2022. sze 09.

Őfelsége II. Erzsébet királynő a mozivásznakon

írta: Filmszakértő
Őfelsége II. Erzsébet királynő a mozivásznakon

A tegnap elhunyt uralkodó gyakori szereplője volt a filmeknek, sorozatoknak – természetesen mások megformálásában.

Erzsébet királynő alakja több mint 70 évnyi uralkodása alatt számos filmben és sorozatban tűnt fel és még animációs- filmben, sorozatban is szerepelt.

Az köztudott volt róla, hogy az angol filmipar történéseit kiemelt figyelemmel követte és lelkesen támogatta is. A kiemelt bánásmódot az Angol Film Akadémia egy külön tiszteletbeli díjjal köszönte meg, amit 2013-ban egy külön rendezvényen a Windsori kastélyban adott át a számára a filmes közösség nevében Kenneth Branagh, a BAFTA akkori elnöke. Branagh a laudációjában külön kiemelte Őfelsége a Londoni Olimpia nyitóműsorában vállalt szerepét, ahol Daniel Craig volt a partnere. (A díj átvétel után az az uralkodói „Thank You” utánozhatatlan! De figyelemre méltó a közönség rakciója is, amikor feltűnik az Olimpiát megnyitó epizódban!)

Következzen néhány híresség, akik a királynőnek mondhatták magukat a vásznon vagy a képernyőn.
freya_wilson.jpgFreya Wilson

A 2010-ben Oscar-díjat nyert A király beszéde című filmben Wilson a fiatal Erzsébet hercegnőt játszotta Colin Firth mellett, aki Erzsébet apját, VI. György királyt alakította.
neve_campbell.jpgNeve Campbell

Peter Richardson 2004-es Az ifjú Churchill kalandjai című paródiájában Neve Campbell alakítja Erzsébet hercegnőt. A filmben Christian Slater játssza Winston Churchillt, aki megnyeri a háborút és elnyeri a későbbi királynő szívét is.
sarah_gordon.jpgSarah Gordon

Gordon a fiatal Erzsébet hercegnőt alakította a 2015-ös Hercegnők éjszakája című romantikus vígjátékban. A filmben Erzsébet és Margit hercegnő (akit Bel Powley alakít) a Buckingham Palace-tól távol az alattvalók körében ünneplik meg a II. Világ háború lezárását, a béke kihirdetését.

 emma_thompson.jpgEmma Thompson

Thompson alakította II. Erzsébet királynőt a Playhouse Presents-sorozat Walking the Dogs epizódjában. A 2012-ben készül tévéfilm annak az 1982-ben történt esetnek a krónikája, amikor egy Michael Fagan nevű brit férfi behatolt a palotába, és bejutott a királynő hálószobájába, miközben Őfelsége aludt.

 jane_alexander.jpgJane Alexander

Az Emmy- és Tony-díjas színésznő alakította a 2011-ben készült William és Catherine: egy fenséges szerelem című tévéfilmben a Királynőt.

 fred_armisen.jpg

Fred Armisen

A Saturday Night Live színésze a legismertebb, aki különböző jelenetekben férfiként parodizálta Őfelségét.

 jeanette_charles.jpgJeanette Charles

Jeanette Charles szinte egész színészi „karrierjét” Erzsébet királynőhöz való közeli hasonlóságának köszönheti. Közel 40 éve alakítja a Királyi Felséget számos sorozatban, filmben, melyek közül a legemlékezetesebbek az Európai vakáció, a Csupasz pisztoly és az Austin Powers – Aranyszerszám.

 thesimpsons.jpg

The Simpsons

Az animációs vígjáték 27 évada alatt Őfelsége többször is feltűnt Homérék világában, ahol Tress MacNeille, Eddie Izzard és Maggie Roswell is kölcsönözte a hangját a karakteréhez.

 vanessa_redgrave.jpg

Vanessa Redgrave

A Verdák 2. filmben az autók a londoni World Grand Prix-n versenyeztek, amelynek Erzsébet királynő volt a fővédnöke. A fenséges négykerekű Vanessa Redgrave hangján szólalt meg.

 helen_mirren2.jpgHelen Mirren

Az egyik legismertebb II. Erzsébetről szóló film, amit a közönség és a szakma is elismeréssel fogadott. Az alakításáért Mirren elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat is. A színésznő számára még ennél is rangosabb elismerés volt, hogy maga a Királynő is méltatta az alakítását, és még egy vacsorára is meghívta őt a Buckingham-palotába. Mirrennek nem ez volt az első találkozás az uralkodói karakterrel, mert korábban már Tony-díjat nyert a királynő megformálásáért A közönség című színpadi adaptációban.

 

A korona - sorozat

A díjnyertes A közönség című színdarab alapján készült sorozat elképesztő siker lett az egész világon. A királyi család kulisszatitkait kitalált elemekkel kiegészített sorozatban a Királynő karakterét három kiváló színésznő formálta meg. Az első két évadban Claire Foyt érte a megtiszteltetés, majd Olivia Colman következett szintén két évadban. Az ötödik évadban már bemutatkozott Imelda Staunton, akit a várhatóan 2023-ban érkező hatodik évadban is a királynő szerepében láthatunk majd.

Szólj hozzá

#filmszakerto filmszakerto @filmszakerto @TheRoyalFamily royal.uk