2022. már 01.

Meglepetés nevek a Screen Actors Guild Awards nyertesei között

írta: Filmszakértő
Meglepetés nevek a Screen Actors Guild Awards nyertesei között

Meglepő elismeréseket hozott az Amerikai Film Színészek Céhének éves díjátadója.

Történelmi este volt a 28. SAG Awards, amelyet a Santa Monicai Barker Hangárban tartottak meg magyar idő szerint hétfő hajnalban. A televíziós produkciók között kilenc, a filmesek között pedig hat kategóriát méltató elismerést első alkalommal vehette át siket színész, és először esett meg, hogy két koreai színész is magasba emelhette a maszkokat tartó szobrot televíziós produkcióban nyújtott alakításáért.

A Clover Park mellett, a Santa Monica Airport területén található népszerű rendezvényhelyszínen a Hamilton sztárjai, Lin-Manuel Miranda, Daveed Diggs és Leslie Odom Jr. nyitották meg az ünnepséget.

A filmes elismerések között a mellékszerep kategóriákban a West Side Storyban remeklő Ariana DeBose és a CODA szigorú apukáját alakító Troy Kotsur elismerése nem mondható meglepőnek, még úgy sem, hogy Kotsur az első siket színész, aki SAG Awards díjazottnak mondhatja magát. A férfi főszereplő kategóriában viszont komoly meglepetés Will Smith győzelme Richard királyként, míg a női főszereplő kategóriában az Oscar-jelölést is éppen csak elcsípő Jessica Chastain elismerése a Tammy Faye szemei alakításáért az est bombameglepetése! Mind a négy színész nagy lépést tett az Oscar felé, csak úgy, mint az Apple filmgyártó részlegének első Oscar-jelölt filmje a CODA, amely a legjobb szereplőgárdának járó elismerést érdemelte ki.

A televíziós produkciók közül az Utódlás lett a legjobb szereposztású produkció, míg az egyéni kategóriákban a drámai sorozat kategóriában Jung Ho-Yeon és Lee Jung-Jae diadalmaskodott a Nyerd meg az életed-sorozatban nyújtott alakításukkal. A vígjátékok szereplői közül Jean Smart a Hacks főszerepéért először, míg Jason Sudeikis a Ted Lasso-sorozatban nyújtott alakításáért másodszor kapta meg az elismerést. A tavaly csak jelölésig jutó Ted Lasso stábja az idén már a díjjal térhetett haza.

A limitált sorozatok szereplői között Kate Winslet már a harmadik alkalommal vehetett át SAG elismerést, ezúttal az Easttowni rejtélyek nyomozónőjeként, míg a férfiak közül Michael Keaton a korábbi, két stábbal közös elismerés mellé vehette át az első önálló díját a Dopesick-sorozat orvosának megformálásáért.

A céh a színészi díjak mellett a napjainkra a filmekből már egyre kevésbé nélkülözhető kaszkadőrcsapatok munkásságát is méltatja. A filmes kategóriában a 007 Nincs idő meghalni, a televíziós kategóriában pedig a Nyerd meg az életet kaszkadőrstábja érdemelte ki a szakmai elismerést.

A SAG életműdíját az idén Helen Mirren vehette át.

Aki a jelöltek és a díjazottak teljes listáját is szeretné látni ide kattintson.

 

Szólj hozzá

SAG Awards #filmszakerto @filmszakerto @sagawardsofficialpage