2023. sze 04.

2023 nagyon várt filmjei

írta: Filmszakértő
2023 nagyon várt filmjei

Bár a Hwood-i sztrájk miatt minden bizonytalan, van pár film, amit érdemes előjegyzésbe vennie minden filmrajongónak.

Még a sztrájk bekavarhat – a Dűne: Második rész is már átment jövőre ☹ - de azért minden filmrajongó számára örömteli, ha kijelentjük: az év még előttünk álló részében Martin Scorsese, Yorgos Lanthimos, David Fincher, Michael Mann, Sofia Coppola, Wim Wenders, Hayao Miyazaki, Jeff Nichols, Ridley Scott, Emerald Fennell, Luc Besson, Todd Haynes, és Hirokazu Koreeda is új filmekkel örvendeztet meg minket. Még ha mindet mozikban nem is láthatjuk, unatkozni aligha fogunk 2023 hátralévő részében.

 

 Megfojtott virágok

Martin Scorsese Cannes-ban már bemutatott, és nagyra értékelt rendezése október 19-én érkezik a hazai mozikba Robert De Niro, Leonardo DiCaprio és Lily Gladstone főszereplésével. A valós alapokon nyugvó történetet a mester három óra huszonhat percben meséli el a filmvásznon.

 

Szegény párák

Yorgos Lanthimos egy meghatározhatatlan korszakban zajló, különleges látványvilágú Pygmalion/My Fair Lady adaptációval érkezik Emma Stone, Mark Ruffalo Willem Dafoe főszereplésével. A CineFest látogatói már a héten láthatják, a mozikban viszont majd csak 2024. január 25-től lesz elérhető.

 

A gyilkos

David Fincher A gyilkos című filmet kb. 20 éve dédelgeti. Alexis Nolent „The Killer” című írásának filmadaptációjában a Michael Fassbender által alakított bérgyilkos egy „félresikerült akció” miatt a megbízói ellen fordul azt állítva, hogy mindez nem személyes ügy. Amerikában is csak limitált mozivásznon lesz látható – az Oscar nevezhetőség okán –, így nálunk majd a Netflix kínálatában lesz érdemes keresni november 10.-e után.

 

Ferrari

Michael Mann, a 2015-ös kevésbé jól sikerült Blackhat után ült most vissza a rendezői székbe – jó, közben volt egy Tokyo Vice epizód is tavaly –, hogy Enzo Ferrari életéről készítsen egy opuszt, az olasz milliárdosok megformálásában már tapasztalatokat szerzett Adam Driver főszereplésével. A rendező először még Christian Bale-t akarta a híres autógyártónak, aki egyeztetési gondok miatt nem vállalta el a szerepet, majd helyébe lépett Hugh Jackman is, de végül 2022 januárjában Driver főszereplésével indult meg a projekt, melyben Penélope Cruz, Shailine Woodley és Patrick Dempsey lesznek a főbb partnerei. A hazai premierre december 28-án lehet számítani.

 

Priscilla

Baz Luhrmann rendező Austin Butlert a csúcsra repítő, az Elvis-rajongóknak maximális fan-service alkotást nyújtó eposzban emlékezett meg A Királyról – nem, nem Jimmyről, de tudjuk, ő is király volt. 😊 A sikert kihasználva Sofia Coppola rendező Priscilla Beaulieu szemszögéből mutatja be A Király és felesége házasságának történetét – Priscilla Beaulieu Presley Elvis és én című könyve alapján. A Velencében most debütáló filmben a feleséget Cailee Spaeny, a férjet pedig Jacob Elordi formálja meg. Az Egyesült Államokban október végén küldi a gyártó, az A 24 limitáltan a mozikba, de sajnos a magyar megjelenések között még nem látni. Reménykedjünk; csalódott lennék, ha a hazai mozikat elkerülné.

 

Perfect Days

Wim Wenders mindössze 17 nap alatt forgatott Takuma Takasaki írásán alapuló filmjét szintén a CineFesten lesz először alkalmunk itthon látni. A Cannes-ban bemutatott film japánban játszódó történetében egy középkorú, WC-ket takarító, zenét kedvelő és fákat fotózó férfi életébe nyerhetünk betekintést – magyar mozibemutató dátum nélkül.

