Logo Pic
Linda Morvai 2024. november 13.

Nagy prágai sonka teszt

A prágai sonka különleges helyet foglal el a füstölt húsok között, mivel lágy ízvilágával, egyedi textúrájával és karakteres, enyhén sós ízével kiváló választás hidegtálakhoz és szendvicsekhez. De vajon a boltok polcain található különféle prágai sonkák valóban felérnek a klasszikus ízélményhez? Melyik márka adja vissza leginkább a hagyományos prágai sonka sajátos, füstölt aromáját? Tesztünkben utánajárunk, melyik termék nyújtja a legfinomabb, legjobb minőségű élményt, és melyek azok, amelyek az ínyencek elvárásainak is megfelelnek.

 ossz_49.JPG

A PRÁGAI SONKA

A prágai sonka Csehország híres füstölt sonkafajtája, amelyet jellegzetes ízéről, puhaságáról és enyhén sós, füstös aromájáról ismernek. Ez a sonka száraz sózással készül, vagyis a hús felületét bekenik sóval, majd több hétig érlelik, hogy a só egyenletesen átjárja a hús teljes belsejét. Az érlelési folyamat során a sonka füstölt érleléssel is gazdagodik: általában hideg füstöt használnak, amely 20–25 °C közötti, így a füst lassan hatol be a húsba, megőrizve annak lédússágát és puhaságát.

A füstölés után a sonkát enyhén megfőzik vagy párolják, hogy tovább fokozzák a textúráját, majd hűtés és pihentetés következik. A prágai sonka ezután szeletelhető, de gyakran csonttal együtt hagyják, hogy megőrizze hagyományos jellegét és ízét. Szeleteiben, vagy akár egészben is fogyasztható, és gyakran kerül hagyományos cseh ételekbe vagy előételek mellé, mivel íze remekül harmonizál a zöldségekkel, sajtokkal, vagy akár tormával is.

Ennek a különleges sonkának az előállítása több hétig tart, és szigorú szabályok szerint zajlik, hogy a prágai sonka megőrizze hagyományos minőségét és jellegzetes aromáját.

  

PRÁGAI SONKA A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

A prágai sonka a Sonkák csoportján belül a hőkezelt sonkák közé tartozik.

Termékcsoport leírása: A termékfajtára jellemző módon darabolt, bőrős vagy bőr nélküli, csont és porc nélküli sertéscomb vagy lapocka; vagy marhacomb vagy lapocka; vagy nagyvad hasonló testtájaiból előállított pácolt és

a) főtt;

b) füstölt, főtt;

c) füstölt, sült;

d) füstölt, főtt, sült

húskészítmények.

Minőségi jellemzők

Kémiai jellemzők

Nátrium-klorid tartalom legfeljebb 3,5% (m/m) (58%-os víztartalomra vonatkoztatva)

Érzékszervi jellemzők

Alak: A termék fajtájára jellemző, tetszetős külső megjelenésű. Megfelelően formázott, bőr nélküli vagy bőrrel és szalonnaréteggel fedett. Bőrös termék esetén a szalonnaréteg 2 cm-nél vékonyabb. Nem lehet véraláfutásos, a bőrös részen rosszul szőrtelenített. A csomagolt termék nem lehet zsírkiválásos.

Állomány: jól átfőtt vagy átsült, nem rágós, jól szeletelhető. A termék nem engedhet nyomás nélkül levet.

Szín, íz, illat: A termékfajtára jellemző szín, sült, főtt vagy főtt-füstölt illat és íz.

 

A VAKTESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: a natúr, főtt sonka illatát vártuk, amihez társulhatott fűszeres illat és füst is. A jellegtelen illatú termékeket lepontoztuk.

Állag: a Magyar Élelmiszerkönyv leírása szerint nem lehet vizes kiválás, ezért a nedves állagú termékek alacsonyabb pontot kaptak. Általában rugalmas, nem rágós állagú szelet azok, amelyek egy szendvicsben is "kényelmesen" fogyaszthatók, így ezekre a szempontokra figyeltünk.

Íz: fontos volt, hogy a só, a fűszerek és a füst ízén túl érezzük a sonka saját zamatát, a húsízt. A sertéssonka egy zsírszegény hús, de az íze zamatosabb például a karaj résznél.

