2022. jan 05.

Golden Globe Awards 2022 – Az érdeklődés hiányában elmarad (?)

írta: Filmszakértő
Golden Globe Awards 2022 – Az érdeklődés hiányában elmarad (?)

Lasszóval sem tudnak díjátadókat szerezni az idei Golden Globe díjátadóra. A szakma teljesen elfordult a ceremóniától.

Január 9-én este az Arany Glóbuszok átadásával indulna a 2022-es filmes díjátadó szezon, de a Hollywoodba delegált külföldi újságírók társágának (HFPA) a díjaira a szakmából senki sem kíváncsi. A Variety birtokába került egy olyan levél, amelyben az esemény egyik szervezője ügynökségeknél érdeklődik, hogy az ügyfeleik közül lenne-e bárki, aki szívesen részt venne a díjátadón.

Jelen állás szerint egy meghatározó Hollywood-i híresség sem jelezte a részvételét az eseményen.

hfpa2022.jpg

„A Golden Globe január 9-én egy kis eseményt szervez, amely nemcsak a 2021-es év legjobb televíziós és filmes alakításait díjazza, hanem a sokszínű alkotók támogatásának fontosságát is elismeri az iparágban” - áll a levélben. „Az idei esemény számos olyan sokszínű, közösségi alapú programot fog ünnepelni és díjazni, amelyek támogatják a filmkészítőket és az újságírókat történetmesélési szenvedélyükben.” A sokszínűséget sok szinonimával felvonultató levélben külön kiemelik azt is, hogy az idén már 79. alkalommal díjakat odaítélő társulás a díjakon felül évtizedek óta anyagilag is támogat „alulszolgált” szervezeteket és továbbra is befektet „iparágunk jövőbeli vezetőibe".

A levél arra nem tér ki, hogy hol, pontosan mikor és milyen körülmények között kerülne sor a díjátadóra, csupán azt említik, hogy a megjelentek biztonsága érdekében az iparági standerdeknek megfelelő szigorú Covid-protokollt fognak követni.

Az érdeklődés hiánya nem meglepő!

gg_2022_1.jpg

A tavalyi díjátadó előtt a Los Angeles Times két tényfeltáró cikkel dobott megsemmisítő atombombát a szervezetre. Először azt kifogásolták, hogy a kb. 90 tag, akiknek Los Angeles-ben székelő, a filmszakmáról nem amerikai kiadványoknak dolgozó újságírónak kellene lenniük, névsora nem publikus. Az erőfeszítéseik nyomán annyit sikerült kideríteniük, hogy HFPA egyes tagjai valóban újságírók, de akadnak köztük szép számmal színészek, producerek és társasági emberek is.

Majd ezt követően azt is nyilvánosságra hozták, hogy a szervezetnek nem voltak fekete tagjai. A HFPA megpróbált azzal védekezni, hogy nem volt olyan fekete újságíró, akinek a jelentkezését visszautasították volna. Ők nem tehetnek arról, hogy afrikai ország(ok) nem delegálnak újságíró(ka)t Los Angelesbe, de ekkor már a botrányt nem lehetett megfékezni. Az LA Times-nak nyilatkozó bennfentesek a tagok többségét arrogánsnak és szakszerűtlennek jellemezték. A számukra külön szervezett vetítéseken általános volt a jelentős késésekkel való megérkezés és a hangos horkolás. A sajtótájékoztatókon gyakori volt részükről a személyeskedő, sértő hangnem, és teljesen indokolatlan helyzetekben is a HFPA fontosságára hivatkozva próbáltak indokolatlan előnyökhöz jutni más újságírókkal szemben. Azt, hogy nem tudnak viselkedni talán még lehetett volna kezelni, de a leleplezés igazán botrányos része a kenőpénzek és belső kifizetések rendszerének a pontos feltárása volt, amely további tisztességtelen előnyökhöz juttatta a tagokat.

Nyílt titok volt, hogy a HFPA tagjait a stúdiók rendszeresen megvendégelik és ajándékokkal halmozzák el, ezáltal remélve jelöléseket és szavazatokat a műsoraikra és filmjeikre, de ezt most részletesen is bizonyították. Az egyik leleplezés az Emily Párizsban-sorozat producereiről adta közre, hogy 30 HFPA-tagot vendégeltek meg két éjszakás párizsi utazással, luxus-szállodában, amelyet követően a sorozatot rögtön két Golden Globe-ra is jelölték. Én magam is tudok olyan esetről amikor azért nem kapott egy film GG-jelölést, mert a sajtóeseménykor a HFPA tagok számára nem tengerre néző feláras hotelszobákat foglalta le a stúdió.

