert már évek teltek el a film bemutatása óta és a kritika is igen lehúzta pont a whitewashing kapcsán. Amitől a „beszólás” mégis emlékezetes maradt az Stone reakciója, aki a poén elhangzása után a közönség soraiból hangosan bekiabálta, „Sajnálom!” (5:15-nél hallható) Stone már korábban nyilatkozott arról, milyen következményei voltak Aloha alakításának. „Makroszinten tanultam meg hogy a kimeszelés valóban mennyire elterjedt probléma Hollywoodban, és egy nagyon fontos beszélgetést indított el – nyilatkozta még 2015-ben a film bemutatását követően. Hozzátette „Vannak hibák a rendszerben, de sok mindenre kinyílt a szemem ebben az évben, ami lehetőséget ad a hibák kijavítására.”
golden-globes-jennifer-lopez-j-lo-jeremy-renner.gifAmikor a 2015-ös díjátadón J-Lo Jeremy Renner társaságában adta át a díjat a jelöltek felolvasása után Renner a latin dívát kérte meg nyissa ki a borítékot. „Azt akarod, hogy én tegyem meg? – kérdezett vissza J-Lo – OK, nekem vannak körmeim.” Sólyomszem ezután vetett egy pillantást Lopez mély dekoltázsára, és hozzátette: „És vannak globuszaid is!” A közönség zihált a nevetéstől, és J-Lo is jól vette, aki még hosszasan „turnézott” a showt követően a beszólást magyarázva.

A 2016-os Golden Globe a cenzorok rémálma volt. Először Amy Schumer használta a „p” betűs szót, Jennifer Lawrence-szel viccelődöve, hogy miként hívják őt a férfiak a háta mögött. Majd ezután jött a műsorvezető, Ricky Gervais – akiről később még külön szó lesz –, aki megkérte Mel Gibsont részletezze 2006-os letartóztatása során elhangzott és rögzített káromkodásait. Majd ezután jött Jonah Hill, aki ledobott még további néhány „F”-bombát.
jodie_foster.jpgA hírhedten zárkózott Jodie Foster mindenkit meglepett 2013-ban, amikor a Cecil B. DeMille-életműdíja átvétele utáni beszédében igen egyértelműen coming out-olt. „Azt hiszem, hirtelen késztetést érzek arra, hogy kimondjak valamit, amit eddig nem igazán tudtam nyilvánosan kimondani... De azért csak kiteszem, nem igaz? Hangosan és büszkén, igaz? Szóval szükségem lesz a támogatásodra ebben. Egyedülálló vagyok!” tina_fey.jpgSzintén emlékezetes volt, amikor Tina Fey A stúdióban nyújtott alakításáért átvéve a díjat arra emlékeztette a közönséget köszönőbeszédében „Ha valaha is fennáll a veszély, hogy túl jól érzed magad a bőrödben, akkor csak menj fel az internetre és olvasd el a rólad szóló kommenteket.”  Szomorú igazság ez.

 

Valami került az italomba…

Sosem volt titok, hogy az Isteni Liz előszeretettel hódolt a koktéloknak – neveztek is el róla –, és erről a szenvedélyéről 2001-ben a közönség is meggyőződhetett. A Hollywood-i legendának kellett átadnia a Legjobb drámai filmnek járó szobrot és még a jelöltek bemutatása előtt zavarodottan kibontotta a borítékot. A közönség hangos reakciója mellett visszakérdezett a bekiabálók felé: „Mi van, ne nyissam ki?” A „bajt észlelve” Dick Clark beosont mellé és elmagyarázta neki, először fel kell olvasnia a jelölteket és csak utána mondhatja ki a „nyertest”. Szerencsére a sugógépről fel tudta olvasni a címeket és még az odaírt instrukciókat is.

