2022. már 24.

Akik nélkül nem lenne idén (sem) Oscar-díj átadó

írta: Filmszakértő
Akik nélkül nem lenne idén (sem) Oscar-díj átadó

Ismerjük meg a show lebonyolításának nélkülözhetetlen háttérszereplőit!

Lezárult a történelmi közönségszavazás, bejelentették a díjátadókat, a fellépőket, túl vagyunk már Rachel Zegler – szerintem PR-fogás – kálváriáján is és kigördült a vörös szőnyeg. Itt a remek lehetőség, hogy a sztárok mellett a Show lebonyolításában nélkülözhetetlen „háttér emberekről” is essen néhány szó, mert nélkülük és az irányításuk alatt álló csapatok munkája nélkül biztosan nem valósulna meg a díjátadó.

Az idei ceremónia fő producere Hwood legtehetségesebb afro-amerikai producerének tartott Will Packer, aki nyolc filmjével – Csajtúra, Pofázunk és végünk 1.-2. – is a bevételi listák élén nyitott. Sokan az ő számlájára írják, hogy az idén nyolc díjat is előrehozott módon adnak át, ám ennek hátterében az ABC TV-csatorna áll, akik mindenképpen szeretnék három órában maximalizálni a díjátadót és némileg felpörgetni az eseményeket.

wiil_packer.jpg

Az első alkalommal Oscar-díjátadót irányító producer által összehívott csapat a veteránok és újoncok sajátos keveréke.

Az est fő rendezője az a Glenn Weiss lesz ismét, aki 14(!) Emmy-díjából kettőt is korábbi Oscar rendezéseiért kapott (2017-ben és 2018-ban), és amikor a második Oscar rendezéséért kapott Emmy-díját vehette át, a színpadról kérte meg barátnője kezét, a közönség óvációja mellett!

A fő látványtervező ismét az a David Korins lesz, akinek a 91. Oscar látványát is köszönhettük. Az akkori grandiózus színpad-kialakításai  Emmi-jelölést hoztak számára – bár szerintem a látványhoz az akkori elnök, Trump frizurájára adta neki az ötletet, amin anno itt poénkodtam.) 

Az, hogy Packer Amy Schumert, Wanda Sykes-t és Regina Hallt hármasát kérte fel műsorvezetőnek, már nem számít újdonságnak. Mind a három hölgy bizonyította korábban, hogy egyedi humort képviselnek, ráadásul Sykes már Chris Rock csapatának tagjaként az Oscar ceremóniába is belekóstolt, de ezúttal a szövegeik megírásában vezető íróként az a Jon Macks lesz a segítőjük, aki 25. alkalommal vesz részt az Oscar szövegezesésében. Hozzájuk csatlakozik még Dave Boone, aki 12. Oscar-díjátadóját írja, valamint a korábbi műsorok írói csapatának tagjai közül Mitch Marchand, Agathe Panaretos és Chuck Sklar.

Macks nem mellesleg többszörös Writers Guild of America díjazott és jelölt, valamint nyolcszoros Emmy-jelölt, amely elismeréseket az Arany Glóbusz díjátadók és a Leggyengébb láncszem vetélkedő szövegeinek megírásaiért érdemelte ki.

A veteránok között van a több mint 20 éves Oscar-múlttal rendelkező Rob Paine, mint Supervising producer, a 33. Oscar-díjátadójára visszatérő 18 Emmy-díjjal büszkélkedhető Robert Dickinson fénytervező, és a kilencedik egymást követő évben visszatérő Taryn Hurd Talent producer.

A fiatal generációt az írói csapatban Dana Eagle, Suli McCullough és Danielle Schneider komikusok képviselik, akik íróként és fellépőként is szereztek már hírnevet maguknak.

A ceremóninak új hangja is lesz. A közönséget korábban a Dolby Theater-ben többek között olyan sztárok hangja informálta, mint Glenn Close vagy Donald Sutherland, míg legutóbb ezt a szerepet Randy Thomas töltötte be. Az idén az "Oscar-hangja", az LMBTQ+ közösséghez tartozását büszkén vállaló, Janora McDuffie lesz, aki közel 20 éve adja hangját reklámoknak és egyén szinkron feladatoknak. A magyar közönség leginkább A Grace klinika-sorozatból, Janet, a közmunkás lány megformálójaként ismerheti.

janora_mcduffie.jpg

Az est zenei rendezője az Emmy- és Grammy-jelölt zenész, Adam Blackstone lesz, aki legutóbb az idei Super Bowl félidei showjának zenei vezetője volt – amely showt sokan jogosan illették Playback gyanúval. Remélhetőleg az Oscar-színpadán erre nem ad majd okot, már csak azért sem, mert a zenei betétekben olyan sztár csapat társul majd hozzá, mint  Travis Barker a blink-182 dobosa, az ütőhangszeres és énekes, funk-legenda Sheila E., valamint a műfaji határokat átívelő zongorista Robert Glasper. Mindezen felül a formáció tagja lesz DJ D-Nice, aki az elmúlt két évben világszerte emberek millióit egyesítette virtuális Club Quarantine bulijaival, így az sem meglepő, hogy a Governors Ball-on is ő fogja pörgetni a lemezeket.

Ha már a hivatalos Oscar-afterparty-nál tartunk. Miután tavaly a Covid miatt elmaradt a Governors Ball, az idén a hivatalos ünnepség ismét megrendezésre kerül. A sztárok kulináris élvezetéről hagyományosan gondoskodó Wolfgang Puck sztár-szakács mellé az idén társul a bronxi illetőségű Ghetto Gastro gasztronómiai kollektíva, amelyet 2012-ben öt fiatal feltörekvő fiatal szakács hívott életre. Saját elmondásuk szerint ételeikben az afrikai diaszpóra, a globális déli összetevők és a hip-hop hatásai keverednek.

wolgang_puck.jpg

Ettől függetlenül Puck saját receptje szerint füstölt, arannyal díszített, Oscar-szobor alakúra vágott lazac szelete biztosan a tányérokon lesz majd. Aki a legutóbbi menüre kíváncsi az ide kattintson.

 

 

Szólj hozzá

Oscar Oscar-díj Academy Awards #filmszakerto filmszakerto @filmszakerto #OscarsCheerMoment #OscarsFanFavorite @dnice @davidkorins