A vizsgálat egyértelműen bebizonyította: HFPA korrupt, idejétmúlt és elavult. Tagjai sokáig profitáltak abból a – szerintem is teljesen téves – felfogásból, hogy a Golden Globe az Oscar előszobája. Úgy tűnik ez a jelző végleg kimegy a divatból.

A botránynak még voltak további fejezetei, de az igazi kegyelemdöfést a díjátadókat közvetítő NBC TV társaság május 10-i bejelentése jelentette, aki közölték: a 2022. évi eseményt biztosan nem közvetítik. A TV-s sugárzási jogokból származó bevételek, és az általa nyert népszerűség nélkül HFPA nem más, mint néhány – többségében – kivagyi firkász gyülekezete.

Az NBC elfordulása után így már nem volt meglepő, hogy az idei jelölteket Helen Hoehne HFPA-elnök a szervezet Youtube csatornáján Snoop Dogg „meglepetésvendéggel” hozta nyilvánosságra.

helen_hoehne_2022.jpg

Ahogy egy Hwood-i mondás tartja mindenki csak addig érdekes, ameddig a szalagcímek róla szólnak. A HFPA és a díjai fontossága, marketing értéke szerintem sosem volt összhangban a tagok szakmai és iparági befolyásával – tisztelet a kivételeknek. (Erre a magyar sajtóban is sikerült igen egyértelmű bizonyítékot találni egy Scarlett Johansson „interjú” kapcsán.)

A GG-helyére számos olyan szakmai szervezet pályázik, joggal, akik eddig nem kerültek a széles nyilvánosság elé, és véleményük sokkal jelentősebb szakmai konszenzuson alapul – pl a közel 500 tag véleménye alapján odaítélt Critics’ Choice Awards. Nyilván lehet bennünk hiányérzet, hogy a filmes díjátadó-szezon nem a Beverly Hilton báltermében italozgató smúzoló sztárokkal indul, de az új idők új eseményeket, új nézőpontokat és vélhetően új díjakat emelnek a középpontba. Hoehne elnökasszony persze fogadkozik és a teljes szakmai megújulás és transzparencia mellett szállt síkra, de félek, hogy Hwood közel sem lesz már olyan kegyes a szervezethez, hogy visszanyerhesse egykor volt népszerűségét.

Nem voltam nagy rajongója a GG-nek, de azt sosem kívántam, hogy egy közel 80 éves múltra visszatekintő szervezet, és az ismert díja, ilyen dicstelen véget érjen meg. Azt remélem, hogy a botrány az Akadémia hozzáállására is hatással lesz – kell, hogy legyen. A tavalyi Oscar ceremóniát övező negatív kritikák alapján, és nem mellesleg az üzleti érdekek szerint is, a szakmai elismerések továbbra is jelentős értékkel bírnak. Nyilván fontos maga az átadó esemény, de láthatóan egyre fontosabb az is, hogy a díjakat miként és kik ítélik meg. A közönség és a szakmai közösségek véleménye a historikus beidegződéseket nem kell, hogy teljesen felülírja, de a módosításra irányuló törekvéseikre érdemes figyelni. A változás szükségszerű. A HFPA kárából érdemes mindenkinek tanulnia! 

 UPDATE:

A HFPA egy újabb közleményben tudatta, hogy vasárnap este a Beverly Hiltonban jelentik be a díjazottjaikat egy 90 perc hosszúságúra tervezett eseményen, ahol sem vörös szőnyeges bevonulás, sem celebritások nem lesznek, de még a HFPA tagjai sem vesznek részt az eseményen – mint írják a Covid-19 helyzetre való tekintettel.

Az továbbra is tisztázatlan, hogy kik és miként lesznek ott a bálteremben, miként az is, hogy a nagyközönség milyen formában értesülhet az új nyertesekről. A livestream adná magát, csakhogy a HFPA és az NBC között fennálló szerződés értelmében „The Golden Globe Awards” közvetítés nem jöhet létre a TV-társaság közreműködése és engedélye nélkül, akik szerződést nem bontottak a szervezettel, csak kijelentették a 2022 eseményt nem közvetítik. Nagyon úgy tűnik, hogy díjazottak bejelentésén történteket néhány sajtóorgánumon és a HFPA hivatalos közleményein keresztül fogjuk tudni követni. Biztosra veszem, hogy a közösségi média felületeken is fognak posztok érkezni, de ezek követéséhez nagyon hard-core GG rajongónak kell lenni, hogy valaki vasárnap éjjel ébren maradjon.   

 

Szólj hozzá

botrány #filmszakerto #dudasviktor filmszakerto DudasViktor GoldenGlobe