Logo Pic
DJP 2024. október 01.

A citrom, a skorbut és a maffia

A C-vitamin hiánya súlyos betegséget okozhat, s néhány évszázaddal ezelőtt, a skorbut még halálos betegségnek számított. A becslések szerint közel kétmillió tengerész halt meg a skorbut következtében, így sokan próbálták megfejteni a kialakulásának az okát.

a_skorbut_a_c-vitamin_hianya_altal_okozott_betegseg_megbetegitette_azokat_a_tengereszeket_akik_nem_fertek_hozza_friss_elelmiszerhez_es_csak_a_16_es_18_szazad_kozott_tobb_mint_2_millio_tengereszt_olt_meg.jpg

1747-ben, James Lind brit orvos, a HMS Salisbury hadihajón szolgált, amikor a Földközi-tengerre indultak egy hosszabb útra, s két hónap múltán, a legénységból már tucatnyi matróz lett skorbutos. Lind ekkor határozta el, hogy elvégzi az orvostudomány első klinikai vizsgálatát, amelyben a skorbut kezelését tesztelte.

A következtetése alapján, a citrusfélékben volt valamilyen anyag, amely a skorbut gyógyításában (pontosabban annak a hiánya, a skorbut kialakulásában) szerepet játszott. Az eredmény nagy ellenállásba ütközött, de voltak akik kedvezően fogadták, ahogyan James Cook kapitány is, aki próbálta a javaslatot a gyakorlatba átültetni. A haditengerészet csak az 1790-es években fogadott el olyan szabályozást, amely szerint minden hajón kellett lennie, meglehetősen nagy mennyiségben citrusfélének és/vagy citromlének, ha bármilyen útra indul.

captain-james-cook.jpg

Ez a módszer teljesen felszámolta a skorbutot a tengerészek között, azonban más, gazdasági hatása is lett.

Megnövekedett a kereslet a citrusfélék iránt, így mindez Szicilia gazdaságában, jelentős fellendüléshez vezetett. A sziget tele volt citrusfákkal, így egyre több citrust és citromlevet tudott exportálni. 1815-ben a citromlé exportja még csak 740 hordónyi volt, míg az 1850-es években már 750.000 hordót tett ki, újabb három évtizeddel később pedig már 2,5 millió hordónyira nőtt.

citrus.jpg

Ez azonban magával hozta, egy nem igazán kívánt szervezet, a Maffia megerősödését is. A Maffia 1861-ben vette át a sziget irányítását a Bourbon-háztól, amikor az új kormány, még nem volt elég erős a törvények betartatásához. Így aztán, a Maffia védte meg az embereket és vagyonukat, természetesen védelmi pénzért.

Egy jelentés, amely az 1880-as évek, majd az 1900-as évek adatait vizsgálta, megállapította, hogy azok a részek, ahol a citrusültetvények voltak, 54%-kal nagyobb eséllyel, a Maffia hatáskörébe tartoztak. Mindez az összefüggés azonban nem volt igaz a szőlő, az olajbogyó vagy a kén esetében, pedig azok is jelentős exportcikkek voltak.

djp

 

 

 

 

Vissza a címlapra
Verocious párpercesei
A történelem, a technika és az élet érdekességei pár percben - képben vagy szóban mindenféléről
Legjobban pörgő posztok
A kreatív adózás ára
Borsi Gergely • 2 nap
Az Iron Maiden duplázik Budapesten
sunthatneversets • 6 nap
Motta megoldást keres a Juve gólaszályára
venember83 • 7 nap
A Genoa elleni mérkőzés
Apuleius • 4 nap
Adj egy ötöst! - A hét 5 új rock/metal dala 2024/Vol39.
sunthatneversets • 4 nap
Cikkek a címlapról
Küzdelem az Északnyugati átjáróért
Hazánkban az Északnyugati átjáró mindig megmaradt valamilyen misztikus, homályos jelentőségű dolognak, mely után - a felfedezések "Szent Gráljaként" - évszázadokig küzdöttek a jellemzően angolszász hajósok, hogy aztán teljesen más módon és más formában találjanak rá, mint amire sokáig számítottak. A…
The Wonderful World Of Lionel Trains 1960
Megszokhattátok, hogy hétfőnként reklámokkal várlak benneteket az oldalon. Ezúttal azonban egy hosszabb filmet hoztam nektek, ami a Lionel vonatok csodálatos világába kalauzol el benneteket.Az 1960-ban készült filmben persze központi szerepet játszanak a kisvasutak, de azért a bábfigurák is fontos…
>