2022. már 26.

Átadták a Tiszteletbeli Oscar-díjakat

írta: Filmszakértő
Átadták a Tiszteletbeli Oscar-díjakat

Sajnálatos, hogy erre az eseményre egyre kisebb figyelem irányul. Szerintem a szakma nagyjai ennél többet érdemelnének.

Péntek este az Oscar-hétvége kezdő eseményeként a Ray Dolby Bálteremben átadták az Életmű- és a Tiszteletbeli-Oscar-díjakat.
Samuel L. Jackson, Liv Ullmann és Danny Glowerhonorary_oscar_2022_1.jpg

Az eseményt eredetileg még januárra, az Oscar-kampány kezdetére tervezték a Fairmont Century Plaza-ba egy sokkal nagyonbbb szabású vacsorával egybekötve, de ezt a tervet a pandémia keresztül húzta. Amióta nem a „nagy díjátadón” méltatják az életműveket azóta a jelöltek „kampányának” a kezdete az esemény, de mivel most már minden név borítékban van, sajnálatosan sokkal kevesebb nagy név ült a vendégek között. Szomorú. (Az is igaz, hogy a vasárnapi eseményen nagyon szigorú COVID-szabályok lesznek érvényesek. Ha valaki az érkezéskor nem tud negatív teszted adni, az nem léphet be a Dolby Theater-be, így érthetően mindenki igyekszik minimalizálni a kockázatot.)
Ettől függetlenül vidám és felemelő percekben nem volt hiány.
David Rubin, az Akadémia elnöke, aki köszöntötte az egybegyűlteket, az alaphangot megadva jelezte: „Az idei díjátadó más lesz, mint a korábbiak. Bensőségesebb lesz és elsősorban a szeretetről fog szólni!honorary_oscar_2022_3.jpgAz est első Tiszteletbeli Oscar díjátadója Denzel Washington volt, aki Samuel L. Jackson karrierjének méltatását úgy kezdte, hogy „152 filmcím, amelyek az IMDb Pro szerint 27 milliárd dollár bevételt hoztak.” Valóban impresszív adatok melyek mellé nem nagyon kell mást mondani.honorary_oscar_2022_4.jpg

honorary_oscar_2022_7.jpgJackson 50 éves karrierjére reflektálva úgy fogalmazott, hogy maga sem gondolta volna, hogy az olyan kezdeti szerepeket követően, mint „második számú bandatag”, a „csöves” és a „fekete fickó” idáig valaha is eljut. A stábjának azért mondott elsősorban köszönetet „mert mindig gondoskodtak arról, hogy abban a komfortzónában éljek, hogy tudtam, mi lesz a következő két munka, ami rám vár”.honorary_oscar_2022_6.jpg

honorary_oscar_2022_2.jpg

 A második laudációt Bill Murray tartotta, aki úgy mutatta be Elaine Mayt, mint a legszebb és leginteligensebb nőt, akivel valaha együtt dolgozott. A komikus, forgatókönvyíró rendező és színész May talán legnagyobb sikere a Walter Matthauval közös filmjük a Férj válaszúton volt, amelyet írt és rendezett, valamint a női főszerepet is eljátszotta benne. De emlékezhetünk rá a Süti, nem süti című filmből is.
May köszönő beszédét úgy kezdte „Előzetesen azt mondták Zelenszkij fog bemutatni ma este. De szerencsémre Bill mégis ráért.”

honorary_oscar_2022_8.jpgA Jean Hersholt Humanitarian Award elismerést az Oscar-jelölt és többszörös Emmy-díjas Alfre Woodard adta át Danny Glowernek, aki köszönő beszédében örömmel üdvözölte, hogy az álomgyár mára sokkal befogadóbb lett és sokkal színesebb, mint az ő pályája elején.honorary_oscar_2022_10.jpgAz est utolsó szobrát John Lithgow adta át Liv Ullmannak. A norvég színésznő megható beszéde végén külön megemlítette, hogy 20 norvég vendéget hozott magával az ünnepségre, hogy ha hazamennek elmondhassák Oscart kapott, mert így talán majd mások is elhiszik az elismerését.honorary_oscar_2022_5.jpg

honorary_oscar_2022_9.jpg

Az Akadémia a díjak odaítélésekor az alábbiakat emelte ki:

Jackson tiszteletbeli Oscar-díjával a széles spektrumú színészi munkásságát ismerjük el. Kiváló alakításait az olyan rendezők, mint Spike Lee vagy Quentin Tarantino filmjeitől kezdve a Marvel Moziverzumban betöltött Nick Fury szerepéig.

Az Akadémia May munkássága előtt azért tiszteleg, mert a 1970-es években az elsők között kapott nőként Hollywoodban rendezői stúdiószerződést. Ezen felül olyan filmek írói és rendezői karrierjéért ünnepli, mint The Heartbreak Kid, az Épp testben épp, hogy élek és a Nemzet színe-java.

Liv Ullmannt a számos Ingmar Bergman-filmben, köztük a Persona és a Jelenetek egy házasságból című filmekben nyújtott alakításaiért, valamint filmrendezői tevékenységéért tiszteli meg Oscar-díjjal.

Az Akadémia a Jean Hersholt Humanitarian Award elismerést azért adományozza Danny Glovernek, mert a kétszáz címet felvonultató pályáján, ahol az olyan emlékezetes filmekben nyújtott alakításai, mint a Bíborszín, a Dreamgirls vagy a Halálos fegyver-sorozat, mellett töretlen elszántsággal dolgozott az elfogadás fontosságának népszerűsítéséért, valamint ENSZ-nagyköveti tevékenységéért.

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

Oscar Oscar-díj Academy Awards #filmszakerto @filmszakerto #OscarsCheerMoment #OscarsFanFavorite