2022. feb 13.

Impresszum :-)

írta: Filmszakértő
Impresszum :-)

Dudás Viktor

#filmszakértő, újságíró, filmmanager, kapcsolatépítő

dudasv_blog_2022_1.jpgDudás Viktor szakmai karrierjét 1997-ben a MAX magazin magyar kiadásának alapító szerkesztő-rovatvezetőjeként kezdte, ahol 1999-től megbízott főszerkesztőként dolgozott. A VOX mozimagazinhoz 2001-ben került vezetőszerkesztőként, majd 2003-tól 2011 decemberéig a lap főszerkesztője volt. A magazin az irányítása alatt vált piacvezetővé, miközben életre hívták az első magyar független szakmai filmdíjat is, VOXCar-díj néven, amely az első olyan magyar filmes díjátadó volt, amelyet televízió közvetített.

Főszerkesztő, lap- és brand-manager munkájával párhuzamosan 2004-től a magyar filmek nemzetközi piacra segítésével is foglalkozott, amit 2012-ben a Magyar Nemzeti Filmalap munkatársaként végzett tovább. Közreműködésével a magyar állami filmvagyon elemei több mint 20 év szünet után ismét hivatalosan megjelentek a nemzetközi filmkereskedelmi piacon.

2013-tól 2017 végéig az MTVA Kereskedelmi és Vagyongazdálkodási Igazgatóságán volt főtanácsadó, ahol akvizíciós tevékenység mellett az NMHH Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjában támogatott alkotások piacra segítésével foglalkozott.

Jelenleg, kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszere révén, magyar média tartalmak világpiacra juttatásával foglalkozik, illetve hazai alkotók nemzetközi projektekben való részvételét menedzseli. Kiemelt partnere a Terra Mater Factual Studios.

@filmszakerto tevékenységei mellett a több Európai városban is világzenei előadókat menedzselő Babel Arts Management nemzetközi koordinációs igazgatója; és a NarRator Records ügyvezetője.

Egy rövid ideig a Sony Music Entertainment Kft. munkatársa volt, mint promóciós manager, majd 2001-ben zenésztársával létrehozta a független Twelvetones Records hanglemezkiadót. Az általuk felfedezett és képviselt előadók mindegyike büszkélkedhet aranylemezzel. (Emil.RuleZ!, Rémember!, Kistehén.)

Zenei elhivatottsága, kapcsolatrendszere és #filmszakerto tapasztalatai felhasználásával 2019-ben Budapest Jammin’ címmel dokumentumfilmet rendezett, amely hazánk fővárosának pezsgő és színes jamsession-jeinek világába kalauzolja el a nézőket.  A Budapest Jammin’ az első zenei témájú, sorrendben az ötödik dokumentumfilm, amit rendezőként jegyez.

Szakmai karrierjében a rádió, a rádiózás is szinte végig jelen volt. 2004-2008 között az ország akkor vezető kereskedelmi rádiójában, a Danubius rádióban minden héten jelentkezett a filmvilág híreivel. (Sokan a mai napig így ismerik, mint Viktor Dudikoff, a Danubius rádió Mozi-nindzsája). Majd 2007-2009 között a Radio Café Filmtabletta című műsorának volt műsorvezetője. 2012-ben a Lánchíd Rádió filmes műsorában is közreműködött.

@filmszakértő minőségében rendszeresen kérik ki véleményét filmekről, filmszakmai kérdésekről a média minden területén (TV2 Napló, TV2 Mokka, M5-Libretto, M1, M2-Én vagyok itt, RTL Klub Reggeli, Hír TV, MR1, MR2, Jazzy Rádio, Manna FM, Retro Radió), és többek között a magyarországi Oscar-díj közvetítések szakkommentátora.

A fentiek mellett zenei produkciókban is vállal szerepet. Kisgyermek kora óta dobol, több sikeres előadóval és zenekarral dolgozott már együtt.

Szólj hozzá

#filmszakerto @filmszakerto #tv2 @tv2official #librettó #jazzyrádió #klasszikrádió @manna fm #rtlreggeli @rtlreggeli