2022. már 16.

Az #OscarsFanFavorite jelöltjei

írta: Filmszakértő
Az #OscarsFanFavorite jelöltjei

Az idei év újítása az Akadémia részéről, hogy az #OscarsFanFavorite taggel rajongók is szavazhattak filmekre. Lássuk mi lett az eredmény.

oscarsfanfavourite.jpg

A tavalyi díjátadó katasztrofális nézettségi adatai nyomán az Amerikai Film Akadémia aktív közreműködésre, és ezáltal – a talán – nagyobb érdeklődés elérése érdekében a Twitterrel közösen #OscarFanFavourite és #OscarsCheerMoment tagekkel szavazásra ösztönözte a filmrajongókat. Az előbbi kategóriában filmre, míg az utóbbiban kedvenc filmjelenetre lehetett szavazni. Ahhoz képest, hogy alig három éve még mind az Akadémia tagságának többsége, mind a sajtó nevetségesség tárgyává tette az akkor a Fekete párduc sikere nyomán létrehozott Legnépszerűbb film kategória ötletét, a lépést most már nem lehetett tovább halogatni. A 94. alkalommal tartott eseményen kettő a közönség által szavazott kategória is kihirdetésre kerül! Mivel a filmkritikusok részéről – nem is annyira – meglepően magasan értékelt Pókember: Nincs hazaút és a 007 Nincs idő meghalni sem kapott annyi szavazatot, hogy be tudjon kerülni a Legjobb film jelöltjei közé, míg egy háromórás, Csehov Ványa bácsi darabját éltető japán kamaradarab, a Vezess helyettem viszont igen, nem csak az Akadémia figyelte érdeklődéssel, hogy a rajongók milyen filmekre és jelenetekre voksolnak majd.

Nos a szavazatok igen meglepő eredményeket hoztak.

Ha valaki a Legjobb film kategóriában a hivatalos jelölteket túl szakmainak gondolta, akkor a közönség jelöltjei közül többet is minimum nagyon meglepőnek gondolhat.

Az Akadémia részéről a szavazatgyűjtő ötlet mögött az a törekvés húzódott, hogy 2021 legnézetteb filmjét, a világszinten milliárd dolláros bevétel felett produkáló Pókember: Nincs hazaút filmet valahogy a show részévé tegyék. Arra aligha számítottak, hogy Zack Snyder: Az Igazság Ligája újravágott változata lehetett volna a befutó. Mint emlékezhetünk rá Snyder és felesége Deborah, aki a film producere volt 2017-ben kislányuk hirtelen halála miatt visszalépett a már majdnem kész produkció befejezésétől. Így az akkor mozikba került változat annak Joss Whedonnak a végső elképzelései alapján készült el, aki a Batgirl munkálatait hagyta félbe a projektért. Noha a Snyder által újravágott, a hazai HBO előfizetők számára 2021. március 18-án bemutatott változat külön filmként értelmezhető, az Oscar-szabályzata nem teszi lehetővé rendezői változatok indítást, de a rajongókat ez egyáltalán nem zavarta. Valóságos szavazat cunami érkezett a Liga tagjaira! Hiába.

Ettől függetlenül Snyder hálás lehet rajongóinak, mert A halottak hadserege filmjével bekerült a listára. Míg, aki a képregényen alapuló hős társaságokért rajong nekik The Suicide Squad - Az öngyilkos osztag film adhat okot az izgalomra.

Meglepő, hogy a Pókember remélt „haza futását” az Amazonon Camila Cabello főszereplésével nagyot menő Hamupipőke is blokkolhatja. Az aktuális változatot A stúdió, az Új csaj, a Girlboss-sorozatok, valamint a Tökéletes hang 2-3 producere Kay Kannon értelmezte újra. Az lmbtq+ kommenteket is maradéktalanul kiszolgáló változatban Kannon korábbi munkái valamint a Dolgozó lány (1988) és Az ördög Pradát visel (2006) filmekből is merített rendesen. A dolog külön piantériája, hogy a Sony – a Pókember gyártója – nem látott sikert a szegény árva legújabb történetében és eladta azt az Amazonnak, így Jeff Bezosék duplán is jól járhatnak! Cabello rajongói komoly mennyiségben gyártották a tartalmat a Twitternek.

