Logo Pic
semmelweismuseum 2023. március 28.

Főzelék bárca az V. kerületi Népházból II. rész

Előző bejegyzésünk a Népház 1911-ben átadott intézményét mutatta be. De vajon mit láthattunk volna, ha belépünk a népjóléti és közművelődési intézmény konyhájára? Hogyan próbálták megfékezni a tömegek nyomorát? Hogyan segítette elő az intézmény a közegészségügy fejlődését és miként gondoskodtak a rászorulókról a múlt század hajnalán? A következő részből minden válasz kiderül!

1_konyha.pngKonyha. (Fotó: Hanvai Sándor: A Székesfővárosi V. kerületi Népház. Budapest, 1911.)

A konyha és a többi helyiség berendezése modern és a közegészségügyi előírásoknak megfelelő volt. Nyolc főző- és sütőhelyen, 100, 200 és 300 literes üstökben készültek az ételek, naponta akár 1500 ember számára. A kettősfalú üstökben gőzzel főztek, ami megakadályozta, hogy az edényekben leégjen az étel. Kétmedencés főzelék [ti. zöldség]- és húsmosogató, egy egymedencés edénymosogató és egy szennyvízkiöntő is a berendezéshez tartozott. Az alagsorban helyezték el élelmiszertároló raktárt és más gazdasági helyiségeket. A konyhában és a fürdőkben csempeburkolat, a többi teremben 1,5 méter magasságig olajlábazat volt a falakon. Hanvai Sándor az épület bemutatásakor büszkén írta, hogy tágas, világos, szellős, modern helyiségekből áll, a berendezések között a fürdő, a fertőtlenítő, a padozat a közegészségügyi igényeknek is megfel. A háló és tömegek befogadására alkalmas helyiségekben plafonig érő ablakokat terveztek, melyeknek felső szárnyai alulról nyithatók voltak, így a szellőztetést könnyen megoldották. A világító-, fűtő-, főző-, mosó-, vasaló- és szárítóberendezéseket légszeszre készítették, azzal működtek. „Itt csakugyan ideális a tisztaság és tökéletes a higiéné. Ragyognak az ágyak, a fehér falak, a padló, a melyen járunk. Nyoma sem marad a kitűnően szellőztetett termekben az „emberszagának”, a mely a szegények tanyáiban úgy megfészkelődik, hogy semmi onnan ki nem űzheti.” – tudósított a Budapesti Hírlap.

A Népház első orvosa Dr. Szécsi Ernő tiszti orvos volt, aki a tisztaságért és a közegészségügyi szabályok betartásáért felelt. Ezen kívül a beköltözők, vagy a foglalkoztatottak egészségi állapotát is ő vizsgálta meg. „Az orvosi fölügyelet gondoskodik róla, hogy a szálló egészséges vendégei közé beteg be ne jusson; különösen a tüdővész, az egyiptomi szembaj és a vérbaj fertőzetétől óvják az intézetet. A fölvétel előtt minden jelentkező a legtökéletesebb fertőtlenítésen megy keresztül; a fürdő szintén el nem engedhető föltétele a bebocsátásnak. A gyengélkedőket a mindennapi szoros orvosi vizsgálat külön terembe internálja; de erre a kórházra még eddig nem volt szükség.”– olvashatjuk a Budapesti Hírlap 1914-es tudósításában. Kritika csak amiatt támadt, hogy a betegek részére fenntartott szoba nem rendelkezett külön bejárattal.

5_olvasoterem.pngOlvasóterem. (Fotó: Hanvai Sándor: A Székesfővárosi V. kerületi Népház. Budapest, 1911.)

