2020. okt 25.

A keresztapa - 8. fejezet

írta: Filmszakértő
A keresztapa - 8. fejezet

És a Moon champion címet kapja: Marlon Brando!

A rögtönzések leginkább Gordon Willis operatőr munkáját nehezítették meg. Miután bevilágított egy helyszint a színészek csak a legritkább esetben álltak a korábban megbeszélt helyekre. A rendező fénystruktúrán alapuló elképzeléseit ilyen körülmények között lehetetlen feladat volt megoldania. Gyakran fordult elő, hogy egy jelenetet azért kellett újra felvenni, mert a filmszalagon csak elmosódott sziluettek látszottak az arcok helyett.
Az is gondokat okozott, hogy valójában egyetlen igazán nagy név sem szerepelt a filmben. Brando már nem, a többiek meg még nem voltak közönség mágnesnek mondhatóak, így nem volt egy olyan vezető színész sem a stábban, aki mögé felsorakozhattak volna a többiek. Ez jelentősen lassította a munkálatokat, mert mindenki magát akarta ebben a pozícióban látni és gyakran várakoztatták meg egymást a felvételek kezdésénél. Evans és Coppola között ez is állandó vitaforrás volt, hogy a rendező nem elég szigorú a színészeivel.
A színészek között a látszat-béke ellenére folyamatos volt a rivalizálás. Al Pacino volt talán az egyetlen, aki komolyan vette a feladatát, de Robert Duvall az egész film alatt olyan volt, mint egy 12 éves, infantilis kölyök. Imádta a fenekét mutogatni. „Az egyik olvasópróba után a Second Awenuen hazafelé tartottunk – emlékszik az egyik közös csínytevésükre James Caan, Sonny Corleone megformálója – amikor arra lettünk figyelmesek, hogy Brando ül a mellettünk álló kocsiban a pirosnál. Bobby azt mondta: nem mered megmutatni a segged Brandónak. Nekem több se kellett, letoltam a gatyám és Brando felé pucsítottam. Brando rezignáltan felénk nézett felhúzta a szemöldökét, majd gázt adott. Bobby még órák múlva is rajtam röhögött.”
Persze Brandót sem kellett félteni. Ő is éppen elégszer hívta fel magára hasonló módon a figyelmet. Már-már versenyeztek Duvallal azon, melyikük tudja többször letolni a gatyáját. A stáb véleménye szerint Brando nyert, aki az esküvő jelenet alkalmával elhangzott egyik Állj! után a több 100 statiszta, idősebb nénikék és gyerekek előtt mutatta meg azon testrészét, ahová még a strandon sem süt a nap. Az akciója frenetikusra sikeredett. Ezt követően mindenki a szemsarkából állandóan Brandót figyelte. A stáb őszinte csodálatát kifejezendő másnap egy derékszíjat adott át neki, amin a Moon Champion (Hold bajnok) felirat ékeskedett.
Annak ellenére, hogy a színészek remekül elvoltak Coppolának a stúdió állandósult zaklatásával kellett együtt élnie. A harmadik hét keddjén Gray Fredrickson, associate producer félrehívta Coppolát és közölte vele, biztos forrásból tudja, a hétvégén ki fogják rúgni a filmből. Baráti figyelmeztetését azzal indokolta, szeretne időt adni Coppolának, felkészülni a nem várt eseményre. Azt is tudomására hozta, azért választotta a stúdió a hétvégi időpontot, hogy az új rendezőnek legyen ideje a hétvégén átvenni a forgatókönyvet.
Szólj hozzá

filmszakerto DudasViktor