A magam részéről nehezen értelmezem a rajongók lelkesedését a Johnny Depp főszereplésével készült Minamata című alkotás irányába, amely szintén az esélyesek között szerepel. Vagy ők szedtek valamit, amit én nem, vagy fordítva! Azon túl, hogy Depp és Billy Nighy két Karib-tenger kalózai rész és a Rango animációt követően ismét együtt dolgoztak, nem tudok sok pozitívumot felsorolni a film mellett. A részben Belgrádban forgatott valós történeten alapuló sztori halasztásokat követően a tavalyi Berlinale programjában debütált, és annak ellenére, hogy Depp alakítását nem lehet rossznak mondani maximálisan egyetértek Jonathan Romney kollégával, aki a Screen oldalain ezt írta a premiert követően: „Mivel a «fehér megmentő» drámák problémás kategóriájába tartozik, nem valószínű, hogy komoly elismerést fog aratni.” Ezt mutatja a premier óta világviszonylatban összeszedett 1,5 millió dollár bevétel is, ami kb Johnny Depp Berlini látogatásának a költségeit fedezte.

Amire álmomban sem gondoltam volna, hogy a listára kerül, az a Fűrésszel nagyot dobó James Wan Eleven kór című filmje. Az ausztrál író rendező évek óta megbízhatóan és egyre megújuló formában hozza a frászt a nézőire, akik imádják ezért, de hogy a pandémia időszakában egy egyébként látványosan megcsinált horrorfilm is a nézők kedvence lesz, azt nem gondoltam volna. Respect!

A Disneynél némi aggodalomra adhat okot, hogy a listán szereplő egyetlen animációs film nem az ő produkciójuk. Az Énekelj! 2. olyan Disney produkciókat előz be a rajongók szerint, és szerintem is teljesen megérdemelten, mint az Encanto, a Raya és az utolsó sárkány vagy a Luca.

Hogy az éneklés és a dallamok mennyire könnyen tudnak utat találni a nézők szívéhez azt jól mutatja a tick, tick… Boom! listára kerülése, amely Andrew Garfield számára akár az első Oscar-díjat is meghozhatja a Pókember kedvelők nézők nagy örömére. Is.

Az, hogy a listán A kutya karmai közt is szerepel, számomra a Netflix marketing erejét mutatja. A magam részéről egy olyan emberrel nem találkoztam, aki „rajongott” volna az új-zélandi westernért. Nehezen tudom elképzelni, hogy rajongók hada ül a kezében a telefonnal és gyártja az „imádom a nyomasztó westernt” tageket. Campion filmjének a végső diadala 27-én szerintem pont annyira lenne lehangoló, mint tavaly A nomádok földjén sikere volt. (Ki nézte meg azóta Chloé Zhao filmjét újra? Vagy akár az Örökkévalókat?)

A Pókember: Nincs hazaút és a Dűne jelölése nem szorul különösebb magyarázatra. Az elmúlt év egyértelműen moziélményben és nézőszámban is sikeres két filmje, bár az előbbi nekem kevésbé, de ahogy gyakorta szoktam Királyhegyi Pali bácsit idézni: „A sikert nem kell megmagyarázni!”

Hogy ki ír majd történelmet, mint az Oscar első közönségdíjasa az 27-én, magyar idő szerint 28-án hajnalban, majd kiderül. Addig is drukkolunk tovább Sipos Zsuzsannának, még úgy is, hogy hivatalosan magyar TV-csatornán keresztül hat év után nem élvezhetjük majd a díjátadót.

94o_teaser-art.jpg

Szólj hozzá

Academy Awards #filmszakerto filmszakerto @filmszakerto #OscarsCheerMoment #OscarsFanFavorite