2024. már 29.

Christopher Nolant és Emma Thomast brit lovaggá és dámává avatják

írta: Filmszakértő
Christopher Nolant és Emma Thomast brit lovaggá és dámává avatják

Christopher Nolan és Emma Thomas a legújabb brit hírességek, akiket a filmiparban szerzett érdemeikért lovaggá és dámává avatnak a Királyi udvarban.

 96_pr_0178.jpg© A.M.P.A.S.

Az Associated Press értesülései szerint a friss Oscar-díjas rendező és producer felesége, akik az Amerikai Filmakadémia tagságától a Legjobb filmnek, Nolan pedig a Legjobb rendezőnek járó elismerést vehették át az Oppenheimer című filmjükért, ezentúl hivatalosan a Dame Emma Thomas és Sir Christopher Nolan néven kell megszólítani. Az alkotópáros filmje tavalyi év világviszonylatban harmadik legjövedelmezőbb alkotása lett és hat másik díjat is nyert a 96. Akadémiai ceremónián, többek között Cillian Murphy a Legjobb színész és Robert Downey Jr. a Legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrot emelhette magasba.
A Királyi Udvar legmagasabb elismerésének várományosait jellemzően az év elején, III. Károly király születésnapján jelentik be, mivel ő az, aki a lovaggá ütést végzi. A hivatalos indoklás szerint címet azok kaphatják meg, akik: „Egy adott területen jelentős, kimagasló tevékenységet végeznek. A jelölt területén dolgozó többi ember inspirálónak és jelentősnek látja a hozzájárulását, amely hosszú időn át tartó elkötelezettséget igényel”.best_picture_oppenheimer.jpg

© A.M.P.A.S.

Nolan és Thomas elkötelezettségét, és ezáltal a filmvilágra gyakorolt hatásukat a szakma jelentős része példa értékűnek tartja, ami megmagyarázza, miért kerültek felterjesztésre a címre, alig néhány héttel az Oscar-díj elnyerését követően.
A lovaggá ütésre rendszerint egy hivatalos díjátadó ünnepségen kerül sor a Buckingham-palotában, amelyet az Egyesült Királyság uralkodója személyesen tart. Mivel azonban Károly király jelenleg szünetet tart a királyi feladatok ellátásában, a műtétéből történő lábadozása okán, most még pontosan nem ismert, hogy a házaspár mikor kapja meg a kitüntetést.

Alant egy arcképcsarnok, azon filmes hírességekről – a teljesség igénye nélkül - , akik munkáját már elismerték a Királyi udvarban.

A Lovagi cím személynek szól, át nem ruházható és nem is örökölhető, nem úgy, mint az Oscar-szobrok, amelyekből, ha az örökösök megpróbálnak hasznot húzni, bizony pórul járhatnak.

 

 

 

Szólj hozzá