A Népház legfontosabb része a foglalkoztató műhely volt, ahol a munka nélkül maradtak könnyen elvégezhető és megtanulható, külön szaktudást nem igénylő tevékenységet végeztek, amelyért cserébe ellátást, fizetséget és szükség esetén éjjeli szállást is kaptak. Leggyakrabban a diótörés, kőzúzás, reklámlapok hajtogatása, papírzacskó készítés, nyomtatványok címkézése, az adománygyűjtőbe érkező használt ruha, fehérnemű és más meghibásodott használati eszközök javítása volt a feladat. A faaprítás a téli hónapokban a Népház jövedelmét is növelte: „Ezt az aprófát a műhely egy negyedkilóskötegekben 3 fillérért árusítja. A Népház vezetősége a munkanélküliek érdekében ezen az úton is kéri az emberbarátokat hogy aprófaszükségletiiket a Népház foglalkoztató műhelyéből szerezzék be. A megrendelés telefonon (147—02), vagy levelezőlapon (Vág-utca 14. ez alatt) történhetik. Ötven köteget már házhoz szállítanak.” – állt a felhívás az 1913-ban megjelent Pesti Hírlapban.

A közsegélyre szorulók, az idősebb munkások, akiket szakmájukban már nem alkalmaztak, de akik önhibájukból munkanélkülivé váltak (pl. alkoholproblémák vagy összeférhetetlen természetük miatt) is felvételt nyerhettek. Három évvel a Népház megnyitása után a Budapesti Hírlap így számolt be: „A műhelyben vagy ötven ember dolgozik: papírzacskót ragasztanak. A munka könnyű, mégis hasznos. Az asztalok hosszában a legkülönbözőbb korú, típusú embereket látjuk. Vannak köztük, a kik nyilván jobb napokat is láttak, öregek, a kiket eltompulttá tett a szenvedés, egészen fiatalok, a kik türelmetlenül várják az erejükhöz mért foglalkozást.” A nők közül azok, akik a várandósság hónapjai alatt vagy a szülés után nem kaptak máshol munkát, időszakosan tudtak itt elhelyezkedni.

A foglakoztató műhely munkásai közül többen igénybe vették a Népház éjjeli szállóján rendelkezésre álló 180 ágy valamelyikét. Ezeket másoknak csak akkor adták ki – ágyanként 20 fillérért –, ha volt szabad kapacitás. A hálótermekben jellemzően férfiak szálltak meg, főleg gyári munkások, iparosok, kereskedők, napszámosok és hivatalnokok.

2_haloterem.pngHálóterem. (Fotó: Hanvai Sándor: A Székesfővárosi V. kerületi Népház. Budapest, 1911.)

A Népház a 14 éven aluli munkásszülők gyermekei számára 3 korcsoportban gyermekotthont tartott fenn (bölcsőde és napközi otthon) és felügyeletet látott el reggel 6 és este 7 óra között. Az anya- és csecsemővédő, valamint a gyermekvédelmi szakosztály feladata volt ápoló-, óvó- és tanítószemélyzetet szervezni. A gondozott gyerekeknek és a környék szegény iskolásainak külön gyermekétkezőt is üzemeltettek a Vág utcában. A munkaképtelen, vagy sok gyermekkel megáldott szülőnek az ellátási összeg (20–28 fillér) felét, esetleg az egészet is elengedték. A Népház vezette be a vándorkosár intézményét, amely a szegény anyáknak 6, esetleg 9 hónapon át csekély díj ellenében a szükséges kelengyét kölcsön adta. A visszaérkezett kelengye-darabokat tisztítás, fertőtlenítés, javítás után újból odaadták a rászorulóknak.

3_bolcsode.pngBölcsőde a gyermekotthonban. (Fotó: Hanvai Sándor: A Székesfővárosi V. kerületi Népház. Budapest, 1911.)

A Népház tanácsadó hivatalt tartott fenn, ahol bárki jogi, közigazgatási, hivatali ügyekben segítséget kérhetett. Már az első években javaslatként merült fel, hogy a betérők számára egészségügyi jellegű felvilágosítást is adjanak, pl. „megfelelő rendelő intézetekbe utasítanák a tájékozatlanokat és emellett az antialkoholista, a nemi betegség ellenes és a tüdővész ellenes mozgalmat tanácsadással szolgálnák.” (Ferenczi Imre: A népház. Munkásügyi Szemle 1911, 333–336.)

