2020. dec 29.

Waterworld – Vízivilág – 3. fejezet

írta: Filmszakértő
Waterworld – Vízivilág – 3. fejezet

„Felelőtlenség találgatni egy film költségvetését, különösen akkor, amikor annak forgatása még el sem kezdődött." - Tom Pollack, az Universal Studios elnöke

1994 kora tavasza.
A mesés Hawaii Nagy szigete Észak-Keleti csücskén található Kawaihae öblében megkezdődnek a Waterworld díszletének az építési munkálatai. Mindenki úgy tervezi, hogy néhány uszályt, és pontonkikötő-elemet alapul véve kb. két hét alatt összerakják a díszletet. Amikor már majdnem készen vannak, és szerintük csak néhány apró részlet hiányzik, megérkezik a főhős, aki magából kikelve ócsárolja a díszletelemeket, melyek szerinte nem elég grandiózusok és kiforrottak. Azonnal új alapokra helyezi a látványelemeket és mindent kb ötször nagyobbra terveztet át. Másnap reggel a munkások kénytelen-kelletlen útra kelnek, hogy felvásárolják szigeten található hasznos és haszontalan fémet. Az őslakók az elején csak viccnek vélik a dolgot, de, amikor a munkások házról-házra járnak vasak után kutatva, hamar az egekbe szökik minden rozsdás kacat ára. A tervezett két hét helyett a díszlet majdnem négy hónapon keresztül épült. A központi díszlet, a „város” kerülete végül majdnem fél kilométer és az összsúlya 1.000 tonnánál is többet nyomott. A helyben felvásárolt, és a szárazföldről még pluszban odarendelt fémelemek miatt az eredeti költségvetést már ekkor sikerült átlépni 22 millió dollárral, úgy hogy még egy napot sem forgattak. Óvatos gazdasági becslések szerint csak a díszlet felépítése kb. 35 millió dolláros többletbevételt hozott a Hawaii gazdaságnak. Mivel a történések a szigetet elborító turisták előtt sem maradtak rejtve, a bulvársajtó is rákapott a sztorira. Az L.A Times címlapon hozta, hogy 100 millió dolláros költségvetésű film készül Hawaiin, amely már a forgatás megkezdése előtt jóval túllépte a költségvetését. A botrány odáig fajult, hogy Tom Pollack, az Universal akkori elnöke kénytelen volt megszólalni az ügyben, hogy a film hitelét romboló további szóbeszédnek az elejét vegyék: „Felelőtlenség találgatni egy film költségvetését, különösen akkor, amikor annak készítése még el sem kezdődött. A film véleményem szerint nem fog többe kerülni, mint 65 millió dollár.” Pollack sajnos nem bizonyult megbízható jósnak.
A magas falakkal körülvett úszó erőd kialakítása és víz színt felett tartása többszörösen rácáfolt a tervezők elképzeléseire és rengeteg „extra” megoldást követelt a kivitelezőktől. Amikor végre tényleg elkészült, a stúdió és a stáb is úgy döntött, felesleges lenne mindenféle kockázatnak kitenni a díszletet ezért, minden reggel ki, majd este a kikötőbe be-vontatták, hogy a kockázatokat minimalizálni tudják.
A díszletek elkészültek a közel 500 fős személyzet a sugárzó júniusi napsütésben végre készen állt a forgatás elkezdésére.
Kevin Reynolds rendező, a forgatás előtt még úgy döntött felhívja régi barátját Steven Spielberget, hogy A cápa nyílt vízi forgatása kapcsán néhány tanácsot kérjen tőle.
Nem kellett volna.
Folyt. köv.
Szólj hozzá

#filmszakerto #dudasviktor filmszakerto DudasViktor