2023. már 27.

John Wick visszatért - negyedszer is!

írta: Filmszakértő
John Wick visszatért - negyedszer is!

Meg nem enyhült. Sőt! Sokkal dühösebb lett, mint korábban.

john_wick4_3.jpgAmikor legutóbb láttuk John Wicket, akkor szeretett második otthonának is tekintett Hotel Continental tetejéről zuhant a mélybe öt olyan golyó következtében, amelynek revolverét mentora/barátja Winston tartotta a kezében. A Rémkirályt azonban nem olyan fából faragták – vagy inkább titán-kevlár kompozitból formálták –, hogy megkottyanjon neki egy ilyen szúnyogcsípés, másrészt ne akarna egy ilyen „meglepő” fordulatra magyarázatot találni.

A közönség – mint korábban a profilomban megírtam – egyre lelkesebben vált jegyet John Wick haragjátnak vászonra vetülésére. A 2014-ben mozikba került első felvonás „még csak” 86m$-t termelt világszerte, a második 2017-ben elérte a 174m$-t. A 2019-ben bemutatott harmadik közel 330m$-ig jutott, így az előzmények alapján az új felvonás bevételének 700m$ felettig kell eljutnia, és minden adott hozzá, hogy ez így is legyen. A 73,5m$-os amerikai hétvégi nyitás már önmagában nagyon impozáns, amihez érkezett a nemzetközi jegypénztáraktól még 64m$, mivel mind a 71 piacon, ahol bemutatták, az első helyen debütált, így a globális bevétele már 137,5m$. A film gyártása 100m$ felett emésztett fel, de az első hétvégén ezt az összeget már visszahozta, így csodának kellene történnie, hogy ne legyen hamarosan újabb folytatás – de erről később.john_wick4_2.jpgAz új felvonásban a tetőről zuhanást követően hat hónap telt el, amely Jonathan számára elégséges idő volt a felépülésre és a felkészülésre, hogy újra a legalulról küzdje vissza magát az őt megillető helyre – természetesen a lelkes közönség érdeklődésétől övezve, amely az első résznél itt már egy órával hosszabban nézheti a kedvencét.

A rendezői székben ismét az a Chad Stahelski foglal helyet, aki az első felvonás óta dirigálja a filmeket. Amikor közel tíz évvel, a mára 58 éves Keanu Reevesszel belevágtak a projektbe, nem hiszem, hogy előre látták: napjaink egyik meghatározó és anyagilag is a legsikeresebbek között említhető franchise szériáját alkotják meg. A feleségét gyászoló özvegyember történetének folytatása, amely az önként vállat nyugdíjból való visszatéréstől indult, hogy bosszút álljon a kiterjedt kapcsolatokkal rendelkező gengsztereken, akik megverték, ellopták a '69-es Mustangját és megölték a kutyáját, melyet szeretett néhai felesége halála után vett maga mellé, az idei tavasz sikerfilmjeinek egyike lesz.john_wick3_2.jpgAzért írtam, hogy csak a tavasz, mert az idén még érkezik egy spin-off felvonás is Ballerina címmel - amelyre a Parabellumban és a mostani felvonásban is van utalás - Ana De Armas főszereplésével, amely vélhetően tovább erősíti a széria sikerét. De lássuk, melyek azok a tényezők, melyek a John Wick széria sikerében szerepet játszanak.

Először is Keanu Reeves, aki karrierje folyamán már több ikonikussá vált karaktert is megformált. Az 1991-ben bemutatott Holtpontban Patrick Swayze mellé épült be Johnny-ként a mindig izgalmas szörfös-ejtőernyős-extrémsportos szubkultúrába és lett azonnal tinilányok szobájának faldísze a posztere. Az 1994-ben a Féktelenülben ismét a félelmet nem ismerve fékezett meg egy száguldó autóbuszt, amivel a coolság olyan magasságaiba jutott, amely következtében az 1999-ben érkező Mátrix Neója szinte nem is lehetett más, mint ő. A Wachowskik cyber-thrillerének Kiválasztottjaként az addigi összes korábbi sikerét felülmúlta és a legnagyobbak közé került. A Constantine – A démonvadász tovább erősítette a mindenkit legyőzni képes image-t miközben a Ház a tónál és a Pippa Lee négy élete filmekkel a romantikus lelkekre is hatással volt. Mára viszont ott tartunk, hogy Reeves-t a legtöbben a John Wick sikerével azonosítják – és ebben vastagon benne van a Mátrix: Feltámadások jóval átlag alatti teljesítése is.