Amikor Brad Pitt 1996-ban az első glóbuszát nyerte a 12 majom című filmben nyújtott alakításáért Legjobb mellékszereplőként, köszönő beszéde így kezdte: „Szeretnék köszönetet mondani... tulajdonképpen a Kaopectate készítőinek. Nagy szolgálatot tettek embertársaiknak!” A közönség hangos röhögésben tört ki és Pitt is. Az említett gyógyszert ugyanis erős hasmenésre alkalmazzák az USAban. Pitt később kamerán kívül elmagyarázta, hogy a gyógyszerre támaszkodva tudta ez estén kontroll alatt tartani az ideges gyomrát. 

Jack Nicholson is gyógyszer nevet említett miután Nicole Kidmantól átvette és a Legjobb drámai színésznek járó díját a Schmidt története című filmben nyújtott alakításáért 2003-ban. Nicholson a szokásos zárt fogsorával kezdett beszéde elején megkérdezte a közönséget, „Ti nem szerettétek jobban Nicole-t a régi orrával? Szerintem azzal sokkal csinosabb volt!” majd elmondta, sokkolta a dolog, mivel azt hitte, a film valójában egy vígjáték. Ezután még többször kifigurázta a színésztársait, mielőtt végül bevallotta, hogy a buli előtt bevett egy kis váliumot, ami a Magyar Gyógyszerkönyvben Diazepamum néven hivatalos és szorongás, álmatlanság, alkoholelvonási tünetek és izomgörcsök kezelésére használják. Jack, is Jack!

 

Késők

Látványosat késett Beyoncé Jay-Z-vel a 2020-as díjátadón. A főbejáratot és a vörös szőnyeget is elkerülve a hátsó ajtón surrantak be The Beverly Hilton báltermébe a show második órájának kezdete előtt. Még épp időben, így hallhatták, ahogy Kate McKinnon miként méltatta kedves barátjukat Ellen DeGeneres-t a Carol Burnett-díj kapcsán. A késésük azért is volt emlékezetes, mert abban az évben Beyoncé jelölt volt Az Oroszlánkirály című filmben elhangzott dala, a „Spirit” előadásáért, és már azt kezdték találgatni, hogy miért maradtak távol az eseményről.

Renée Zellweger viszont majdnem lemaradt az első díjáról, amikor 2001-ben Hugh Grant bejelentette, ő nyerte a 2001-es Golden Globe-ot a Legjobb musical vagy vígjáték színésznője kategóriában a Betty nővérért. A boríték felbontása után Grant értetlenül állt a színpadon, mert korábban látta a kolleganőjét a tömegben és nem értette hova lett. Segítséget ő is Dick Clarktól kapott, aki azt javasolta neki, köszönje meg a díjat Renée nevében, aki ekkor végül megérkezett a mosdóból. „Atyaég, a fogaim még mindig rúzsozsak” – kezdte Zellweger a beszédét, ami így igen emlékezetesre sikerült.

 

Műsorvezetők

tina_fey_amy_poehler.jpgTina Fey és Amy Poehler négy alkalommal voltak az est házigazdái és sok emlékezetes és szórakoztató pillanat fűződik a nevükhöz, nekem az a kedvencem tőlük, amikor George Clooney—t vették célba. „A Gravitációt jelölték a Legjobb filmnek. Ez a történet arról szól, hogy George Clooney inkább ellebegne az űrbe és meghalna, minthogy még egy percet töltsön egy vele egykorú nővel.” De abban az évben Meryl Streep, Matthew McConaughey is „megkapta a magáét”, de a legemlékezetesebben Leonardo DiCapriot konferálták fel, mondván: "És most, mint egy szupermodell vaginája, fogadjuk forró szeretettel Leonardo Di Capriót!" seth_meyers.jpgSeth Meyers 2018-ban volt a show házigazdája, ahol igen csípős megjegyzéseket tett. A közönség még szinte el sem helyezkedett, amikor azt mondta: „Itt az ideje, hogy foglalkozzunk azzal az elefánttal, aki nincs a teremben: Harvey Weinstein. De ne aggódjatok, 20 év múlva visszatér, amikor ő lesz az első személy, akit valaha kifütyültek az »In memoriam« alatt.” A dolog csak azért volt pikáns, mert a HFPA „nagyon sokat köszönhetett” a Miramax alapítójának, mert valójában ő volt a „GG az Oscar előszobája”-szlogen leglelkesebb használója, és éveken keresztül a terem legjobb asztalának legjobb helyén ülve tapsolt a saját filmjei díjaihoz. Röviddel ezután Meyers Kevin Spacey-t vette célba, akit épp akkor váltott le Christopher Plummer A világ összes pénzében, miután szexuális visszaéléssel kapcsolatos vádak kerültek napvilágra. „Újabb évadot fognak csinálni a Kártyavárból. Christopher Plummer arra is rendelkezésre áll? Remélem, és el tudja játszani a déli akcentust is, mert Kevin Spacey-nek láthatóan nem sikerült.”
ricky_gervais.jpg

