2020. okt 25.

A keresztapa – 11. utolsó fejezet

írta: Filmszakértő
A keresztapa – 11. utolsó fejezet

11 Oscar jelölés - 3 Oscar-díj és a Bluhdorn ajándék!

Érdeklődve várom, hogy a tervezet film vajon mit fog a híres sztorikból feleleveníteni. Ha netán mégsem lesz film belőle, sorozatként még simán számot tarthat az érdeklődésre.
Ami a film kapcsán tény: A keresztapa meghatározó rendezővé léptette elő Francis Ford Coppolát, aki a Corleone család történetének folytatásával, amely sztoriját Puzo karakterei felhasználásával már teljesen egymaga találta ki, egyedülálló bravúrt vitt véghez: Az első olyan filmes folytatást rendezte, amelyek egymást követően a Legjobb film Oscar-díját kiérdemelték. Azóta ezt a bravúrt csak Peter Jackson tudta megközelíteni, aki A gyűrűk ura-trilógia mindegyik filmjével kapott jelölést a Legjobb film kategóriában, de ő csak egyet tudott díjra váltani.
Coppola az első részt követően a stúdiótól egy, az USA-ban akkor elérhető legdrágább Mercedest kapott ajándékba. (lásd a képen.) A kocsit állítólag George Lucassal közösen választották kis és a kereskedő cukkolására hawaii-ingben, rövid nadrágban és papucsban mentek be vásárolni, majd, amikor kiválasztották a létező legdrágább modellt, Coppola csak annyit mondott: „A számlát a Paramount Picturesnek küldjék.” A kereskedő érthetően viccnek hitte a dolgot, de néhány idegtépő telefon után megbékélt a helyzettel. A szerényen csak C1 rendszámmal ellátott király kék limo Coppola garázsának máig megbecsült darabja – állítólag. A limót egyébként az American Graffiti nyitó jelenetéhez Lucas kölcsön is kérte, amit a felvételeken egy szakállas szemüveges testes fickó vezetett.
A folytatásokban már sem Evans, sem Ruddy nem kapott szerepet, de egy darabig úgy tűnt, hogy Al Pacino sem, aki már az első résznél is nehezményezte, hogy Brandót jelölték – és kapta meg az Oscar-t – a főszerepért, holott neki sokkal hosszabb volt a szövege és a vásznon is több időt volt látható. A folytatásnak komolyan ellenszegült és tudta nélküle nem lesz folytatás, így Coppola hosszasan egyeztetett az ügynökeivel, mire végre elkezdődhetett a második rész forgatása.
A második rész is 11 Oscar jelölést hozott és azóta se gyakran fordult elő, hogy egy filmből öt színész is méltónak gondoltak a díjra. Az első rész Al Pacinót adta a filmvilágnak, a második pedig Robert De Nirót, aki úgy érdemelte ki élete első Oscarját – amit távollétében Coppola vett át – , hogy csupán csak nyolc szót mond a szerepében angolul, a többit olaszul szicíliai dialektusban teszi, amire közel fél évet készült többnyire Szicíliában. Nem mellesleg ez az első film, amiben Al és Bob együtt olvasható a stáblistán, noha közös jelenetük nincs a filmben.
A keresztapa II. is izgalmas körülmények között jött létre, de amikor a forgatásába belekezdtek már szinte minden résztvevő sokkal profibban és határozottabban haladt a célja felé, így kevesebb volt az emlékezetes történés, súrlódás.
Ettől függetlenül a Corleone család történetének fejezetei a filmvilág megkerülhetetlen elemei, amelyeket a mai napig idéznek a rajongók és az alkotók egyaránt. Amikor trilógia bármelyik főcíme elindul, az egy filmrajongó számára egy olyan ajánlat, amit nem lehet visszautasítani! �
Szólj hozzá

filmszakerto DudasViktor