Pedig az elején úgy tűnt, nem Reeves korosztálya lesz a befutó a főszerepre. A történet kitalálója, Derek Kolstad, aki Scorn (megvetés/gúny) címen írta a forgatókönyvet, amelyből a John Wick (wick=kanóc) lett, egy sokkal zordabb hőst képzelt el. Ő egy 75 éves morózus Clint Eastwood vagy Harrison Ford stílusú özvegyembert írt, aki már 25 éve kiszállt az üzletből, és akinek már a kutyája is meglehetősen öreg. Amikor Kolstad ügynöke gyártókat hozott a forgatókönyv megvalósítására azt javasolta ügyfelének a Thunder Road Productions ajánlatára mondjon igent, mert noha az volt a legalacsonyabb tételű, de ők voltak a legelszántabbak a film elkészítésében, amely később még kifizetődő is lehet. Az már csillagok szerencsés együtt állásának köszönhető, hogy Reeves akkori ügynöke véletlenül pont ekkor kérdezte meg jóbarátját, Basil Iwanykot, a Thunder Road Productions első emberét, hogy van-e valamilyen jó akciófilmje, ami megfelelne az ügyfelének. A Scorn forgatókönyve másnap reggel már Reeves kezében volt, aki azonnal igent mondott (még aznap) – azzal a kikötéssel, hogy a főszereplőt közelebb kell vinni az ő életkorához. Ez olyan kompromisszum volt, amelybe a gyártó és Kolstad is belementek, így a főszereplő átformálása megtörténhetett. A végleges változathoz Reeves segítségül hívta Chad Stahelskit és David Leitch-et – akik mindketten kaszkadőrként dolgoztak a Mátrix-trilógiában, Stahelski pedig Reeves testdublőre volt Neo szerepében – hogy vigyenek bele minél több akciót a főszereplő karakterébe. A sztori annyira megtetszett nekik, hogy önként jelentkeztek a rendezésre, amire a stúdió, látva a lelkesedésüket, és Reeves rábeszélését is meghallva, igent mondott. Stahelski elköteleződése a mai napig kitart a karakter mellett, míg Leitch az első fejezet után továbblépett, és olyan filmeket rendezett, mint a részben Budapesten forgatott Atomszőke, majd a Halálos iramban: Hobbs és Shaw és A gyilkos járat. Kolstad a 2. felvonást még egyedül írta, de a Parabellum írásában már Shay Hatten és Chris Collins vitte tovább a cselekményt, és noha továbbra is ő jegyzi az alaptörténetet és a karaktereket a 4. felvonásban már tevékenyen nem vett részt. Egy interjúban azt mondta: „Nem az én döntésem volt, de el kell fogadni, hogy így alakult a dolog. Soha nem fogok keresztbe tenni a sorozatnak. Azt akarom, hogy továbbra is sikeres legyen és tovább fejlődjön”.

A franchise megállíthatatlanul száguld előre, csak úgy, mint a benne szereplő autók, melyek sok rajongót vonzanak. A legelső részben a konfliktus alapja egy 1969-es Ford Mustang Boss 429, amelyre nem várt ajánlat érkezik egy benzinkúton. John a kéretlen vevőt, az ifjú Taraszovot csak az évszám tekintetében javítja ki a tőle megszokott szűkszavúan. A HotCars.com viszont már sokkal részletesebben elemzi ki melyek azok az eltérések, amiket fel lehetett volna sorolni, mivel az ott szereplő autó egy olyan Mustang Mach 1, amely számos olyan tulajdonsággal rendelkezik – automata váltó, különleges légbeömlők –, amivel egy 1970-es Boss 429-es nem. Az oldal arról is beszámol, hogy öt klasszikus Mustangot használtak fel és gyakorlatilag törtek totálkárosra az első rész forgatásakor. A további részekben emlékezetes még az 1970-es Chevrolet Chevelle SS 396 és a 2011-es Dodge Charger.

