Logo Pic
Parkinca 2024. szeptember 27.

Folytatom az őszi munkákat az kertben

Felvilláztam az egyik répaágyást, ez is kész van, bár még trágyát nem szórtam rá, de az is meglesz és majd bele is forgatom. 
Lenyesegettem a fekete ribizliről a bokornak ezen az oldalán is a földön heverő ágakat, majd az aprítóval össze is vágom mindet, sőt lett egy rakás ág az életfákról is. Levagdostam azokat, amik alatt bujkálni kellett, szeretem, ha végig tudok menni a kerten úgy, hogy ne kelljen közben hússzor is lehajolni. 

Ezen a képen nem látszik, de kiszedtem a padlizsánokat is, így azt az ágyást is lehet majd csodaásóvillázni, a paprikákat még hagyom, mert még nőnek rajtuk paprikák. 
Összedaraboltam az összes padlizsánnövényt a komposztra, lett belőle bőven, jó nagy levelei vannak. 

kk_img_20240926_123835.jpg

Kivettem a háromból 1 póréhagymát is, nagyon szép lett az idén és finom is. Jövőre többet fogok ültetni belőle. 
Magról szoktam vetni kora tavasszal még benn a lakásban és az ablakban nevelem, mint a többit és amikor a fagyok elmúltak, akkor szoktam kiültetni. Az idén fel is töltögettem a szára mellett földdel, talán azért lettek ilyen szép vastagok. 
Ha nem lett volna az a nagy kánikula, akkor még tovább is töltögettem volna, de az a meleg nagyon kivégezte a kerti melókázási hajlandóságomat. Viszont a póréhagyma így is szép lett. 

Mögötte pedig a téli sarjadékhagymák vannak, amiket átültettem két kánikula közti szünetben. Írtam valamelyik nap, hogy annyira benőtte a gyom az eredeti helyén, hogy inkább ezt szedtem ki és vittem új helyre. Az a baj a pici hagymákkal, hogy annyira kis vékonyak, hogy nehéz kigyomlálni, az a rész meg tele van madársóskával, így jobban jártam a hagyma költöztetésével. 

Azon gondolkodtam, hogy jövőre nem is vetek oda semmit, hanem csak felvillázom most, kitakarítom és tavasszal ugyanígy, hogy tudjam könnyen kapálni, gazolni. Nem nagy az a rész, de ki kell onnan valahogy koptatni a gazt. 
Egyébként meg ott nő a másik füge, idővel nem is marad az a hely üresen. 

kk_img_20240926_123846.jpg

A virágos részen is tevékenykedtem, földben van az összes tulipánhagyma, sok nárcisz, bár abból még van két csomaggal, illetve a tőzikét kell majd még földbe tenni. Tavaszi tőzikét akartam, de megint nyárit vettem...ez a harmadik adag, valamiért sose sikerül tavaszit szerezni. 
Van még 3 csomag holland írisz is, azoknak is megvan a helye, de még nem akarom kiültetni, mert azok könnyen kihajtanak és ha jön a hideg, akkor elfagynak és oda a jövő évi virágzás. 

Kiástam az utolsó lila varfüvet is, amit a mezőről hoztam tavaly, mert nem akarom mégse a kertbe. 
Illetve át is ültettem pár növényt. Az évelő kúpvirágom elkezdett szépen terjedni, 4 tövet kivettem és átültettem új helyre. 

Az előkertben egy vad fajta őszi kikerics virágzik és terjed is. Először csak egy volt az íriszek között, de most már van egy méterrel odébb is belőle, de hogy került annyival távolabbra a hagyma, azt nem tudom. 

kk_img_20240924_081551.jpg

Átültettem egy japán szellőrózsát is, ami csak éppen túlélt az életfák alatt. Lesz még ez a másik is, ami a képen van, ezt is át fogom ültetni, de ez most éppen virágzik,  majd tavasszal keresek neki új helyet, mert nem jó neki ahol most van. 
Átültettem (erről nem csináltam képet) egy hatalmasra nőtt kék csenkeszt is, mert nem volt már ott jó, ahol nőtt. Kíváncsi vagyok, hogy majd hogy viseli az átültetést. 

kk_img_20240926_111238.jpg

A fehér szellőrózsa az Aster nagyon jól mutatnak együtt. Az Aster nagyon durván meg van rakva virággal, szerintem most van a csúcsán a virágzásnak, annyira csodás! Minden alkalommal megállok mellette megnézni. 

kk_img_20240926_143224.jpg

Vissza a címlapra
Mátra alján, falu szélén...
,,A kert egyszerűen nem engedi, hogy lelkileg öreg légy, hisz túl sok remény és álom van még, ami nem valósult meg.” (Allan Armitage)
Legjobban pörgő posztok
Brutális turné közeleg 2025 elején
KoaX • 7 nap
Az Iron Maiden duplázik Budapesten
sunthatneversets • 3 nap
Motta megoldást keres a Juve gólaszályára
venember83 • 4 nap
A Napoli elleni mérkőzés
Apuleius • 7 nap
Schira: „Yıldız és Bremer csak óriási ajánlatért mozdítható”
venember83 • 3 nap
Cikkek a címlapról
„Híres Komárom be van véve/Klapka György a fővezére...”
Klapka és Haynau találkozása. A kép Forrása: Ezernyolczszáznegyvennyolcz. Az 1848/49-iki magyar szabadságharcz története képekben. Egykoru képek, okiratok, eredeti kézirások, ereklyék, nevezetes nyomtatványok, kiáltványok, művészi emlékek. Budapest, Franklin, 1898. 353. – Törzsgyűjtemény A magyar…
Két argentin elődöntős a Copa Sudamericanában
A Copa Sudamericana negyeddöntőjében ezen a héten rendezték meg a negyeddöntők visszavágóit, melyet követően eldőlt, hogy mely csapatok lesznek ott a sorozat elődöntőjében.
>