 

A PRÁGAI SONKA VAKTESZT EREDMÉNYE

 

9. Pápai Hús Prágai sonka, egységár: 10 990 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Enyhe intenzitású főttsonka-illat. Állaga masszívabb, homogén, megfelelő vastagságú szalonnacsíkkal. A fűszerezés kevésbé érezhető, a főtt sonka íze jó.

papai_1.JPG

 

7. COOP Sült prágai sonka, egységár: 5 990 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Enyhe intenzitású főttsonka-illat. Állaga masszívabb, homogén, megfelelő vastagságú szalonnacsíkkal. A fűszerezés kevésbé érezhető, a főtt sonka íze jó.

coop_15.JPG

 

7. Kifli Delikátesz Prágai sonka főtt, füstölt, egységár: 7 267 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Enyhe sonkaillat. Megfelelő, mozaikos, lyukacsos állag, vastagabb szalonnacsíkkal. Ízében a főtt sonka a legerősebb, a fűszerezés enyhébb intenzitású.

kifli.JPG

 

6. TESCO Finest Prágai minőségi sonka, egységár: 5 690  Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhébb főttsonka-illat. Állaga mozaikos, vastagabb szalonnacsíkkal. Enyhe fűszerezésű főttsonka-ízt éreztünk.

tesco_29.JPG

 

5. Kometa Kemencés sült Prágai sonka, egységár: 8 878 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhe, fűszeres sonkaillat. Masszívabb, homogén állag, megfelelő vastagságú szalonnacsíkkal. Kóstoláskor a sült sonka íze mellett a kellő fűszeres íz is megjelenik.

kometa_1.JPG

 

4. SPAR Regnum Prágai sonka, egységár: 5 690 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes, fűszeres illat. Homogén, megfelelő állag, nagyon vékony szalonnacsíkkal. A fűszerezés intenzív és finom, a sonka nagyon jóízű.

regnum_3.JPG

 

3. LIDL Prague ham, egységár: 5 690 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Intenzív sonka és fűszeres illat. Mozaikos, megfelelő állag, vékony szalonnacsíkkal. A fűszerezés kellemes és a só mennyisége jól beállított.

pikok_3.JPG

 

2. Dacello Prágai minőségi sonka, egységár: 5 660 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Intenzív sonka- és fűszeres illat. Mozaikos, megfelelő állag, vékony szalonnacsíkkal. A fűszerezés kellemes és a só mennyisége jól beállított.

dacello.JPG

 

1. PENNY Karát Prágai minőségi sonka, egységár: 5 690 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont

Kellemes, fűszeres sonka illat. Megfelelő állagú, vékony szeletelésű prágai sonka, arányos szalonna résszel. Kóstoláskor a kiváló minőségű sonka íze és a jól eltalált fűszerezés kiemelkedő fogyasztási élményt nyújt.

karat_2.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes PENNY Karát Prágai sonka a PENNY üzleteiben kapható.

praga.png

Vissza a címlapra
Maradok a pénzemnél
Legjobban pörgő posztok
Napi érdekes - 547
JTom • 6 nap
Nagy pisztáciakrém teszt
Linda Morvai • 17 nap
Nagy pogácsa teszt
maradokapénzemnél • 5 nap
Nagy sajt snack teszt
Linda Morvai • 20 nap
Az Aston Villa elleni mérkőzés
Apuleius • 3 nap
Cikkek a címlapról
A FÉLELEM MEGESZI A LELKET
„A boldogság nem mindig vidám.” A német filmművészet fiatalon elhunyt fenegyereke, Rainer Werner Fassbinder szinte csak ujjgyakorlatként forgatta A félelem megeszi a lelket című alkotását két másik, szintén 1974-es filmje, a Martha és az Effi Briest készítése között. A három opusz közül végül ez…
MHEV, HEV, PHEV és REEV – értelemező szótár hibridekhez
A friss statisztikák szerint Magyarországon idén (október végéig bezárólag) az újonnan eladott személyautóknak már több mint a fele valamilyen hibrid típus volt. Mindez a különböző technológiák előnyei mellett annak is köszönhető, hogy maguk a gyártók is – többek közt hogy megfeleljenek a szigorodó…
>