Chad Stahelski nem hazudtolja meg gyökereit és rengeteg nagyon látványos kézitusát illeszt a filmekbe, melyeknek a rögzítését is egyre magasabb szintre emelte felvonásról-felvonásra. A stábtól származó információk szerint ezek 90%-át maga Reeves hajtja végre és csak a nagyon sérülésveszélyes elemeket veszik át tőle kaszkadőrök. A legújabb részben az általános hentelés mellett van bőven lépcsőn legurulás métereken át, és elképesztő zuhanások túlélhetetlen magasságokból, amelyek után JW minden alkalommal felerősödve távozik. Keanu a kondícióját filmekhez átlagosan négy hónappal a fogatás megkezdése előtt kezdi felépíteni és szigorú edzésterv szerint bújik bele Wick öltönyébe.

Az elképesztő akciójelenetek mellett Wick sikerének titka az eleganciájában, a megjelenésében is keresendő. Ha az öltönyeire nézünk, azt gondolnánk, egyszerűek, mint a bérgyilkos neve; teljesen feketék, klasszikus szabásúak. De Luca Mosca divattervező szándéka szerint John Wick-öltözékének több olyan rejtett üzenete is van, amely az átlagos nézőnek nem feltétlenül, de egy éles szemű bérgyilkos karakternek azonnal feltűnik. A kulcs a pontos illeszkedés.
„A jelmeztervezési folyamatom mindig az alkotókkal való szoros együttműködésen alapul – mondja Mosca – így van ez Chaddal és magával Keanuval is, aki mindig megbízik a szín- és arányérzékemben. Mivel a filmben csak neki kellett öltönyöket készítenem így a szabásvonal megalkotásakor sokkal megszállottabban figyeltem az arányokra, mint sok konkrét márka és tervező tenné. John Wick öltönyének minden helyzetben tökéletesen kellett illeszkednie!”
Az újabb felvonásokban az öltönyök is alakulnak. Az akciójelenetek bonyolultságával fejlődve a nézők szemei elől el kell rejteniük pl. párnákat, ütés csillapítókat, amelyek a színész testi épségét védik.
„Az öltönyök tele vannak apró szövettoldásokkal, úgynevezett «fugákkal», amelyeket be kellett illesztenem a ruha ujjába vagy nadrágszárába, lehetővé téve az anyag elszakadása nélkül kinyúlását – teszi hozzá Mosca. – Ez elég trükkös, mivel mindezt úgy kell elvégezni, hogy a jelmez pontos arányai ne sérüljenek, de amikor Keanu egy hirtelen akciómozdulatot tesz, akkor se szakadjon el, repedjen szét az öltönye.”

Az ilyen öltönyök tisztítását avatatlan kezek nem végezhetik. Szerencsére a Continental személyzete tudja a szakszerű kezelés titkát. A kívülről nézve szokatlan alakú szállodát alakító épületet, ahol tilos bármilyen üzleti tevékenység, a Manhattani Wall Street Court és a Pearl Street kereszteződésében találhatjuk Beaver Building néven. A film mellett a közelmúltban azzal is bekerült a hírekbe, hogy most cserélt tulajdonost.john_wick4_4.jpg

A Continental belső tereit a város különböző helyszínei adják, köztük egy régi bank a pénzügyi negyedben, amelyet úgy alakítottak ki, mintha a lobby lenne – ahol a Lance Reddick által alakított portás, Charon négy film erejéig őrködött. (A görög mitológiában Kharon Hádész révésze, aki a lelkeket szállítja át a Sztüksz (Styx) folyón, amely elválasztja az élőket a holtaktól.) Reddick 60 éves korában, március 17-én, három nappal a John Wick: 4. felvonás premierje előtt hunyt el hirtelen. Az eseményen a stábtagok kék szalagot viseltek a tiszteletére, és a filmet is neki ajánlották.

