2022. nov 09.

Diana hercegnő a filmekben

írta: Filmszakértő
Diana hercegnő a filmekben

Ma indul A Korona új évad, amelyben Diana hercegnő lesz (ismét) az egyik központi figura. Ennek kapcsán nézzük, korábban kik és miként személyesítették meg őt a filmvásznon, képernyőn, színpadon.

diana.jpgHa van valami, amire Hollywood folyamatosan és azonnal készen áll, az nem más, mint a Diana hercegnőt eljátszani kész színésznők utánpótlása. Na jó, lehet ez így egy picit hatásvadász tőlem, mert a szép és érdekes/megrázó/tanulságos/drámai életúttal rendelkező nőkről szóló filmek kapcsán is azonnali az utánpótlás bármelyik évben. Elég csak a Norma Jane életéről szóló legútóbbi filmre, a Szöszire gondolni, ahol Ana de Armas kapott lehetőséget. Vagy Angelina Jolie-t említeni, aki a Spencer filmet is rendező Pablo Larraín rendezésében Maria Callas szerepébe bújik hamarosan.

Ettől még Diana külön kategóriát képvisel, mivel benne a szépség, a báj és a pátosz sajátos keveréke összpontosult, amelyhez a királyi családhoz való tartozása, majd az abból történő zajos - direkt nem írom, hogy botrányos - kiválása extra drámaiságot adott. A történetének különböző feldolgozásai az egész világon folyamatosan az érdeklődés középpontjában vannak – köszönhetően a bulvármédiának is –, ami hálás terep a színésznőknek, rendezőknek és a producereknek is egyaránt.

A Korona már adott nekünk egy alakítást Emma Corrin által és sokan nagyon várjuk már, hogy láthassuk Elizabeth Debicki Dianáját is. Az eddig megjelent képek alapján a hasonlóság nagyon látványos. Kíváncsi vagyok a gesztusok, a hanglejtés stb. terén mennyire lesz „hiteles”. Úgy vélem az ő alakítása fogja a legnagyobb figyelmet kapni az ötödik évadban.

De mielőtt még megismernénk Debicki Dianáját nézzük végig eddig kik és miként személyesítették meg a „világ hercegnőjét” a filmekben, TV-s produkciókban és a színpadon – a teljesség igénye nélkül.

Serena Scott Thomas Diana igaz története (1993)diana_serenascott.jpgSerena Scott Thomas alakítása Andrew Morton azonos című könyvéből készült tévéfilmjében, egy, de nagyon konkrét, ponton hibádzik: a Dianát alakító színésznő egyáltalán nem hasonlít a néhai Hercegnére. Aki egy kicsit megengedőbb az talán a szőkeségüket elfogadhatónak tartja, de a filmet nézve sem a frizura, sem a gesztusok alapján nem lehet felismerni, kiről is van szó valójában.

Jeanna del Waal Diana: A true Musical Story (2021)diana_dewaal.jpgAki csak felületesen ismeri a Diana hercegnéről készült produktumokat azt mondhatja a musical hallatán: Hát ilyen nincs?!? Mire én: De mégis van! A monarchia kulisszatitkait egy hol rockos, hol swinges, hol klasszikus dallamokat idéző melódiákban történő elmesélése egy olyan zsáner, amivel, ha egy lakatlan szigeten találkoznék, gondolkodás nélkül úszni kezdenék. Az előzetesnél beljebb nem merészkedtem a darabba – a Broadway előadás a Netflixen elérhető –, de az alapján tisztelegjünk legalább az említés szintjén del Waal képességei előtt, aki éneklés közben is képes Dianát utánozni.

Julie Cox Lady D. - A szerelmes hercegnő (1996)diana_julie_cox.jpgA Diana és James Hewitt kapitány románcát megörökíteni próbáló TV-film itthon kevésbé ismert. Aki lemaradt róla nem kell bánkódnia, mert nem csupán szörnyen sablonos, de szinte semmilyen kísérletet nem tettek arra, hogy Cox a megjelenésével Diana jellegzetes, rövidre vágott, szőke frizurájához illeszkedjen. A színésznő naptára akkor és azóta sem volt annyira tele, hogy egy hitelesebb frizura megvágásába ne tudott volna beleegyezni, ha már a parókára láthatóan nem jutott a költségvetésből. Az meg külön homlokráncolós, hogy Diana pulóvereket és kardigánokat hordott, nem pedig formátlan garbókat!

Naomi Watts Diana (2013)diana_watts.jpg

A Diana adaptációk között ez a film a legalacsonyabban rangsorolt alkotások egyike. A Rotten Tomatoes-on 7%-on áll. Mondhatnánk, hogy az ok Kate Snell könyve és Stephen Jeffreys által abból írt forgatókönyv, de ez nem lenne igaz. Az Oliver Hirschbiegel rendezésében készült filmben Watts mindent megtesz a fizikai hasonlóság eléréséhez, ami rendben is van, de Diana félénkségének és karizmájának utánozhatatlan keverékét nem tudja megjeleníteni. Watts sajnálatosan alul maradt a szereppel szemben.

Bonnie Soper Harry és Meghan: Egy királyi románcban (2018)diana_bonnie.jpgValahol itt húzódik meg az elfogadható alakítás határa. Maga a TV-film nem egy időtálló alkotás, de legalább Soper külsőleg jól eltalálta Diana megjelenését és elfogadható módon hozza a gesztusait és a modorát.

Emma Corrin A Korona (2020)diana_corrin.jpgEmma Corrin a fiatal tinédzser korú Dianától indult a szereppel, amikor Károly először találkozott vele, majd folyamatosan „öregedett bele” a karakterbe. Ezen változatos évek megformálása nem könnyű feladat, de a Dél-Angliai születésű színésznő hibátlanul teljesítette a feladatot. Egy évad leforgása alatt remekül hozta a pajkos, formaruhába öltözött iskoláslányt, a szemérmes hercegi mennyasszonyt, majd a küszködő, elégedetlen feleséget, és a kétségek között tengődő hercegi anyukát. Külön említést érdemel az alakítása kapcsán a remek tánctudása. A szerepformálásért kapott Emmy-díj jelölés teljesen megérdemelt.

Kristen Stewart Spencer (2021)diana_stewart.jpgA chilei származású rendező, Pablo Larraín harmadik életrajzi filmjében – a Neruda és a Jackie után – ismét egy elszigetelt és meg nem értett figurát mutatott be központi karaktereként, aki egy olyan birodalomban bolyong, amely nem a sajátja, miközben saját csillogó médiaképével is meg kellett küzdenie. Stewart alakítása némileg ellentmondásos volt, de én azok közé tartozom, akik inkább elismerték a karakterábrázolását, mintsem elégedetlenek lettek volna vele. Külsőleg és a gesztusok alapján az Alkonyat-széria főszereplőnője hozta a legtökéletesebb egyezést. Úgy tudott belebújni a szerepbe, és úgy sikerült humanizálnia Diana életének egyik legfájdalmasabb fejezetét, hogy arra még az Amerikai Film Akadémia is felfigyelt és Oscar-jelöléssel honorálta.

Szólj hozzá

AKorona TheCrown TheRoyalFamily LadyDianaSpencer PrincessDiana