2022. jan 27.

2021 legnézetteb filmjei lemaradnak az Oscarról

írta: Filmszakértő
2021 legnézetteb filmjei lemaradnak az Oscarról

Úgy tűnik sem A Gucci ház, sem a Pókember: Nincs hazaút nem versengenek majd az idei Oscar-díjért.

ne_nezz_fel_2.jpgAz Amerikai Producerek Céhe (PGA) nyilvánosságra hozta jelöltjeit a filmes és televíziós kategóriákban a 33. Producers Guild Awards díjátadóra. Az eseményt – ha a járvány helyzet is úgy akarja – a pár éve felújított Fairmont Century Plazában tartják majd 2022. március 19-én, szombaton. (Eredetileg február 26-án lett volna az esemény, de a járványhelyzet miatt egy héttel az Oscar előttre tolták el.)

A PGA eddig minden alkalommal stabil előrejelzőnek volt mondható az Oscar Legjobb film kategória várható jelöltjei és nyertesei kapcsán. Az ő jelöléseik azok, amelyek alapján a fogadóirodák is megadják az esélyeket a nyertesekre vonatkozóan. (Újra leírom: a Golden Globe sosem volt az Oscar előszobájának mondható! Ezt „tuggyuk ki(k)” találták ki.) Bár az Oscart közvetítő ABC nagyon drukkol, hogy az idén a tíz Legjobb jelölt film között legalább egy nemzetközi kasszasiker is legyen, erre egyre kevesebb esély látszik a producerek jelöléseit elnézve. A PGA fennállása óta a Legjobb filmnek járó Oscar-díjat 22 alkalommal az a film kapta, amelyet ők is a legjobbnak ítéltek. Tavaly A nomádok földje volt a nyertesük, 2020-ban az 1917 – ami végül nem nyert –, 2019-ben a Zöld könyv volt a favoritjuk, ami szintén nyert. (2018-ban szerintük A víz érintése, 2017-ben pedig a Kaliforniai álom volt a legjobb film.)

A jelöléseket elnézve a Netflix uralni fogja az Oscart is. Jane Campion egymást lelkiterrorral zsaroló westernhősei, A kutya karmai közt, Adam McKay erősen társadalomkritikus világvége-szatírája, a Ne nézz fel! és Lin-Manuel Miranda első nagyjátékfilm rendezése a tick, tick... Boom! is bekerült a válogatásba. Miranda egyébként két animációs film, Az életteli Vivo és az Encanto létrehozásában is közreműködött. Az Amazon Aaron Sorkin egyre nagyobb lendületet vevő filmjének Az élet Ricardóéknál drukkolhat, amelyben Nicole Kidman és Javier Bardem házassága dől romba, míg az Apple TV+ a CODA című, Sundance-n már díjazott alkotásban bízhat, amely A Bélier család (2014) francia film amerikai újragondolásaként járhat sikerrel. A tízes PGA listára Kenneth Branagh saját Amarcordja, a Belfast, valamint Paul Thomas Anderson Licorice Pizza tini-szerelmesfilmje került még fel.

A stúdiók közül a Warner Bros. neve szerepel kétszer is a nagyjátékfilmes mezőnyben, a Richard király és a Dűne filmeknek köszönhetően, míg a Disney Steven Spielberg West Side Story-ja mellett az animációs kategóriában dominál a Luca, az Encanto és a Raya és az utolsó sárkány című animációs filmekkel.

A Netflix bizonyára lelkesen fogadta volna, ha a producerek listájára felkerült volna még a Maggie Gyllenhaal rendezte Olivia Colman főszereplésével készült Az elveszett lány, míg az AppleTV+ akkor lett volna maradéktalanul elégedett, ha a Denzel Washington főszereplésével Joel Cohen rendezte Macbeth tragédiája is felkerült volna.

Az olyan közönségkedvenc alkotások, mint A Gucci-ház, vagy a 007 Nincs idő meghalni vagy a Pókember: Nincs hazaút jelöléseinek várható elmaradása meg az ABC TV-társaságnak fájnak a leginkább.

Talán, ha sikerül egy jó műsorvezetőt találniuk az Oscarra, akinek fedhetetlen a múltja a közösségi média hangos csoportjai szerint is – és a tavalyi kínosan unalmas műsort látva soha többet nem engedik vissza Steven Soderberget producernek, teszem hozzá én –, akkor talán van esélyük egy izgalmas és érdekfeszítő Oscart létrehozni.

Az Oscar jelöltek állítása január 27 – február 1 között zajlik. A listát február 8-án hozzák nyilvánosságra.

A PGA díjátadóját itthonról sajnos nem lehet élőben nyomon követni. Aki a jelöltekre kíváncsi itt nézelődjön.

Szólj hozzá

Oscar Oscar-díj #filmszakerto filmszakerto DudasViktor