 

Kimitachi wa dô ikiru kamiyazakilast.jpg

A nagyjátékfilmmel legutóbb tíz éve jelentkező Hayao Miyazaki mester ismét egy különleges mesével áll elő. A saját életéből vett elemeken nyugvó történet a Torontói Film Fest nyitó filmje lesz szeptember 7-én és a nemzetközi előzetese is csak egy nappal korábban érkezik - ahogy látom.(Majd frissítek, ha lesz hivatalos link.) A fiú és a kócsag című rajzfilm a barátaival és nagybátyjával való találkozásokon keresztül követi végig egy tinédzser fiú pszichológiai fejlődését, aki egy beszélő szürke kócsagnak köszönhetően kerül egy varázslatos új világba. A film a mester utolsó alkotása, és búcsúajándéknak szánja unokájának. Japánban már a közönség elé került és van már pár európai premier is, reméljük a magyar mozikat sem kerüli el!

 

Napóleon

Ridley Scott rajongók először a Napóleon filmjéért fogunk sorban állni a pénztáraknál november 23-tól, majd jövőre, szintén november végén a Gladiátor 2. miatt tehetjük ugyanezt, amely szintén meglehetősen várós. Bonaparte történetében a címszereplő Joaquin Phoenix partnerei, többek között, Vanessa Kirby és Ludivine Sagnier lesznek.

 

Saltburn

Emerald Fennell rendezésében november 24-kerül a nagyközönség elé Rosamunde Pike, Carey Mulligan és Barry Keoghan főszereplésével készült Saltburn, amelyben egy oxfordi egyetemi hallgató belecsöppen egy arisztokrata évfolyamtárs világába, aki meghívja őt különc családja kiterjedt birtokára egy „felejthetetlen nyárra”. A világpremier most volt augusztus végén a Telluride Film Feszten, majd október 4-én már a London Film Fest közönsége is láthatja. MGM az Amazon égisze alatt gyártott filmje remélem nem csak online lesz majd látható. Barry Keoghan rulez!

 

May Decembermay_december_04.jpg

Todd Haynes rendezőt Natalie Portman kereste meg a forgatókönyvvel a közös együttműködés reményében, és nem kellett csalódnia. A Cannes-ban bemutatott film több fesztivált is megjárva, szeptember második felében kezd felbukkanni a mozik programjában. A sztori középpontjában két nő, egy újságíró, Portman, és egy korábban a bulvármédiában nagy port kavart házasság női tagja, Julianne Moore áll. Reméljük mi is megismerhetjük a sztori végkifejletét a mozikban. Egy rövid részlet a filmből itt.

Szörnyeteg

Hirokazu Koreeda szintén Cannes-ban vitte közönség elé a hazai mozikban szeptember 14-től látható Szörnyeteg című filmjét, amely egy anya és fia történetét meséli el, ahol az anya válaszokat követel a fia tanárától, amiért az furcsán kezd el viselkedni.

 

Dogman – A kutyák ura

Luc Besson Velencében most bemutatkozó Caleb Landry Jones főszereplésével készült filmjében egy lelkileg meggyötört fiú a főszereplő, aki a kutyái szeretetében találja meg a megváltást. A Léon, a profi találkozása a Jokerrel. A filmet október 19-től érdemes majd keresni a hazai mozik műsorán.

 

The Bikeriders

the_bikeriders.jpg

Jodie Comer, Jeff Nichols rendező és Austin Butler (háttal) The Bikeriders forgatásán

Jeff Nichols rendező a Midwestern motoros-klub felemelkedéséről készít filmet a tagok életének bemutatásán keresztül. A főbb szerepekben Austin Butler, Tom Hardy, Michael Shannon és Jodie Comer – ez már önmagában elég a rajongáshoz! A projekt a Disney égisze alatt készül, remélem a december elejére tervezett amerikai premier nem csak streaming platformon lesz elérhető.

Szólj hozzá