2024. ápr 24.

Magyar siker Cannes-ban!

írta: Filmszakértő
Magyar siker Cannes-ban!

A Kecskemétfilm Kft. közreműködésével készült La plus précieuse des marchandises című animációs alkotás a versenyprogramban kapott helyet!

kecskemet07.jpgA Média Hungary 2024 rendezvényről hazafelé tartva Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. stúdióvezetőjének örömteli telefonhívására érkeztem vissza fővárosba. A nagy hír, hogy az Oscar-díjas Michael Hazanavicius rendezésében készült La plus précieuse des marchandises című animációsfilm is ott lesz az idei Cannes-i versenyprogramban, amely alkotásnak a döntő többsége, szerénytelenség nélkül mondhatjuk, a világhírű kecskeméti animációs filmstúdióban készült! A siker értékét növeli, hogy legutóbb az Arany Pálmáért Ari Filman 2008-ban készült Libanoni keringő alkotása szállt versenybe, amely akkor a Pálmát ugyan nem hozta el, de a Critics Choice Awardson a Legjobb idegennyelvű film lett, és a Golden Globe-ot is elvitte, valamint a BAFTA-ra és az Oscarra is jelölték.

Az öt Oscar-díjjal kitüntetett A némafilmes rendezője évek óta dolgozik animációs filmjén, amely Jean-Claude Grumberg azonos című írásán alapul. A dráma egy Auschwitzba deportált zsidó család, újszülött ikreinek sorsát fonja össze egy lengyel erdő mélyén élő szegény és gyermektelen favágó házaspáréval. A haláltáborba tartó vonaton a fiatal apa az egyik ikert kendőbe burkolja, és a vonatról a hóba dobja. A magányos favágónő, aki a vonatokat figyeli, abban a reményben, hogy azok hagynak maguk után valami hasznosat, rábukkan a „csomagra”, felfedezi a kislányt, majd úgy dönt, hogy hazaviszi. Hazanavicius Grumberggel közösen írta a forgatókönyvet és készítette a rajzokat, a film zenéjét az Oscar-díjas zeneszerző Alexandre Desplat jegyzi, míg a mesélő nem más, mint a francia színészlegenda Jean-Louis Trintignant.

A Kecskemétfilm két éve kapcsolódott be a munkálatokba és a napokban készülnek el a projekt utolsó képkockáival. Cannes-ban legutóbb 2016-ban Michael Dudok de Wit The Red Turtle filmjével szerepeltek hasonlóképp, és akkor a holland rendező az Un Certain Regard szekció Special Jury Prize elismerésével távozhatott.

Gratulálok a Kecskemétfilm újabb kiváló munkájáért és drukkolok, hogy május 25.-i díjátadón a részvételükkel készült film címe is elhangozzon!

Az idei mezőnyben olyan nagy nevek, mint Jacques Audiard, Francis Ford Coppola, David Cronenberg, Yorgos Lanthimos és Paolo Sorrentino is versenyben lesznek a díszes pálmalevélért.
Hazanavicius már negyedik Cannes-i részvételére készülhet, lévén két éve a Csapó! filmje nyitotta a Croisette eseményeit, 2017-ben a Le Redoutable, 2011-ben pedig A némafilmes alkotásával volt versenyben. Az animációs filmjének várható mozikba kerülése november második felére van tervezve, így a hazai bemutatóra sem lehet korábban számítani.kecskemet04.jpg

Szólj hozzá