2021. jan 18.

Waterworld – Vízivilág – 7. fejezet

írta: Filmszakértő
Waterworld – Vízivilág – 7. fejezet

Costner saját zsebből 4 millió dolláros költségen rohamtempóban kiszélesítette és megerősítette a Nagy szigeten található Kona Nemzetközi repülőtér leszállópályáját.

Waterworld – Vízivilág – 7. fejezet

Amikor az öltönyösök megérkeztek, és szembesültek a forgatáson tapasztaltakkal, nehezen tudták eldönteni, hogy őrjöngjenek, vagy nevessenek kínjukban. A többségnek elég volt annyit mondaniuk, „ha nem állsz be a sorba, ki vagy rúgva”, de volt, akit nem lehetett ennyivel elintézni. Costnert arra kötelezték, hogy a botrányok és a szóbeszéd ellensúlyozására tartson egy sajtótájékoztatót, ahol minden jót és szépet mond a filmről és a munkálatokról. Az esemény felemásra sikerült, mert az újságírói kérdésekre – a sajtó képviselői szerint, akik már eleve ki voltak hegyezve az eseményre – Costner lekezelően és arrogánsan válaszolt, és csak akkor mutatott némi lelkesedést, amikor a saját karakteréről kérdezték. A sajtó nemhogy elégedett lett volna a helyzettel, de külön rá is szállt a farkasokkal egykor táncolóra. A riporteri adottságokkal rendelkező turisták hamar kifigyelték, hogy a főhős egy férjezett Hawaii rúdtáncossal is szívesen táncolgat a privát villájában, amit a bulvársajtó igen részletesen kommentált. Ennek következtében Costner felesége, diákkori szerelme, három gyermekének édesanyja azonnal beadta a válókeresetet. A „kaland” 50-80 millió dollárral csapolta meg Costner bankszámláját, aki a film miatt egyébként is extra költségekbe verte magát. Ezek közül az első komolyabb kiadás a filmben személyes „paripája”-ként használt trimaránnal volt kapcsolatos, mert ezzel sem volt elégedett – meglepő is lett volna – és a francia építő céggel újra terveztette és építtette. Viszont a hajót és a kiegészítőket átjuttatni Hawaiira vízi úton több hónapba telt volna, így repülővel kellett megoldani a szállítást, hogy a kezdésnél emiatt ne csússzanak. Csakhogy Hawaii repülőtere nem volt felkészülve a hajó szállítására alkalmas méretű tehergép fogadására és indítására, így Costner saját zsebből 4 millió dolláros költségen rohamtempóban megerősítette és kiszélesítette a Kona Nemzetközi repülőtér leszállópályáját. (Arról nem tudni, cserébe kérte-e, hogy róla nevezzék el, de a bepróbálkozását simán el tudom képzelni.)

waterworld_45.jpg

Az öltönyösök távozása után azt hinnénk többé-kevésbé normalizálódott a munkamenet, de nem. Mindez csak akkor következik be, miután az egyik stábtag részegen, a szálloda második emeletéről akar a medencébe ugrani, de elvéti és a kövezeten csattan. Súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállítják a helyi korházba, de szerencsére túléli. A naptár közben már jócskán október végébe hajlott és a forgatás végét még pontosan nem lehetett látni. Mozikba kerül Costner Háború című filmje is, amely szintén akkorát bukik, mint az ólajtó. Főhősünk optimizmusa már nyomokban sem érezhető, a Marina-árok mélyéről integet, ha van kedve. A stúdió, hogy a stáb viselkedésén egyre többet háborgó helyieket csillapítsa, jótékonysági eseményeket szervez Costnerrel a főszerepben, aki – ott is – kénytelen gyakorolni a mosolygást, és az integetést.

 

A két Kevin között a nézeteltérések állandósulnak a forgatáson. Bár személyes kommunikációjuk látszólag békésnek mondható, lévén nem szólnak egymáshoz, csak az asszisztenseik kommunikálnak. Ugyanez a béke már nem mondható el a tengerről, amely a hurrikánszezon beköszöntével egyre mostohább arcát mutatja. Gyors egymásutánban három jelentős hurrikán csap le a szigetekre, amelyek következtében több napra kénytelenek felfüggeszteni a forgatást, majd, amikor elvonulnak a felhők, és végre dolgozhatnának, a károk javítása viszi el a napokat.

December elejére lassan befejeződni látszanak a külső felvételek és a stáb átköltözik Los Angeles mellett található Catalina szigetre, ahol valamivel simább mederben zajlanak a munkálatok. A költségek csendben átlépték a 150 milliós határt.

Folyt. köv.

Szólj hozzá

#filmszakerto #dudasviktor filmszakerto DudasViktor