2020. okt 25.

A keresztapa - 4. fejezet

írta: Filmszakértő
A keresztapa - 4. fejezet

"Erre a törpére akarod bízni a Corleone család fejének szerepét? Ne röhögtess!"

Következett a Corleone család örökösének Miachaelnek a kiválasztása. A stúdió erre a szerepre is nagy nevet szeretett volna megnyerni. Robert Redford, Jack Nicholson, Warren Beatty és Ryan O’Neal szerepelt a jelöltek között, de megállapodás egyikükkel sem született. Evans különösen jóban volt Jack Nicholsonnal, akit nagyon tolt a szerep felé, de Coppola teljesen más karaktert akart.
Az ekkor 31 éves Al Pacino csupán egy filmen volt túl, mégpedig a sikeresnek alig nevezhető The Panic in Needle Parkon. Amikor Coppola felvetette nevét Evans csak annyit mondott: „Ugye nem képzeled, hogy arra a törpére osztod a család fejének szerepét!?” Coppola hajthatatlan volt és az ő esetében is kiharcolt három próbafelvételt. Miközben a dolog húzódott az MGM kiszagolta, hogy valami készül a Paramount házatáján és lecsapott Pacinóra, aki a fiatal és minden lehetőséget megragadó pályakezdő színészek módjára gondolkodás nélkül elfogadta a neki felajánlott szerepet a The Gang That Couldn’t Shoot Straight című filmben mielőtt még Coppola szerződtetni tudta volna. Eközben Evans rádöbbent, hogy Coppolával téglába rúgott, mert a fiatal tehetségnek egyre határozottabb érvei és igényei voltak a filmmel kapcsolatban – sem, mint azt ő maga tervezte – és rendszeresen órákon át veszekedve vitatkoztak a film majdani szereplőiről és történéseiről. Az igazi presztízs meccs kettőjük között Pacino miatt alakult ki. „Azt mondtam Evansnek – meséli Coppola – te akarsz valakit, akit én nem akarok. Ha azt mondom, játssza Alain Delon, Michael Corleonét belemész? Nem! Na látod, úgyhogy ne szarakodj nekem, hanem intézd el, hogy a srác minél hamarabb itt legyen és végre kezdhessünk.”
A próbafelvételek megtekintése után Evans rájött, hogy valóban túl elhamarkodottan ítélte meg a fiatal italo-amerikait, aki ekkor már egy rivális stúdió filmjéhez szerződött. Persze Evans először örült a dolognak, korán, hogy mégsem a „törpe” játszik az ő filmjükben, de mivel Coppola kötötte az ebet a karóhoz, lépnie kellett. Felvette hát a telefont. „Felhívtam Jim Aubrey-t (az MGM akkori főnöke), akit jól ismertem – emlékezett vissza Evans. – Amikor elmondtam neki, miért keresem úgy beszélt velem, mintha a lánya tőlem kapott volna nemi betegséget. Természetesen hallani sem akart az egészről.” A dolgot az ügyvédek oldották meg, akik végül kiharcolták, hogy Al Pacino A keresztapa szereplője lehessen. Ennek talán Pacino örült a legkevésbé, mert induló 35 ezer dolláros gázsijának nagy része az ügyvédek zsebében landolt.
1971 márciusát írtak akkor és végre úgy tűnt mindenki a helyén van és megkezdődhetnek a felvételek. Igen ám, de több mint 40 ezer tagot számláló Olasz-Amerikai Civiljogi Szervezettel senki sem kötött megállapodást A keresztapa forgatásának a részleteiről.
Szólj hozzá

filmszakerto DudasViktor