A Népház népművelési szerepét az esti és hétvégi időszakban töltötte be igazán, amikor az étkezők társalgókká alakultak, ahol bárki részt vehetett szervezett tanfolyamokon és tanulhattak írni-olvasni, számolni, de volt kézimunka és harisnyakötő csoport, illetve karének is. Ezeknek a vezetésére az alkalmazottak mellett önkénteseket is vártak. A zene- és színi előadások is nagyon népszerűek voltak, vasárnaponként pedig szervezett kiállítás- és múzeumlátogatáson vehettek részt az érdeklődők. A társalgóban különféle társasjátékok (pl. dominó, sakk, malom, várostrom), a népkönyvtárban pedig kölcsönözhető irodalom állt rendelkezésre, amit a működés első évben már húszezren használtak.

4_konyv_kiado_pult.pngKönyvkiadó pult. (Fotó: Hanvai Sándor: A Székesfővárosi V. kerületi Népház. Budapest, 1911.)

Nagy Anita

Ajánlott irodalom:

Hanvai Sándor: Az emberbaráti intézményekről. Budapest, Magyar Nemzeti Szövetség, 1925.

Hanvai Sándor: A Székesfővárosi V. kerületi Népház. Budapest 1911.

Dr. Sidó Zoltán: A székesfővárosi V. ker. népház. A Társadalmi Múzeum Értesítője 4 (1912) 1–6; 1 (1912) 1–2.

Umbrai Laura: A szegényétkeztetéstől a népétkeztetésig: a budapesti népkonyhák története az első világháború éveiben. Múltunk (2018) 2, 132–165. Elérhető: (http://epa.oszk.hu/00900/00995/00055/pdf/EPA00995_multunk_2018_02_132-165.pdf Utolsó megtekintés: 2022. november 25.)

Felhasznált források:

Ferenczi Imre: A lakásügy állása és haladása Magyarországon. Az V. kerületi Népház. Városi Szemle (1913) 690–692.

Ferenczi Imre: A népház. Munkásügyi Szemle (1911) 11, 333–336.

Fényes László: Ötezer adag étel naponta. Írások a szegényügyről IV. Az Újság (1914).

Az Újság, 1911. november 26.

A Népháza. Budapesti Hírlap (1914) 10.

Magyarország, 1911. április 23.

Fővárosi Közlöny (1912) 91, 3986.

Pesti Hírlap, 1913. december 13.

Pesti Hírlap, 1914. április 19.

A Népház. Az első év eredménye. Világ (1912)

Világ, 1913. október 11.

Vissza a címlapra
TINKTÚRA
Legjobban pörgő posztok
Célegyenesben Felipe Anderson szerződtetése
venember83 • 4 nap
Allegri: „Folytatjuk a pozitív sorozatunkat”
venember83 • 6 nap
Napi érdekes - 516
JTom • 6 nap
Yıldız lehet a megújuló Juve arca
venember83 • 2 nap
Ilyenek lesznek a legnépszerűbb konyhák az idén
Minden, ami lakásfelújítás • 1 hónap
Cikkek a címlapról
Új sportok, régi helyszín: Olimpia Párizsban
A négyévente megrendezésre kerülő nyári olimpiai és paralimpiai játékok az egész világ figyelmét magukra vonják. Szinte minden ország képviselteti magát legjobb sportolói által, akik az érmekkel járó hatalmas dicsőségért több, mint 300 versenyszámban mérettetik meg magukat. Egy olimpia…
483. Ha.... (If....) - 1968
Nagy-Britannia (Memorial Enterprises), 111 perc, ff./Eastmancolor, angol Rendező: Lindsay Anderson Producer: Lindsay Anderson, Michael Medwin A négy pont a címben nem elírás (lásd a posztert is!). Az 1001-es könyv 2004-es magyar kiadásban például hibásan, három ponttal szerepel a film címe.…
>