De ha valaki, akkor Ricky Gervais volt az, aki a legmarkánsabb GG házigazda volt. Mind az öt alkalom, amikor felkérték nem fogta vissza magát. Mondjuk én eleve sohasem értettem, hogy egy olyan szervezet, amelyeik a Hwood-i stúdiók kegyelméből/támogatása által létezik miért kéri fel RG-t, aki az egész társaságot igen nyersen küldi el a búsba – de ez ma már történelem. A brit komikus 2010-es második műsorvezetése alkalmával a nyitó monológját így kezdte: „Bulizás és nagy ivászat lesz ez az éjszaka - vagy ahogy Charlie Sheen nevezi, reggeli! – megadva az alaphangot. – Hűha, akkor tisztázzuk, felszedett egy pornósztárt, fizetett neki, hogy vacsorázzon vele, bemutatta az exfeleségének – ahogy te szoktad (szólt ki a közönségbe) –, elment egy szállodába, berúgott, levetkőzött, szétverte a helyet, miközben a nőt bezárták egy szekrénybe, és ez egy hétfői nap volt. Mit csinál vajon szilveszterkor?” De nem csak Sheen volt az egyetlen, aki szóba került aznap este. A jelöltek között szerepel Az utazó című Angelina Jolie-Johnny Depp film is, amit széles körben kritizált a szakma és senki sem értette miként kaphatott jelölést egyáltalán. „Nagy év volt ez a 3D-s filmek számára. A Toy Story, a Gru, a Tron. Úgy tűnt, idén minden háromdimenziós volt. Kivéve Az utazó szereplőit. Már most rosszul érzem magam emiatt a vicc miatt. Az igazat megvallva még nem is láttam Az utazót. Ki látta?” A közönségben zavart zúgolódást követően így folytatta. „De biztos jó lesz, mert jelölték, úgyhogy fogd be, oké? És szeretném szétzúzni azt a nevetséges pletykát, miszerint Az utazót csak azért jelölték, hogy a külföldi sajtó Johnny Depp-pel és Angelina Jolie-val lóghasson. Nem ez volt az egyetlen ok, hanem kenőpénzt is elfogadtak.”

Még ugyan ezen az estén Jorge Garcia a Lost főszereplője is céltábla lett: „Az év egyik legnagyobb televíziós eseménye a Lost fináléja volt. Elég bonyolult finálé volt, és nem vagyok benne biztos, hogy mindent megértettem. Jól gondolom, hogy a kövér megette a többi szereplőt?”

Majd végül még Bruce Willis-t úgy mutatta be, mint „Ashton Kutcher apukája”. (Akkor még Kutcher Willis exfeleségének, Demi Moore-nak volt a férje, és három gyermekük mostohaapja).

 

És végül…

A legmeglepőbb Bette Midler 1980-as köszönő beszéde, amiben minden benne van. Szex, drog, pia, R’n’R. Nem is írok róla semmit. Aki nem beszél angolul az is pontosan érteni fogja.

81. Golden Globe ma este!

 

 

 

Szólj hozzá