A franchise-ban fontos elem az álatok részvétele is. A legelső részben Wick kiskutyáját Daisy-t, akinek a társaságát csak pár napig élvezhette egy akkor 8 hónapos beagle kiskutya, Andy játszotta – biztonságosan és mindenféle incidens nélkül. A film alkotói komoly gondot fordítottak az álatok biztonságára már a kezdetektől fogva. A kaszkadőrök sérülései közel sem érdeklik annyira a nézőket, mint az álatokkal való bánásmód.
Erről Stahelski a The Hollywood Reporternek úgy nyilatkozott korábban: „Nagyon sokat kockáztattuk az első rész sikeréért. Én jelzálogot vettem fel a házunkra, Basil Iwanyk a cégével tette ugyanezt. Ilyen körülmények között dolgozol, amikor elérkezik a nap, amikor a történetben meg kell ölnünk egy imádnivaló kiskutyát. Teljesen kész voltunk a jelenettől. Azt hittem, hogy soha nem jövünk ki belőle. És persze aggódtunk, hogy a közönség miként fogadja majd ezt. Ha a jelenet miatt a nézők szétszedtek volna minket, akkor mindenünket elbuktuk volna. A kiskutya elvesztése viszont John Wick mitológiának az egyik alapja, és tudtuk, nagyon erős hatásúra kell csinálnunk a jelenetet. Azzal, hogy ennyire extrém szívfacsaró lett, sikerült tudatosítanunk a nézőkben, az egész abszolút szimbolikus, és szerencsére nem kaptunk ki miatta.”
A pozitív kicsengéshez hozzájárult, hogy az első film végén John talált magának egy másik négylábú legjobb barátot – egy daliás szürke pitbull személyében, akit, Princess és Cha Cha alakítottak ideális névtelen társként. Parabellumban aztán tovább emelték a tétet és John Wick már lóra is pattant egy Manhattani üldözési jelenethez, amely szintén nem volt könnyű menet, és most a negyedik részben is láthatjuk a Rémkirályt lovagolni egy Jordániai sivatagi jelenetben.

A franchise filmek esetében bevett gyakorlattá vált, hogy a forgatások alkalmával két-három részt is felvesznek a költséghatékonyság okán. A Lionsgate is így tervezte még 2020 augusztusában, amikor bejelentették: a 4. és az 5. felvonást összevonva fogják forgatni. De az akkor bejelentett 5. felvonás elkészüléséről most még sincsenek megbízható hírek. Stahelski rendező tavaly nyáron a Comicbook.com-nak adott interjúban adott erre magyarázatot. „Ami a legtöbb franchise-esetében bevált, nekem egyszerűen nem működik. Nekem szükségem van új hatásokra, arra a kreatív lélegzetvételre, amely két filmet elválaszt egymástól. Nem akartam azon stresszelni, hogy egyszerre két filmet csinálok egy igazán jó helyett. Egyszerűen nem vagyok ennyire okos. Másrészt úgy gondolom, nem lenne fair a rajongóinkkal és általában a filmmel szemben, ha csak a hatékonyság, a pénzügyi megoldások egyszerűbbé tétele kedvéért elnyújtanánk a folyamatot. Inkább, szusszanunk egyet, összeszedjük magunkat, kielemezzük a hibáinkat, megnézzük, mi működött, és mi nem, és majd ezt követően vágunk bele az 5. rész munkálataiba.”

Meglátásom szerint az újabb felvonások érkezésének maximum Keanu Revves öregedése állhat az útjába, de erre még két-három újabb felvonáson belül aligha számíthatunk. Az idén érkezik a Ballerina is és Keanu tervez visszatérni Constantine – A démonvadász újabb fejezetével is. Nagyon úgy tűnik a Bruce Willis hagyta sármos akcióhős űrt Keanu Reeves fogja betölteni a közeljövőben.

 

Szólj hozzá

KeanuReeves JohnWick