2023. sze 10.

A sztrájk miatt az Oscar Életműdíj-átadó is halasztódik.

írta: Filmszakértő
A sztrájk miatt az Oscar Életműdíj-átadó is halasztódik.

Az EMMY-díjátadót követően az Akadémia eseménye is későbbi időpontra került.

A WGA + SAG-AFTRA sztrájk az Akadémia eseményeire is hatással van már. Az A.M.P.A.S. legfrissebb bejelentése nyomán az eredetileg 2023. november 18-ra tervezett 14. Governors Awards – az Oscar-életműdíj – díjátadóra is majd csak jövőre, 2024. január 9-én, kedden kerül sor. A Los Angeles-i Fairmont Century Plazában tervezett, eseményen Angela Bassett, Mel Brooks és Carol Littleton vágó kapják majd az elismeréseket. A Jean Hersholt Humanitárius Díjat pedig Michelle Satter, a Sundance Institute munkatársa veheti majd át. 2023_govawards_honorees_1000x500_color_1_50.png

Angela Bassett, Michelle Satter, Mel Brooks és Carol Littleton

Angela Bassett karrierjében a Tina Turner életéről szóló 1993-as Tina címszerepe hozott áttörést, amelyért Oscar-jelölést kapott. Filmes munkái közül feltétlen említést érdemel a Fekete vidék, a Malcolm X, Az igazira várva, a Kortalan szerelem, A szív dallamai, és több Marvel-film is, melyek közül a Fekete Párduc 2.-ben nyújtott alakításával második Oscar-jelölését érdemelte ki. Televíziós munkái közül az Út a szabadsághoz - Rosa Parks története, valamint az Amerikai Horror Story és a 9-1-1 sorozatokat kell kiemelni. 

Mel Brooks rendező, producer, író és színész karrierje Sid Caesar televíziós műsoraihoz írt vígjátékokkal vette kezdetét, majd társalkotója volt az 1965-ben indult Balfácán című televíziós sorozatnak.  1967-ben írta és rendezte első filmjét, a Producerek címmel, amely Eredeti forgatókönyvéért Oscar-díjat kapott, és amelyből később sikeres Broadway-musical is készült. Filmjei többsége műfaji paródia, melyek közül kiemelkedik a Tizenkét szék, a Fényes nyergek, Az ifjú Frankenstein, a Bombasiker, Űrgolyhók, Robin Hood, a fuszeklik fejedelme és a Drakula halott és élvezi. 

Carol Littleton filmvágói pályafutása közel öt évtizedet ölel fel. 1982-ben Oscar-jelölést kapott az E.T. A földönkívüli vágásáért. Filmográfiájában olyan filmeket találhatunk még, mint A test melege, A mandzsúriai jelölt és a Hely a szívemben. Volt az Akadémia Filmvágók Szakosztályának kormányzója, a Filmvágók Céhének elnöke és alelnöke, valamint az Amerikai Filmvágók Igazgatótanácsának tagja. 

Michelle Satter a Sundance Institute művészeti programjainak alapító vezető igazgatója, aki a független filmkészítők történeteinek kulturális hatásaira összpontosít. A nonprofit szervezetnél eltöltött több mint 40 éve alatt több száz neves és díjnyertes filmkészítő karrierjét segítette, sok olyan filmest, akik alulreprezentált közösségekből indultak.  A Sundance Institute nemzetközi kezdeményezéseit is vezette Ázsiában, Európában, Indiában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten. Ő alapította és felügyeli a Sundance Collab globális digitális történetmesélő közösségét és oktatási platformját.

A tiszteletbeli díjat, egy Oscar®-szobrocskát „rendkívüli életmű elismeréseként, a mozgóképművészet és -tudományhoz való kivételes hozzájárulásért, vagy az Akadémiának tett kiemelkedő szolgálatért” ítélik oda.

A Jean Hersholt Humanitárius Díjat, amely szintén egy Oscar-szobor, „a mozgóképes művészetek és tudományok olyan személyének adományozzák, aki humanitárius tevékenységével elismerést szerzett az iparágnak”.

Az eseményt az utóbbi időben az Akadémia online is követhetővé teszi, így ha közelebb kerülünk az eseményhez, és nem halasztják tovább, linket is igyekszem majd közölni.95_bs_0048.jpg

© A.M.P.A.S.

Szólj hozzá

Oscar Oscar-díj Angela Bassett Mel Brooks Academy Awards Fairmont Century Plaza Governors Awards Jean Hersholt Humanitarian Award Sundance Institute