2024. ápr 30.

Hogyan lett stílus ikon Ryan Gosling

írta: Filmszakértő
Hogyan lett stílus ikon Ryan Gosling

A Barbie után most A kaszkadőr főszerepével csábítja rajongóit a mozikba

a_kaszkador1.jpgNehéz elhinni, hogy a női szíveket látványosan megdobogtató Ryan Goslingot az anyukája azért vette ki az iskolából, és inkább otthon tanult vele, mert a szótlan fiúcskát az osztálytársai folyamatosan csúfolták, cikizték. Majd, amikor néhány évvel később, 1993-ban a húgával, Mandival énekesként 17 ezer jelölt közül megnyert egy tehetségkutatót és a Mickey Mouse Club állandó szereplője lett, azt gondolhatnánk minden helyére került az életében. Nos, ez távolról sem igaz. A Gosling-család azért nem lakott abban a komplexumban, ahol a többi gyerekszereplő is a szüleivel, mert ezt a luxust nem engedhették meg maguknak, ugyanis a kis Ryan volt a család egyetlen pénzkeresője, ezért egy lakókocsi parkban laktak a közelben. Így gyakran fordult elő, hogy az ifjú tehetség a szereplőtársa, Justin Timberlake családjánál „vendégeskedett", ha a munkatempó miatt nem volt lehetősége hazajutni a lakókocsiparkba.

De azután, ahogy lenni szokott, a tehetség utat tört magának és két év MCC után egyre több producer figyelt fel a sármos mosolyú tinire, aki már ekkor a lányok kedvence lett. Sok kis apró szerep után már olyan könnyed TV-sorozatokban lett állandó szereplő, mint az Álomsuli, Az ifjú Herkules kalandjai, ahol tovább csiszolta képességeit és rutinját, amit az Emlékezz a titánokra jóképű, vicces focista Alanjaként kamatoztatott tovább. Majd jött Henry Bean író-rendező, aki egy olyan szereppel találta meg, amire sokan nem gondoltak volna. A hitetlen 2001-ben – három évvel az Amerikai história után – ismét úgy beszélt a rasszizmusról, hogy fesztiválok sokaságán és kritikai hozsannákban értékelték nagyra, mindenhol külön kiemelve Gosling elképesztő, erőteljes, dinamikus, lehengerlő alakítását. A film még ma is érdemes a figyelemre.

Ezután már nem meglepő, hogy egyre komolyabb sztárok mellett bizonyíthatott, például a Kísérleti gyilkosságban, ahol Sandra Bullock volt a partnere. (Ez a képgalériában még fontos lesz 😊) A Szerelmünk lapjai 2004-ben már egyértelműen úgy tálalta, hogy Rachel McAdams és Gosling az új évezred álompárja és ezt az ígéretet – részben – be is váltották. (Képgaléria ez esetben is!) Azért a részben, mert kettőjük közül Gosling futott be jelentősebb ívet és a Fél Nelson tanáraként 2007-ben élete első Oscar-jelölését érdemelte ki – minket meg a fene majd megevett mire végre 2008 tavaszán a Titanic-fesztiválon láthattuk a filmet. És innentől már nem volt megállás. Egymás után jöttek tőle a jobbnál jobb alakítások, Törés, Plasztik szerelem, Kék Valentin, hogy aztán a Drive – Gázt! kapcsán a coolság idolja, majd az Örült, dilis, szerelemben pedig már egyértelműen a Photoshoppal kreált „A tökéletes pasi” legyen! De Gosling közben ügyelt rá, hogy szerepei igen széles skálán mozogjanak és saját író-rendezői ambícióit is megvalósította. A hatalom árnyékában, Túl a fenyvesen – itt ismerte meg Eva Mendest, aki azóta már/is a felesége – Gengszterosztag, A nagy dobás, Rendes fickók, majd a Kaliforniai álom. Innen már aligha kell folytatni. A Szárnyas fejvadász 2049, Barbie és most A kaszkadőr egyértelmű bizonyíték: jelenleg Ryan Gosling a legfelkapottabb férfi színész – teljesen megérdemelten!

Vörös szőnyeges megjelenéseit inkább konzervatívnak mondanám a fazonok tekintetében, de a színek terén egészen bátor választásaira is van jócskán példa, különösen a Barbie promóciója kapcsán. Előszeretettel választja Gucci szettjeit, így, ha az öltözékét szeretnénk másolni, az olasz divatház környékén érdemes szétnézni.

Szólj hozzá